Hanna Blixt
Styx märke

Synopsis

Synopsis – Styx märke - kortserie – Mio min Mio möter Sagan om Ringen Vi kommer direkt in i handlingen där Sofia och Leo är på flykt undan Styx soldater. Styx är en ondskefull härskare som tagit över vår värld. Sofia och Leo springer genom en sargad stad, med soldaterna tätt efter sig och tar skydd i en ihålig ek, som sluter sig omkring dem och tar dem till Sagofallen. Där får de möta flickan Tilia, som förklarar för dem att de är de utvalda, då deras föräldrar som nu är bortförda av Styx, tillhör motståndsrörelsen. Tilia ger dem en karta, ett uppdrag och en liten nyckel. Uppdraget går ut på att hitta nyckelhålet dit nyckeln passar och på sin väg måste de passera farliga platser och utsättas för flera frestelser. De blir också tillsagda att inte ta emot något från någon, såvida de inte har Snöugglans sigill. Endast dem är att lita på. Med sig på färden har de enhörningen Månstråle, som kan läsa deras tankar och känna deras känslor. De trä...

Synopsis – Styx märke - kortserie

– Mio min Mio möter Sagan om Ringen

Vi kommer direkt in i handlingen där Sofia och Leo är på flykt undan Styx soldater. Styx är en ondskefull härskare som tagit över vår värld. Sofia och Leo springer genom en sargad stad, med soldaterna tätt efter sig och tar skydd i en ihålig ek, som sluter sig omkring dem och tar dem till Sagofallen. Där får de möta flickan Tilia, som förklarar för dem att de är de utvalda, då deras föräldrar som nu är bortförda av Styx, tillhör motståndsrörelsen. Tilia ger dem en karta, ett uppdrag och en liten nyckel. Uppdraget går ut på att hitta nyckelhålet dit nyckeln passar och på sin väg måste de passera farliga platser och utsättas för flera frestelser. De blir också tillsagda att inte ta emot något från någon, såvida de inte har Snöugglans sigill. Endast dem är att lita på.

Med sig på färden har de enhörningen Månstråle, som kan läsa deras tankar och känna deras känslor. De träffar rätt snart på stora schackpjäser på ett bräde och tvingas välja sida, vill de tillhöra den svarta eller vita kungen? Då den svarta kungen verkar hotfull, väljer de den vita sidan. Därefter utbryter en ryslig kamp mellan de svarta och vita schackpjäserna och syskonen upptäcker att beroende på hur de klarar sina uppdrag, påverkas striden på schackbrädet. Om de inte lyckas med sitt uppdrag, kommer både Sagofallen och deras egen värld att gå under.

De passerar bland annat Silverdalen, Spegelslottet, Gåtfulla stigen - som visar sig vara en labyrint av täta buskar, dit man bara kan ta sig vidare om man listar ut en gåta, Sagofarbrorns stuga, Kunskapens källa, som visar sig vara ett bibliotek och Hemlighetsfulla skogen, där de blir fångade av Svarta damen i en svävande glasbubbla etcetera.

Kopplat till hur Sofia och Leo klarar sina uppdrag, påverkas alltså spelet på ett schackbräde – där kampen står mellan de goda och de onda och dit kopplingar även finns till den egna världen. Sofia och Leo klarar sitt uppdrag, även om det är på håret ibland och när Sofia sätter nyckeln i nyckelhålet, som visar sig passa till Tidens bok, förvandlas Svarta kungen (Styx) till svart rök och sugs in i boken och försvinner. Mörkret är besegrat. Alla de goda firar på en sommaräng att ondskan och Styx är besegrade och när Sofia och Leo återvänder till sin egen värld är deras föräldrar där igen. När Svarta kungens sögs in i Tidens bok vreds tiden tillbaka. Ingen känner längre till Styx i den egna världen. Livet återgår till det normala.

Styx märke är den första boken av sju, där varje bok kommer att följa en schackkaraktär och kampen dem emellan, där allting kan hända. I tvåan, Svarta damen (som utkom i maj 2017) handlar det om damerna etc. Några exempel på ingredienser i serien är: naturkatastrofer, en eldsprutande drake, riddartorneringar, en stor strid, sagolika platser, relationsproblem, kärlek, vänskap och spännande och nyskapande karaktärer och folkslag. Bland annat kommer undervattenvärlden Vatombia och Artiga folket att presenteras och Stenpojkarna och Sagornas äng, där det växer böcker direkt ut från ett Sagoträd.

Författarens kommentarer

När jag, som har ett stort filmintresse, har skrivit böckerna, har jag sett det som händer i filmscener. De skulle göra sig perfekta på vita duken och många läsare har spontant utbrustit ”Det skulle ju vara en perfekt adventskalender eller storfilm”.

Serien riktar sig till åldern 7-12 år, men passar även bra för hela familjer och ungdomar.

Sagofallen-serien är en vacker och spänningstät action-serie med referenser som Mio Min Mio, Den oändliga historien, Sagan om Ringen och Narnia.

Styx märke har tagits in av både Akademibokhandeln och JB-gruppen centralt och sålts i över 2100 ex på 15 mån (som referens kan sägas att Camilla Läckberg sålde 1500 av sin debutbok under motsvarande tidsperiod och då är hennes målgrupp betydligt bredare.) Flera skolor har köpt in hela klassuppsättningar, och bokbloggaren iminbokhylla utnämnde Styx märke till ”Årets bästa fantasy/ungdomsbok 2016”. Serien om Sagofallen, där Styx märke är den första boken, kommer innehålla sju mycket spänningstäta och handlingsdrivna böcker, som alla är fristående, men som samtidigt hör ihop. Målet är att alla böcker ska filmatiseras, och Styx märke är först ut. Akademibokhandeln Center Syd tipsade på sin fb-sida om Svarta damen med orden ”En möjlig framtida klassiker.”

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01502

Projektmedlemmar

Medverkande