Lillieanne Johansson
Oddballs

Synopsis

Golfbollsdykaren Ralph, en man i yngre medelåldern, jobbar och bor på sin brors golfbana där han fiskar upp och säljer gamla bollar. De bollar han tycker är speciella samlar han på. En dag förkunnar brodern att han ska göra golfbanan till padelcentrum och sälja en bit av marken - den bit där Ralphs stuga ligger. Ralph flyttar in hos sin barndomsvän Karin och hennes fluffiga gamla katt. Karin jobbar som vaktmästare på geologiska museet och samlar på stenar. När Ralph extraknäcker som bollkalle på en golftävling så hittar han en signerad boll som han tar med sig. När han ska tvätta den i sin golfbollstvätt så råkar han lägga den i Karins stenpolerare och den flyger iväg, träffar golvet och går mitt itu. Ut kommer en glimmande röd sten... Vanessa smugglar ädelstenar åt den välbemedlade girigbuken Rikard Grip. Den här gången ska hon hämta världens största röda diamant i Sydafrika och samtidigt hinna hem till sin naive pojkvän Hampus golftävling. H...

Golfbollsdykaren Ralph, en man i yngre medelåldern, jobbar och bor på sin brors golfbana där han fiskar upp och säljer gamla bollar. De bollar han tycker är speciella samlar han på. En dag förkunnar brodern att han ska göra golfbanan till padelcentrum och sälja en bit av marken - den bit där Ralphs stuga ligger. Ralph flyttar in hos sin barndomsvän Karin och hennes fluffiga gamla katt. Karin jobbar som vaktmästare på geologiska museet och samlar på stenar. När Ralph extraknäcker som bollkalle på en golftävling så hittar han en signerad boll som han tar med sig. När han ska tvätta den i sin golfbollstvätt så råkar han lägga den i Karins stenpolerare och den flyger iväg, träffar golvet och går mitt itu. Ut kommer en glimmande röd sten...

Vanessa smugglar ädelstenar åt den välbemedlade girigbuken Rikard Grip. Den här gången ska hon hämta världens största röda diamant i Sydafrika och samtidigt hinna hem till sin naive pojkvän Hampus golftävling. Hon gömmer diamanten i en signerad golfboll som hon påstår är en present till pojkvännen, och när hon sedan kommer hem och hoppar i duschen precis innan Hampus måste åka till tävlingen så råkar han hitta bollen i Vanessas väska och tror att hon har köpt den som lyckoboll åt honom. Han tar den med sig, men lyckas slå bort den på första hålet. Och vem står redo att hitta den om inte Ralph.

När Vanessas förstår vad som har hänt så får hon och hennes två kumpaner fullt sjå att spåra upp den mystiske bollkallen, medan Ralph och Karin gör efterforskningar om stenens ursprung. De hittar ett klipp där en tulltjänstekvinna, en slags smuggeldetektiv, pratar om den försvunna stenen och att den skulle säljas för att finansiera en barnby och ett vattenreningsverk. Hittelön utlovas. Ralph och Karin bestämmer sig för att gå till polisen direkt nästa morgon. Diamanten lägger de tillbaka i bollen. På natten vaknar den gamla katten till liv och börjar putta runt bollen. Den går itu och diamanten fastnar i den fluffiga pälsen. Katten tvättar sig och sväljer diamanten. På morgonen när diamanten är försvunnen åker Ralph och Karin till museet för att försäkra sig om att de inte glömt stenen där. När de kommer tillbaka är stället uppochnedvänt och katten är borta. På bordet ligger en lapp: Stenen mot katten. Går ni till polisen blir katten maskföda.

Karin använder appen “Find my cat” för att lista ut var skurkarna håller till. När de hittar hem till Vanessa lurar de Hampus att de ska mäta nivåerna av något påhittat ämne och blir insläppta. Efter att ha letat efter katten en stund så hittar de halsbandet som katten tidigare tappat. De konfronterar Hampus i tron att han är en av skurkarna, och när han förstår vad som pågår blir han förskräckt eftersom han inte har vetat hur Vanessa egentligen försörjer sig, och, honom.

När katten kräks upp en hårboll och en av Vanessas kumpaner ska torka upp det så hittar han diamanten. Segerstämning utbryter och Vanessa levererar diamanten till Grip. Han ställer den i hyllan bland de andra ädelstenarna.

När Vanessa kommer hem sitter Hampus och gråter. Han berättar vad han fått reda på och förstår inte hur hon kan göra så mot barnen i Afrika. Vanessa drabbas av samvetskval. Hon lämnar tillbaka katten.

Ralph hälsar på sin bror och får reda på att han har skulder upp över öronen och kommer behöva sälja hela golfbanan. Ralph blir fast besluten att skaffa tillbaka diamanten och kamma hem hittelönen för att hjälpa sin bror. Tillsammans med Karin teamar han upp med Vanessa.

De klurar ut en avledningsmanöver för att lura iväg Grip och plocka med sig diamanten. Vanessa stämmer möte med honom för att diskutera sitt arvode, men något går fel och Grip förstår att nån är ute efter diamanten. Han skyfflar ner alla sina diamanter i en säck, tar Vanessa som gisslan och under pistolhot tvingar han in henne i hennes bil och säger åt henne att köra. Vanessa startar motorn och då går radion igång på hög volym (vi vet vid det här laget att Vanessa lyssnar på hög volym när hon kör) vilket får Grip att instinktivt hålla för öronen och tappa pistolen. Grip kastar sig ur bilen med diamantsäcken. Han springer därifrån, men har dålig kondition och koordination och bär på en säck diamanter, så han snubblar och ramlar ner i kanalen som vi vid det här laget har fått etablerad redan. Trots sin korpulens så flyter han inte, utan sjunker eftersom han inte vill släppa diamantsäcken. Ralph, som självklart har våtdräkten på sig under sina vanliga kläder, dyker i och räddar honom med sina dykarskills, dyker ner igen och hämtar diamantsäcken. Kanske är det kul om han gör det i omvänd ordning.

Ralph får hittelön från diamantdetektivens chef och han köper marken av sin brorsa och startar dykarcenter, betalar av broderns skulder och ger honom en liten bit mark där han kan bygga en padelbana.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02047

Projektmedlemmar

Medverkande