Claes Helander
No land in sight

Synopsis

"Jag har goda chanser att överleva - cirka 50%". Så resonerar ensamseglaren Sven Yrvind kring hans nästa resa. När många tycker det är galenskap att ge sig ut till havs vid 79 års ålder med de oddsen så ser Yrvind inget annat alternativ till sitt äventyr. Det är läskigare att dö med en fjärrkontroll framför sin tv än att dö ute på havet. För att förstå hans resonemang måste vi lära känna Sven Yrvind. Hans berättelser tar oss tillbaka till ö-livet i Göteborgs skärgård på 40-talet. Hans far, vars skepp sänktes utanför Japans kust under andra världskriget. Hans lyckliga barndom som förstördes av rutinartad misshandel från lärare som elever. Hans svårigheter med auktoriteter som ledde till att han flydde från lumpen, blev gripen av polis, satt i isoleringscell och slutligen stämplad som sinnessjuk. Hans tillflykt blev havet. Vi ser Yrvind förbereda sig för sin nästa resa. Hans längtan efter ensamhet på havet känns logisk. Men varför så sparta...

"Jag har goda chanser att överleva - cirka 50%". Så resonerar ensamseglaren Sven Yrvind kring hans nästa resa. När många tycker det är galenskap att ge sig ut till havs vid 79 års ålder med de oddsen så ser Yrvind inget annat alternativ till sitt äventyr. Det är läskigare att dö med en fjärrkontroll framför sin tv än att dö ute på havet.

För att förstå hans resonemang måste vi lära känna Sven Yrvind. Hans berättelser tar oss tillbaka till ö-livet i Göteborgs skärgård på 40-talet. Hans far, vars skepp sänktes utanför Japans kust under andra världskriget. Hans lyckliga barndom som förstördes av rutinartad misshandel från lärare som elever. Hans svårigheter med auktoriteter som ledde till att han flydde från lumpen, blev gripen av polis, satt i isoleringscell och slutligen stämplad som sinnessjuk. Hans tillflykt blev havet.

Vi ser Yrvind förbereda sig för sin nästa resa. Hans längtan efter ensamhet på havet känns logisk. Men varför så spartansk tillvaro? Varför göra resan med en båt som endast är en meter bred? Varför kommer han äta sardiner på burk och müsli 400 dagar i sträck när det finns mer aptitliga alternativ? Under förberedelserna fördjupar vi oss i Yrvinds åsikter om dagens konsumtionssamhälle.

Den 79 år unga mannen lägger upp sin självbyggda gula båt Exlex på ett släp i Västervik en vårdag i slutet av maj. Han vinkar adjö och får äntligen starta sitt äventyr. Men det är nästan 10 år sedan Yrvind gjorde sin senaste resa. Hur ska en åldrad man ta sig genom Europa själv och sedan segla runt jorden? Kommer bilen och släpet hålla? Hans oro är stor inför passagen mellan Frankrike till England. Paranoia över flyktingar som gömmer sig inne i hans Exlex har redan börjat växa. Kan han ta sig hela vägen till Irland eller måste han tänka om och segla från den betydligt svårare europeiska sydkusten? Att återvända hem vore en enorm skam och extremt misslyckande. Detta kanske är hans sista chans att uppleva havet, på ett eller annat sätt ska han iväg.

Under Yrvinds färd genom Europa korsklipper vi intervjuer med nära och kära som fördjupar oss i Yrvinds besynnerligheter. Yrvind har fyra exfruar. En skollärarinna från Värmland som en dag kom hem till en tom lägenhet där det låg en lapp. - "Detta funkar inte, jag drar och seglar. - Yrvind". Hans syster har inte talat med Yrvind på 20 år, varför? Thomas Grahn var 20 år gammal när Yrvind seglade med honom från Göteborg till Miami. Mentorskapet blev tuffare än unga Thomas anat. När han en dag badade utan sele mitt ute på Atlanten (mot Yrvinds inrådan) gled segelbåten ifrån honom. Thomas skrek efter hjälp men Yrvind stirrade på honom och tänkte att han skulle lära sig en läxa. Thomas såg den 70 år gamla gubben glida längre och längre bort och insåg att hans liv strax var över. Till slut kastade Yrvind ut en tamp. Hur känner Thomas för Yrvind idag?

Fotografier, arkivmaterial och animerade berättelser korsklipps med Yrvinds framfart genom Europa tills det att han blickar ut över havet vid Irlands sydligaste kust. Nu väntar ett år av öppet hav, utan kontakt med andra människor. Båten Exlex bogseras till öppet hav och seglar iväg mot horisonten. Det är sista gången vi hör från Sven Yrvind.

Ola Skinnarmo - svensk äventyrare som fick hjälp av Yrvind när han planerade sin segling till Grönland berättar om farorna med denna typ av seglats. Yrvind ska passera isberg, stora som Gotland och fastnar man längs de höga väggarna är man dödsdömd. Dagarna går och tiden närmar sig den planerade ankomsten i Nya Zeeland. "Har ni inte hört från mig efter 400 dagar då är jag nog död", har Yrvind informerat vänner om.

Om Yrvind inte når land, hur bedömer vi då hans sista resa? Är det ett misslyckande? Var det ett självmordsuppdrag redan från start? Eller fick han i slutändan som han ville? Han undvek sin värsta farhåga - att dö i en soffa med fjärrkontroll i handen. Han avslutade sitt liv där han trivs som bäst, ute till havs.

Yrvind är en överlevare och har planerat sin resa i detalj. När vi möter honom i Dunedin är han åttio år gammal. Han har slut på pengar och ingen flygbiljett hem. Vad väntar nu? Idag när vi frågar Yrvind är svaret enkelt - "Jag får lösa hemresa på något vis, jag har nya projekt och en ny båt att bygga, om jag inte kan flyga får jag fixa mat och segla hem".

Vad svaret blir 2019 återstår att se.

...

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01538

Projektmedlemmar

Medverkande