Johannes Graaf
Sol-Lisa

Synopsis

Den verkliga historien om Elisabet Gezelius, kallad Sol-Lisa, som avrättades den 1 november 1777 nära gränsen till Dalarna. Den vackra 22-åriga Lisa hade blivit förälskad i drängen Jan men detta var något hennes (välbärgade) föräldrar var starkt emot. Lisa träffade dock drängen i smyg och det slutade med att Lisa blir gravid. Det finns samtidigt en annan man, Carl Gezelius, som familjen anser är "rätt" man och från "rätt" samhällsskikt. Den blivande maken Carl nås tids nog av ryktet att Lisa skulle vara gravid men Lisa förnekar det hela. Carl tror på hennes ord. Lisa kan inte sluta älska drängen men gifter sig snart med Carl. Hon håller graviditeten hemlig och får hjälp av sin mor och moster att föda barnet i hemlighet. Barnet mördas därefter. Rykten sprider sig dock och snart inleds av häradshövdingen en förundersökning hur det hela stod till, hade Lisa varit gravid innan giftermålet och var fanns isåfall barnet nu? Det som sedan utspelar sig ä...

Den verkliga historien om Elisabet Gezelius, kallad Sol-Lisa, som avrättades den 1 november 1777 nära gränsen till Dalarna. Den vackra 22-åriga Lisa hade blivit förälskad i drängen Jan men detta var något hennes (välbärgade) föräldrar var starkt emot. Lisa träffade dock drängen i smyg och det slutade med att Lisa blir gravid. Det finns samtidigt en annan man, Carl Gezelius, som familjen anser är "rätt" man och från "rätt" samhällsskikt. Den blivande maken Carl nås tids nog av ryktet att Lisa skulle vara gravid men Lisa förnekar det hela. Carl tror på hennes ord. Lisa kan inte sluta älska drängen men gifter sig snart med Carl. Hon håller graviditeten hemlig och får hjälp av sin mor och moster att föda barnet i hemlighet. Barnet mördas därefter. Rykten sprider sig dock och snart inleds av häradshövdingen en förundersökning hur det hela stod till, hade Lisa varit gravid innan giftermålet och var fanns isåfall barnet nu? Det som sedan utspelar sig är en tragisk historia där kyrkoherden i Ljusnarsberg Johannes (Hans) Morelius driver Sol-Lisa in i döden och domen blev halshuggning och bränd på bål. Detta skedde vid en avrättningsplats mellan Västmanland och Dalarna.

Filmen följer Elisabeths tragiska väg från dess hon förälskar sig i drängen fram till den ödesdigra dagen 1777. I filmen finns skådespelare i rollerna som de verkliga personerna.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01894

Projektmedlemmar

Medverkande