Lillieanne Johansson
Money pig

Synopsis

Titel: Money Pig Genre: Dramathriller/satir Format: Långfilm Längd: ca 80 min Logline: En aspirerande fotograf dras in i influencervärlden och blir tvungen att sälja sexuella fantasier till en anonym köpare för att upprätthålla en statusfylld fasad. När dubbellivet blir ohållbart blir han till slut tvungen att välja mellan den han är och den han vill vara. Bakgrund: Money pig är en samtidssatir som behandlar temana statusfixering, ytlighet och normativitet. Filmen handlar om hur människor sviker sina drömmar och ideal till fördel för ett ögonblicks uppskattning av en anonym massa. I ett samhälle där narcissism är en dygd, där den som inte syns inte finns, byggs bilden som visas utåt upp på bekostnad av ens riktiga jag. Vi vill med denna berättelse skapa en tankeställare om vad som egentligen är viktigt i livet. Money pig är inspirerad av en verklig händelse, då en av oss blev kontaktade av en person som beskrev sig själv som en pen...

Titel: Money Pig

Genre: Dramathriller/satir

Format: Långfilm

Längd: ca 80 min

Logline: En aspirerande fotograf dras in i influencervärlden och blir tvungen att sälja sexuella fantasier till en anonym köpare för att upprätthålla en statusfylld fasad. När dubbellivet blir ohållbart blir han till slut tvungen att välja mellan den han är och den han vill vara.

Bakgrund:

Money pig är en samtidssatir som behandlar temana statusfixering, ytlighet och normativitet. Filmen handlar om hur människor sviker sina drömmar och ideal till fördel för ett ögonblicks uppskattning av en anonym massa. I ett samhälle där narcissism är en dygd, där den som inte syns inte finns, byggs bilden som visas utåt upp på bekostnad av ens riktiga jag. Vi vill med denna berättelse skapa en tankeställare om vad som egentligen är viktigt i livet.

Money pig är inspirerad av en verklig händelse, då en av oss blev kontaktade av en person som beskrev sig själv som en pengaslav, en money pig. Vi började researcha fenomenet och kände att det här vill vi skriva om, då vi tyckte att det kändes som en beskrivande bild av dagens konsumtionssamhälle, hur absurt, orimligt, stundvis komiskt, men framförallt sorgligt det är.

Vi är inte helt på det klara med alla vändpunkter än, men synopsisen visar vilken berättelse vi har för avsikt att berätta.

Synopsis:

Christoffer är en aspirerande fotograf som trots sina ambitioner jobbar åt en grinig chef i en fotoateljé. Där spenderar Christoffer dagarna med att fotografera bäbisar, hundar och familjer och äta makaroner i matlåda. Vid sidan av jobbet har Christoffer en flickvän som han aldrig har råd att göra något roligt med och ett instagramkonto där han lägger upp sina fotografier. Men följarna är få och består mest av släktingar och gamla bekanta.

Christoffers välbärgade far är besviken på att sonen valde att plugga foto istället för något mer inkomstgenererande, och när en hipsterpappa som ska få sina barn fotograferade i ateljén nedlåtande ger Christoffer dricks känner han att något måste hända. Pengarna måste börja rulla in.

En dag får ateljén oväntat besök av den kända influencern Ebba Marleau. Hon vill ta några retrotrendiga foton på sig själv och sina hundar, filmar allt hon gör och taggar senare Christoffer i ett av fotona han tagit. Plötsligt börjar Christoffer få följare. Hans andra foton får dock knappt några likes. Några av Ebbas fans skickar meddelanden med frågor om fler foton på Ebba och Christoffer kan bara svara att han inte har några.

Ett meddelande skiljer sig från mängden. JontePersson86, en användare med anonym bild, frågar om Christoffer är i behov av pengar och skulle vara intresserad av en pengaslav. Christoffer ignorerar meddelandet.

När Ebba hör av sig och vill att Christoffer ska följa med och fota henne under en utekväll på Stureplan ser han sin chans att ta ett kliv uppåt i hierarkin och tackar ja. Snabbt inser han att han kommer att behöva dyrare kläder och accessoarer för att passa in och bli tagen på allvar. Medan Ebba blir bjuden på drinkar av sina fans komponerar Christoffer ett mail till sin far där han ber om ett lån. Men han skickar det inte. Istället tar han fram JontePersson86:s meddelande och skriver “Kan du vänligen utveckla?”

JontePersson86 svarar att han är en “money pig”, någon som går igång på att yngre män spenderar hans pengar. Det enda Christoffer behöver göra för att erhålla betalning är att vara dominant i chatten och kräva att få pengar. Efter viss tvekan svarar Christoffer ja.

Med en ny kamera och nya, dyra kläder smälter Christoffer in i Stureplanslivet. Hans koppling till Ebba öppnar dörrar till fler jobb i influencervärlden och med ett stigande följarantal blir han nästan lite känd själv. Men eftersom han gör jobben gratis för att nätverka och bygga sitt varumärke genererar hans kändisskap inte särskilt mycket pengar. Större delen av pengarna kommer från Money pig, som skickar anonyma grattiskort med pengar och presentkort i. De gånger Christoffer skickar bild på sig själv i bar överkropp går summan upp. I och med sin förhöjda status blir Christoffer mer och mer nonchalant mot Money pig. Han svarar sent, och ibland svarar han inte alls.

Men så slutar pengarna komma och Christoffer upptäcker att JontePersson86, Money pigs konto, är borta. Christoffer börjar be om betalt för fotojobben han gör, men då hans kunder är vana vid att betala med omnämnanden i sociala media vill de inte längre ha hans tjänster eftersom det alltid finns någon annan som är villig att jobba gratis.

Christoffer försöker desperat återuppta kontakten med Ebba för att att boosta sin popularitet, men hon svarar inte. Han skriver fler gånger och lämnar kommentarer på några av hennes bilder. Till slut hänger hon i en känslosam video ut honom som en stalker.

Christoffers följarantal börjar rasa och pengarna på kontot sinar. Influencervärlden har vänt honom ryggen och han blir rädd för att fasaden ska krackelera. Han inser att han gjort sig beroende av Money pig. I tron att hans status är det som spelar roll för hans flickvän bestämmer han sig för att försöka locka fram Money pig. Han börjar lägga ut och riktade meddelanden och bilder på sig själv med bar överkropp på instagram.

En ny följare med anonym bild dyker upp: TobbeNilsson89. Christoffer får upp förhoppningarna. Efter att han skickat en utmanande bild till följaren i hopp om att det är Money pig visar det sig att det är en av Ebbas följare, och bilden börjar spridas. När hans flickvän får se bilden och förstår att Christoffer skickar sånt till andra män går förhållandet inte längre att rädda. Christoffer berättar till slut sanningen för flickvännen, men hon tror honom inte och önskar att han istället bara hade erkänt vad han gjort.

Christoffer är tillbaka där han började, som underbetald assistent i fotoateljén. Förnedringen är total när han blir skickad att jobba i drop in-båset i köpcentret och får fota stressade söndagsshoppare som inte vill betala när de inte blir nöjda. Det händer att han ser personer som viskar och fotar honom i smyg.

Men så kommer ett anonymt brev. I kuvertet ligger ett grattiskort, men i kortet ligger bara en ensam trisslott. Christoffer får ett meddelande på telefonen från en ny användare, JontePersson87. “Fick du brevet? Tyckte du behövde lite tur. Vad vill du att jag ska göra nu?” Christoffer bestämmer sig för att ta reda på vem personen som vänt upp och ner på hans liv är och skriver att han vill träffas.

Christoffer väntar på den avtalade mötesplatsen. Ingen dyker upp. Däremot får han ett meddelande: “Jag är ledsen. Jag kommer inte.” Bifogat är ett foto på en nallebjörn med ett hjärta i famnen. Christoffer ger upp.

Nästa dag kommer en gammal kund förbi drop in-båset. Det är hipsterpappan som dricksade och hans barn. När barnen ska fotas ser Christoffer nåt bekant. Nallebjörnen som barnen håller i är densamma som i gårdagens foto. Med hjälp av telefonnumret i swishbetalningen letar Christoffer upp hipsterpappan för att konfrontera honom. Han blånekar och hotar inför sin fru att ringa polisen om Christoffer inte går därifrån. Christoffer står på sig och säger att hipsterpappan har förstört hans liv. Men han går därifrån på ett villkor:

Han vill ha pengarna han är skyldig honom.

Frun meddelar att polisen är på väg. Christoffer ger sig till slut iväg. När han kommit ut från gården plingar det till i telefonen. Han har fått en swishbetalning med meddelandet “Tack. Säg till när jag ska skicka mer”. Ett leende sprider sig över Christoffers läppar.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02131

Projektmedlemmar

Medverkande