Film i Dalarna
Putte i skogen

Synopsis

Pilot: https://vimeo.com/191359258 Det här är en film om min styvfarfar Putte och Orsa Finnmark. Orsa finnmark är stor som Gotland men det bor bara 300 personer där mest pensionärer.När Putte föddes bodde där 10-15 000 människor och 4-5000 hästar. Det liknar mer o mer en virkesåker. En ensidigt skogsbruk långt från miljövänligt och långsiktigt. Puttes åsikter och förutsägelser kommer ständigt i dagen. Putte är filmens vägvisare! Putte är min främsta manliga förebild. Han blev förgiftad av hormoslyr och diagnostiserad som MS-sjuk. Han var sjukskriven och barnlös. Han tog hand om mig som spädbarn bland annat under getingsommaren 1959 när jag var 10-12 månader. Jag och Putte bondade hårt efter det. Han växte upp med 9 syskon i Storstupet barnvaktarstuga. Vi har fiskat,jagat och supit ihop.Orsa Finnmark var spelplatsen. Putte drog många historier jag kollar upp om det är sant: - Story 1: Jag ska kollat upp hormoslyr förgiftningarna i allmänhet...

Pilot: https://vimeo.com/191359258

Det här är en film om min styvfarfar Putte och Orsa Finnmark.

Orsa finnmark är stor som Gotland men det bor bara 300 personer där mest pensionärer.När Putte föddes bodde där 10-15 000 människor och 4-5000 hästar.

Det liknar mer o mer en virkesåker. En ensidigt skogsbruk långt från miljövänligt och långsiktigt. Puttes åsikter och förutsägelser kommer ständigt i dagen. Putte är filmens vägvisare!

Putte är min främsta manliga förebild. Han blev förgiftad av hormoslyr och diagnostiserad som MS-sjuk. Han var sjukskriven och barnlös. Han tog hand om mig som spädbarn bland annat under getingsommaren 1959 när jag var 10-12 månader.

Jag och Putte bondade hårt efter det.

Han växte upp med 9 syskon i Storstupet barnvaktarstuga. Vi har fiskat,jagat och supit ihop.Orsa Finnmark var spelplatsen. Putte drog många historier jag kollar upp om det är sant:

-

Story 1: Jag ska kollat upp hormoslyr förgiftningarna i allmänhet och Puttes fall i synnerhet.Rannsaka Kornäs skogsbolags agerade. När den nya provinialdoktor såg att Puttes blev bättre o bättre fråm sin MS insåg han. Putte är ett hormoslyrfall. Som en förtäckt muta får Putte välja vilken tomt han vill vid sina drömmars sjö:Emåsjön. Putte hittar sin drömtomt och tiger om sin hormoslyrförgiftning.

Han drar på sig folks avundsjuka och när han blir gammal super folk ner honom och lurar han att sälja sin drömtomt billigt. Är hormoslyret nedtystat.

Story 2:Hur nära Vääsinjärvidammen var att rämna? Putte berättade att två fulla svetsare från Ytterhogdal gick ner i tunneln och skärrande loss dammluckorna. Är det sant?

.10 miljoner m2 vatten var cm och sekunder från en oerhörd katastrof. En tsunami skulle ha dränkt Noppikoski,Älvho,Ore,Furudal och Orsa. Korsnäs skogsbolag tvingade ner sin

a skoghuggare i tunneln för att skruva o svetsa loss den fastnade dammluckan. Ett dödligt kaos var ögonblick borta. Jag har intervjuat de nedtystade skogshuggarna och brandmännen. Jag ska söka upp fler vittnen. Katastrofen var närmare än Putte sa,..

Story 3: Var ligger Jämtmot? Den försvunna marknaden har gäckat många genom åren. Putte hade sin teori. Folk jag talat med pekar åt olika håll.Hobby Arkeologer och jägare har grävt i mark och böcker.

Under högvintern skall dalmasar,norrmän,jämtar mfl åkt släde över de frysta myrarna och träffats i trakten vid Emåsjön eller kanske Koppången, eller norr om Våmhus. Även Carl von Linne letade också.

Story 4: Skogen , Orsa-besparingsskogen som räddade dalmasarna från att svälta och emigrera till Amerika håller på att manipuleras bort av Skogsbolagen. Orsa besparingsskog gjorde Orsa till norra Europas rikaste kommun. Ingen kommunalskatt fram till 1933. Men hur sköts skogen? Och hur ska det gå om Korsnäs och de andra skogs bolagen tar över ägandet genom manipulation,korruption och allmän hegemoni. Det är ett prejudicerande fall.

Putte i Skogen handlar om Orsa Finnmark och om en man som levde där. Jag har ju fått pengar av Film i Dalarna till filmen Vattenmannen. Det passar för jag tror den största historien kommer att bli den om damm-olyckan i Vääsinjärvi.

Jag har filmat ca hälften av materialet till en timmes film 60 min..

Jag har ännu inte klippt något men har mycket häftigt material.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01012

Projektmedlemmar

Medverkande