• Fiktion
  • Manus
Karoline Björk
Springaren

Synopsis

Janne är en 11 årig pojke som växer upp i den lilla orten Åtvidaberg under 70-talet. Han bor på “fel sida järnvägen” tillsammans med sin pappa Sven. Sven är Jannes idol. Han är påhittig och smart och pratar alltid om hur hans idéer kommer göra dem rika. Hans ord blir dock aldrig till verklighet och Janne har aldrig möjlighet att köpa de saker som de andra barnen i kvarteret tar för givet. Det enda han vill ha är en cykel så att han kan vara med de andra och leka. Janne har en faster som Sven hatar. Hon vet att Sven behöver pengar och Sven tycker att hon utnyttjar situationen genom att alltid förvänta sig gentjänster tillbaka, inte pengar. Om Sven vill kunna sätta mat på bordet så måste han gå med på rehabilitering. Sven undrar högt om “hon vill att Janne ska vara utan pappa”. Janne, som litar blint på Svens omdöme, ogillar henne också. Sven visar Janne allt han kan. Han tar med honom ut till den lokala puben på fredagar där det finns ett...

Janne är en 11 årig pojke som växer upp i den lilla orten Åtvidaberg under 70-talet. Han bor på “fel sida järnvägen” tillsammans med sin pappa Sven. Sven är Jannes idol. Han är påhittig och smart och pratar alltid om hur hans idéer kommer göra dem rika. Hans ord blir dock aldrig till verklighet och Janne har aldrig möjlighet att köpa de saker som de andra barnen i kvarteret tar för givet. Det enda han vill ha är en cykel så att han kan vara med de andra och leka.

Janne har en faster som Sven hatar. Hon vet att Sven behöver pengar och Sven tycker att hon utnyttjar situationen genom att alltid förvänta sig gentjänster tillbaka, inte pengar. Om Sven vill kunna sätta mat på bordet så måste han gå med på rehabilitering. Sven undrar högt om “hon vill att Janne ska vara utan pappa”. Janne, som litar blint på Svens omdöme, ogillar henne också.

Sven visar Janne allt han kan. Han tar med honom ut till den lokala puben på fredagar där det finns ett schackbräde som han lär Janne att spela på. Janne kan slå alla han möter utom just Sven. Efter ett tag brukar Janne somna på en bänk medan Sven och hans vänner dricker vidare. När det är dags att åka väcker Sven honom och Janne, som knappt kan se över ratten, är den som kör bilen. En fredag krockar Janne. Ingen blir skadad, men fastern får nys om det och hotar att ringa polisen.

Svens nyaste affärsidé är att smälta ner mynt för att utvinna silvret ur dem. Silvret i varje mynt är nämligen värt mycket mer än pengen själv. Det verkar vara en fruktbar plan för på Jannes födelsedag kommer Sven hem med en ny cykel till honom. Han är på bra humör och berättar att han har satt upp ett konto åt Janne i Schweiz. Han litar inte på myndigheterna i Sverige och pengarna kommer vara säkrare där. Han håller upp ett bankpapper framför Janne och berättar att när Janne blir 18 år kommer det finnas en miljon för honom på det kontot, det är redan på god väg.

En sen vårkväll försvinner Sven spårlöst och fastern kommer över till Janne. Janne hör polisen prata med henne och de befarar att Sven är död. Janne misstänker att Sven bara håller sig undan efter fasterns hot om att gå till polisen. Han hittar lappen med bankkontouppgifterna på sitt skrivbord och förstår att Sven måste ha åkt dit, han måste ha åkt till Schweiz. Han packar lite kläder och mat i två Konsumkassar, tar upp tält och sovsäck från förrådet och spänner fast det på sin cykel. Han har sparat sin veckopeng länge och har tvåhundra kronor som han stoppar i fickan innan han låser dörren och ger sig av mot färjan.

Tidigt på sin långa resa möter han Karl. Karl sitter och spelar schack med en ny bekant när Janne kommer upp till honom och frågar om han får spela. Efter att Janne slått Karl på schack frågar han om han kan få slå följe med dem och Karl som blir imponerad av den unge pojken går med på det. Karls bekantskap kommer bara att följa med till nästa stad, men om Janne vill kan han hänga på Karl nästan hela vägen.

Karl börjar förstå att Janne inte kommer från en så bra familj, vilket speglar hans egen historia. Karl kan se sig själv i Janne och får på ett sätt en chans att överkomma sina trauman genom att se oskyldigheten i den unga pojken. Janne får i sin tur uppleva något som liknar en förälder eller i alla fall en storebror i Karl. Karl tar hand om honom och är lugn och sansad till skillnad från Sven.

En dag när de stannar till på en ny camping träffar Karl en tjej. Kvällen börjar bra och Janne tycker om henne. De grillar och Janne får förklara hur schack funkar för henne. Hon och Karl dricker, men det tar ett bra tag innan Janne känner det familjära osäkerheten stiga upp i honom. Karl beter sig annorlunda. Janne ber honom att sluta dricka och Karl blir arg på Janne. Något våldsamt bubblar upp i Karls ögon och Janne blir rädd. När Karl ser rädslan i Jannes ögon lugnar han ner sig direkt, men det är något som gått sönder på nytt i pojken och han flyr. Janne går in i Karls tält och tar hans plånbok. Han lämnar sitt eget tält och sin sovsäck och cyklar iväg. Han har bara 4 dagar kvar till färjan och får klara sig utan tak över huvudet, just nu vill han bara bort från Karl.

I nästa stad möts Janne av poliser och gömmer sig. Han hör dem prata om att de letar efter honom. Fastern måste ha ringt dem när han rymde och nu är de honom på spåren. Janne lyckas hålla sig undan från dem men de kommer bara närmre och närmre i sitt försök att fånga honom. Tillslut kommer han fram till färjan och övertalar en backpacker att köpa en biljett åt honom genom att erbjuda honom en del av pengarna han tagit från Karl.

Precis som Janne ska stiga på färjan så kommer polisen och fångar honom. Fastern är med dem och Janne spottar och skriker åt dem att låta honom gå. Då ser han plötsligt en annan figur. Karl är av någon anledning där och Janne blir förvirrad. Karl ber Janne om förlåtelse och berättar att han ringt till fastern när Janne stack iväg den där kvällen. Han berättar att han tror att Sven kanske inte berättat hela sanningen om fastern. Han har till exempel fått reda på att det var hon som köpt cykeln på Jannes födelsedag. Han vill inte säga åt Janne vad han ska göra, men föreslår att han borde ge fastern en chans.

Fastern är orolig för Janne och är inte alls den person som Sven fått henne att verka som. Hon är godhjärtad och moderlig. Janne berättar för henne att de måste åka till Schweiz för att hämta Sven, men fastern skakar lätt på huvudet. Hon berättar att de hittat Sven och att han inte längre lever. Janne bryter ihop och hon omfamnar honom. Fastern kör hem Janne i sin bil. Janne mjuknar något under färden. Vi förstår att han har en bit kvar att gå, men kommer klara sig bra tillsammans med henne.

Några månader senare får vi se Janne cykla efter en glassbil med de andra kvartersbarnen. När han cyklar förbi ett av husen sticker fastern ut huvudet och ropar in honom för kvällsmat. Kvällssolen skiner över Janne när han försvinner in i sitt nya hem och kvartetsungarna fortsätter leka i sommarkvällen.

Slut

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01812

Projektmedlemmar

Medverkande