David Billström
Massagestolen

Synopsis

Massagestolen Kortfilmsmanus av David Billström Tema: I grunden är människan ett djur, fullt av drifter och instinkter. PROLOG: På en lekplats samlas fyra pojkar kring en upphittad pinup-bild av en kvinna i underkläder. De skrattar och säger nedsättande saker, sedan slänger de bilden på marken och springer skrattandes till nästa lek. En av pojkarna, ÅKE (8), stannar kvar, plockar upp bilden och tittar på den. När Åkes föräldrar hittar bilden i hans rum skäller de ut honom för att han tittar på snusk och slänger den. Men Åke plockar upp den ur soptunnan igen. NUTID: Åke (52) vaknar i sin säng och tittar leende på pinup-bilden som nu står inramad på hans nattygsbord. När han sitter på kontoret störs han av skratt och ett brummande ljud från fikarummet. Till slut får han nog och går upprörd dit. Där ser han att kontorschefen har köpt in en massagestol och alla kollegor som tillsammans testar den förtjust. En attraktiv, ung kvinna testar d...

Massagestolen

Kortfilmsmanus av David Billström

Tema: I grunden är människan ett djur, fullt av drifter och instinkter.

PROLOG: På en lekplats samlas fyra pojkar kring en upphittad pinup-bild av en kvinna i underkläder. De skrattar och säger nedsättande saker, sedan slänger de bilden på marken och springer skrattandes till nästa lek. En av pojkarna, ÅKE (8), stannar kvar, plockar upp bilden och tittar på den. När Åkes föräldrar hittar bilden i hans rum skäller de ut honom för att han tittar på snusk och slänger den. Men Åke plockar upp den ur soptunnan igen.

NUTID: Åke (52) vaknar i sin säng och tittar leende på pinup-bilden som nu står inramad på hans nattygsbord.

När han sitter på kontoret störs han av skratt och ett brummande ljud från fikarummet. Till slut får han nog och går upprörd dit. Där ser han att kontorschefen har köpt in en massagestol och alla kollegor som tillsammans testar den förtjust. En attraktiv, ung kvinna testar den och hennes njutning tolkas som sexuell av Åke, som ryggar tillbaka. Han lämnar rummet med raska steg och sätter sig framför datorn igen, men kastar ett ögonkast mot fikarummet igen.

Nästa dag, när ingen är i närheten, smyger Åke sakta fram till massagestolen och synar den skeptiskt. Försiktigt sätter han sig i den och känner efter hur det känns. Han sneglar ut mot kollegorna igen och knäpper därefter på stolen som börjar vibrera. Hans skepsis övergår sakta till njutning. Han sluter ögonen och låter sig omfamnas av massagestolens vibrationer. När han öppnar ögonen ser han några fnissande kollegor stå i dörröppningen och titta på honom. Han vänder ned blicken mot sitt skrev och ser att byxorna putar ut. Åke kastar sig ur stolen och springer in på toaletten och låser dörren efter sig. Andfådd tittar han på sin spegelbild som om han inte känner igen sitt eget ansikte. Utanför hörs kollegornas fnissande.

På natten ligger han i sin säng och stirrar upp i taket. Klockan visar på 3:08. Han vänder sig mot den inramade bilden av kvinnan och drar sakta med pekfingret längs hennes kind. Dagen därpå sitter han vid sitt skrivbord och arbetar fokuserat. Skratt, fniss och ett dovt vibrerande hörs ifrån fikarummet. Han slår näven i bordet, reser sig och går dit. När han sneglar in genom dörren ser han hur den attraktiva kvinnan sitter i massagestolen med ett brett leende och slutna ögon. Bredvid står en manlig kollega som styr stolens vibrerande. Kvinnan börjar slingra sig i stolen och slicka sig om läpparna. Åke grimaserar och drar upp armarna som för att skydda sig. Ett gurglande ljud kommer ur hans hals medan han springer ut ur rummet.

På ett avdelningsmöte senare på dagen försöker Åke försiktigt ta upp ämnet med massagestolen. Inga av de närvarande förstår vad han menar vilket gör honom mer och mer frustrerad, eftersom han tycker det är så jobbigt att prata om sex. Till slut brister han ut: ”Jamen, herregud! Måste jag säga det rakt ut? SEX! SEX! Jag tycker inte det passar sig att folk sitter i en stol på jobbet och upplever sexuell njutning! Det är väl inte så konstigt? Va?!” Efter en stunds chockad tystnad brister alla ut i skratt. Åke rafsar åt sig sina papper och stormar ut ur mötesrummet. Utanför försöker han dricka ett glas vatten med darrande händer när chefen kommer fram och kräver en förklaring. Men Åke vägrar ge sig - stolen måste bort. Chefen tolererar inte sånt irrationellt beteende bland sina anställda och ger honom en varning att hans jobb kan stå på spel om han inte slutar envisas omedelbart. Åke skakar så kraftigt att han tappar vattenglaset som går sönder.

PÅ kvällen sitter Åke hemma i soffan med ett glas whisky och klassisk musik i bakgrunden. Han berättar om massagestolen för någon som verkar befinna sig i sovrummet. Emellanåt höjer han rösten och vrider huvudet över axeln för att förtydliga hur obehagligt han tycker det är att alla hans kollegor hela tiden sitter i den och snuskar sig och njuter högljutt.

Dagen därpå kommer Åke till kontoret och märker att det är tomt. Han går omkring i lokalen och ropar hallå men får inget svar. Plötsligt hör han ett svagt vibrerande och stönande ljud. Han följer ljudet och märker att det kommer från fikarummet. När han kikar in ser han till sin förfäran hur alla kollegor på kontoret ligger omslingrade kring varandra i en orgie över massagestolen. Alla är mer eller mindre nakna och kropparna glänser av svett. Åkes ögon är vilt uppspärrade av fasa och han kippar efter luft medan han stapplar bakåt. Han backar in i ett hörn av rummet och börjar skrika högt… Plötsligt sätter han sig upp hemma i sin säng och flämtar kraftigt. När han återfått sansen tittar han på pinup-bilden och nickar bestämt.

Samma natt sladdar en bil in på kontorets parkering och tvärnitar. Åke kliver ur och går med raska steg mot entrédörren. Han är iklädd en överrock men undertill ser man hans pyjamas. I handen håller han en golfklubba. Han kliver in på kontoret och går sakta mellan skrivborden, spänt lyssnande efter ljud. Plötsligt hör han ett vibrerande och rycker till. Svettdroppar börjar rinna från hans panna och han torkar sig med en darrande hand medan han sakta fortsätter mot fikarummet.

Han kliver försiktigt in i fikarummet och ser till sin förfäran att massagestolen är påslagen och vibrerar kraftigt. Dessutom har en mängd armar vuxit fram ur den vilket får den att likna en bläckfisk eller hinduisk gud. Alla armar vinkar lockande mot Åke och en djup kvinnoröst hörs som ett dovt muller. Den säger: ”Välkommen, Åke… Jag har sett fram emot att träffa dig igen”. Åke tror inte sina ögon och är stel av skräck. Men när stolen börjar använda armarna för att dra sig fram längs golvet, rakt mot honom, får han något upproriskt i ögonen. Han spärrar upp dem och skriker ut ett attackrop samtidigt som han höjer golfklubban över huvudet. Han tar sats och kastar sig framåt mot stolen!

På morgonen kliver chefen och tre av kollegorna in på kontoret. De pratar avslappnat om gårdagens tv-program när ett vibrerande ljud får dem att tystna och se på varandra med förvånade miner. De följer ljudet mot fikarummet. När de kikar in ser de Åke ligga naken i massagestolen. Han är ihopsjunken med halvslutna ögon och ett stort leende på läpparna. Håret är rufsigt och massagestolen vibrerar för fullt. Kollegorna reagerar med avsky och chefen säger åt honom att han omedelbart får tömma sitt skrivbord och gå. Alla uttrycker de hur äcklig Åke är och att han borde skämmas för sitt beteende. Åke för handen sakta mot massagestolens reglage och vrider upp vibrerandet som får kollegornas röster att drunkna bort. Han sluter ögonen och utstrålar en känsla av total harmoni och avslappnad naturlighet.

På Åkes nattygsbord spricker plötsligt glaset på den inramade pinup-bilden.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01781

Projektmedlemmar

Medverkande