Anna-Klara Carlsten
Operation Odessa

Synopsis

Den 26-åriga läkarstuderanden och den 23-åriga kvinnliga psykologistudenten – i media raskt döpta till Kärleksparet – är båda av iranskt ursprung. Föräldrarna flydde till Sverige på 1980-talet. Paret lever över sina tillgångar och planerar att kidnappa en 25-årig starkt kristen psykologistudent i syfte att pressa hans förmögna familj på pengar. Som handgriplig hjälp hyr de in en sinnessvag skolkamrat från gymnasietiden. Filmen utspelar sig i anslutning till jul. Kidnappningsoffret drogas i mellandagarna och förs bort från sin lägenhet i Uppsala. Under en vansinnesfärd längs vintervägar och under dikeskörningar bak i en skåpbil forslas han till en övergiven gammal skolbyggnad 70 mil norrut – som visar sig sakna värme, vatten och el. Missmod sprider sig både hos offer och kidnappare. Relationer ansträngs till bristningsgränsen. Kaos blir så att säga granne med Gud, ända fram till det oundvikliga och i sammanhanget rörande slutet.

Den 26-åriga läkarstuderanden och den 23-åriga kvinnliga psykologistudenten – i media raskt döpta till Kärleksparet – är båda av iranskt ursprung. Föräldrarna flydde till Sverige på 1980-talet. Paret lever över sina tillgångar och planerar att kidnappa en 25-årig starkt kristen psykologistudent i syfte att pressa hans förmögna familj på pengar. Som handgriplig hjälp hyr de in en sinnessvag skolkamrat från gymnasietiden.

Filmen utspelar sig i anslutning till jul. Kidnappningsoffret drogas i mellandagarna och förs bort från sin lägenhet i Uppsala. Under en vansinnesfärd längs vintervägar och under dikeskörningar bak i en skåpbil forslas han till en övergiven gammal skolbyggnad 70 mil norrut – som visar sig sakna värme, vatten och el. Missmod sprider sig både hos offer och kidnappare. Relationer ansträngs till bristningsgränsen. Kaos blir så att säga granne med Gud, ända fram till det oundvikliga och i sammanhanget rörande slutet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00959

Projektmedlemmar

Medverkande