Pablo Vilches Galleguillos
Os filhos da floresta

Synopsis

Vid den vackra stranden mitt i brasilianska Amazonas slungar lågor upp över floden. Tillsammans med flera hundra människor ser Dadá, Poró och Dinael när de två timmerflottarna går upp i rök. De har tänt eld på timret för att uppmärksamma en konflikt som tystas i media och plockats bort från den politiska dagordningen. Dokumentärfilmen ”Os filhos da Floresta” följer dessa tre personers berättelser, som från den dagen vid Arapiúnsflodens strand utvecklas till den folkrörelsen som under svåra förutsättningar försöker sätta sig emot den pågående industrialiseringen som breder ut sig runt omkring dem. Vi följer Dadá från det stillsamma livet långt ifrån stadens bekymmer till en vardag som pendlar mellan konflikt och stillsamhet, mellan livet i byn och resor till manifestationer, forum och möten under ständigt dödshot och återkommande mordförsök. Dinael som efter många år i stadens rus återvänder till sin hemby för att utan förvarning kastas in i en vå...

Vid den vackra stranden mitt i brasilianska Amazonas slungar lågor upp över floden. Tillsammans med flera hundra människor ser Dadá, Poró och Dinael när de två timmerflottarna går upp i rök. De har tänt eld på timret för att uppmärksamma en konflikt som tystas i media och plockats bort från den politiska dagordningen.

Dokumentärfilmen ”Os filhos da Floresta” följer dessa tre personers berättelser, som från den dagen vid Arapiúnsflodens strand utvecklas till den folkrörelsen som under svåra förutsättningar försöker sätta sig emot den pågående industrialiseringen som breder ut sig runt omkring dem.

Vi följer Dadá från det stillsamma livet långt ifrån stadens bekymmer till en vardag som pendlar mellan konflikt och stillsamhet, mellan livet i byn och resor till manifestationer, forum och möten under ständigt dödshot och återkommande mordförsök. Dinael som efter många år i stadens rus återvänder till sin hemby för att utan förvarning kastas in i en våldsam konflikt som han inte längre kan undgå. Dadas lillebror Poró, en ung kille som i flytten till staden och universitetsstudier ser sin möjlighet att försvara sin kulturella identitet och den miljö han växt upp i. Deras liv ger en inblick i en mer mångfacetterad och komplex verklighet än vad det stillsamma landskapet ger intryck av.

Det är dessa berättelser som ger ett mänskligt ansikte till en avlägsen konflikt som i grunden inte bara handlar om hänsynslösa ekonomiska intressen utan även om radikalt motsatta syner på utveckling.

Filmen visar vad som pågår i Amazonas, hur nya infrastrukturprojekt och storskaliga investeringar driver på exploateringen av det största och viktigaste ekosystemet i världen. Men framförallt handlar den om de människor som långt ifrån de maktcentra som styr över deras öden, försöker organisera sig i en kamp mot en övermäktig motståndare – en till synes hopplös kamp för rättigheter och värdighet som allt oftare handlar om att inte förbli osynlig.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00668

Projektmedlemmar

Medverkande