Fredrik Caresten
Pierre Swärd - Orgelkungen

Synopsis

Pierre Swärd blev som 13-åring helt tagen när han för första gången hörde ljudet av en Hammondorgel. Det var Jimmy Smith som ena sekunden fick orgeln att låta mjukt och harmoniskt som en flöjt eller en violin, för att i nästa sekund, infernaliskt tjuta som en distad gitarrförstärkare med volymen på 10. Efter mycket letande på musikaffärer och bland tidningsannonser lyckades han till slut hitta en Hammond B3 - orglarnas orgel, vilken han (efter ihärdigt tjat) lyckades övertala sina föräldrar att låna pengar för att köpa. Sedan dess har han ägna sitt liv åt att utveckla och fördjupa detta intresse i olika riktningar. Idag är han en av Sveriges mest erfarne och anlitade soul- och jazzorganister. Vid sidan av det vanliga musicerandet bedriver han musikterapi för barn och ungdomar med funktionshinder. Då och då hjälper han även studenter från landets musikhögskolor när de vill fördjupa sig i orgelspel. Som om det inte vore nog har han även ett radi...

Pierre Swärd blev som 13-åring helt tagen när han för första gången hörde ljudet av en Hammondorgel. Det var Jimmy Smith som ena sekunden fick orgeln att låta mjukt och harmoniskt som en flöjt eller en violin, för att i nästa sekund, infernaliskt tjuta som en distad gitarrförstärkare med volymen på 10.

Efter mycket letande på musikaffärer och bland tidningsannonser lyckades han till slut hitta en Hammond B3 - orglarnas orgel, vilken han (efter ihärdigt tjat) lyckades övertala sina föräldrar att låna pengar för att köpa. Sedan dess har han ägna sitt liv åt att utveckla och fördjupa detta intresse i olika riktningar.

Idag är han en av Sveriges mest erfarne och anlitade soul- och jazzorganister. Vid sidan av det vanliga musicerandet bedriver han musikterapi för barn och ungdomar med funktionshinder. Då och då hjälper han även studenter från landets musikhögskolor när de vill fördjupa sig i orgelspel. Som om det inte vore nog har han även ett radioprogram där han varje vecka delar med sig av musikerminnen turnéhistorier och självklart den musik han gillar allra mest - soul, funk och jazz.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00770

Projektmedlemmar

Medverkande