I dokumentären “Naturens smaker" följer vi kocken och vildplockaren Niki Sjölund på en fascinerande kulinarisk resa genom Sveriges olika landskap under fyra årstider. Från Dalarnas skogar till Västkustens havsmiljö, från Upplands ängar till Norrlands fjällvärld skapar Niki unika rätter där av vildplockade och fångade råvaror. Filmen inleds på våren vid västkusten. Här etableras Nikis filosofi och hans sökande efter vårens första ätbara växter som strandkål, tångsallad och strandaster. Den första middagen blir en hyllning till våren! Berättelsen flyttar sedan norrut till Dalarna under högsommaren. Niki flugfiskar i Österdalälven i de strömmande vattendragen. Han röker dagens fångst med enbär, fyller fisken med örter och avslutar måltiden med nyplockade hjortron från myrmarkerna. Under hösten följer vi Niki till Norrland där han möter en samisk renskötare. Tillsammans tillagar de renkött kryddat med vild kvanne och späda skott av fjällsyra i e...
I dokumentären “Naturens smaker" följer vi kocken och vildplockaren Niki Sjölund på en fascinerande kulinarisk resa genom Sveriges olika landskap under fyra årstider. Från Dalarnas skogar till Västkustens havsmiljö, från Upplands ängar till Norrlands fjällvärld skapar Niki unika rätter där av vildplockade och fångade råvaror.
Filmen inleds på våren vid västkusten. Här etableras Nikis filosofi och hans sökande efter vårens första ätbara växter som strandkål, tångsallad och strandaster. Den första middagen blir en hyllning till våren!
Berättelsen flyttar sedan norrut till Dalarna under högsommaren. Niki flugfiskar i Österdalälven i de strömmande vattendragen. Han röker dagens fångst med enbär, fyller fisken med örter och avslutar måltiden med nyplockade hjortron från myrmarkerna.
Under hösten följer vi Niki till Norrland där han möter en samisk renskötare. Tillsammans tillagar de renkött kryddat med vild kvanne och späda skott av fjällsyra i en traditionell kokgrop. I stillheten reflekterar han över balansen mellan det moderna livet och naturens rytm.
Dokumentären avslutas i vinterns Uppland. Vintern är den mest utmanande årstiden för vildplockare som kräver kreativitet. Niki utmanar sig att leta vinterns dolda skatter - lavar, bär och svampar.
Genom årstidernas växlingar följer vi Nikis upptäcktsfärd i den svenska naturen, där varje säsong presenterar sina unika möjligheter och utmaningar. Hans resa är inte bara en kulinarisk upplevelse utan också en berättelse om hur människan kan återknyta kontakten med naturen genom maten.