fredrik olsson
Liberté

Synopsis

Nya Kaledonien är en av de sista kvarvarande franska kolonierna. Ursprungsbefolkningen Kanaker och ättlingarna till kolonisatörerna lever tätt inpå varandra. Kanakerna står med ena foten i det franska, påtvingade samhället och den andra i sin traditionella kultur. De blev påtvingade den franska kulturen och européerna förde med sig sjukdomar kanakerna saknade immunförsvar mot, det bidrog till en drastisk minskning av kanakpopulationen i början av kolonisationen. Franska regeringen har också lockat med diverse förmåner för de i fosterlandet som kunde tänka att bosätta sig och pröva lyckan i ett franskt söderhavsparadis. År 2018 så är Kanakerna en minoritet i sitt eget land. Landet närmar något som kan bli ett historiskt avgörande i och med omröstning gällande deras självständighet. Genom upptrappning och oroligheter inför folkomröstningen följer vi 4 personer i kampen för - respektive mot självständighet. Fransoserna äger normen i Nya Kaledonien...

Nya Kaledonien är en av de sista kvarvarande franska kolonierna. Ursprungsbefolkningen Kanaker och ättlingarna till kolonisatörerna lever tätt inpå varandra. Kanakerna står med ena foten i det franska, påtvingade samhället och den andra i sin traditionella kultur. De blev påtvingade den franska kulturen och européerna förde med sig sjukdomar kanakerna saknade immunförsvar mot, det bidrog till en drastisk minskning av kanakpopulationen i början av kolonisationen. Franska regeringen har också lockat med diverse förmåner för de i fosterlandet som kunde tänka att bosätta sig och pröva lyckan i ett franskt söderhavsparadis. År 2018 så är Kanakerna en minoritet i sitt eget land.

Landet närmar något som kan bli ett historiskt avgörande i och med omröstning gällande deras självständighet. Genom upptrappning och oroligheter inför folkomröstningen följer vi 4 personer i kampen för - respektive mot självständighet.

Fransoserna äger normen i Nya Kaledonien.

• Vilka egentliga konsekvenser har den europeiska kolonisationen fått på världen?

• Vad händer med människor som systematiskt förödmjukas och förbjuds att vara sig själva?

-Yvonne och hennes pappa Gil är Kanaker och de kämpar för sin själsliga frihet och landets självständighet. Vi är med dom i kampen, när de delar ut flygblad, talar politiskt, slåss mot inre demoner och kämpar mot förtryck. Både Gil och hans dotter Yvonne dricker för mycket, något som kan förstöra deras politiska trovärdighet i kampen för självständighet. Både far och dotter har djupa själsliga problem, samtidigt försöker Gil visa sin dotter rätt väg i livet, även om han själv just har förlorat sitt jobb och befinner sig i fritt fall.

-Oscar är en västerländsk republikan och markägare som vill bli borgmästare i huvudstaden. Han är starkt emot självständighet, övertygad att landet kommer att kollapsa utan Frankrikes styre. Oskar har vuxit upp i öns övre samhällsklass och saknar inget materiellt, men i sina fina villa med vacker utsikt, 2 bilar och en segelbåt är han en väldigt ensam person. Han propagerar genom att sätta upp affischer och offentligt föra politiskt talan för att öborna ska rösta mot självständighet. Det kommer skapa problem när han möter dem som är redo att ta upp vapen i kampen för sin självständighet.

-Roc är en ung Kanakisk skulptör som med sitt konstnärskollektiv kämpar för att lyfta fram och hålla sitt folks kultur och värderingar intakta trots kolonialism, anspänning och konflikt. Det är en svår daglig kamp och han möter dem som fortfarande anser Kanakernas sätt att skapa, leva och vara är ociviliserat. Han bor i den mest rebelliska och våldsamma förorten St Louis där konflikt och våld ofta uppstår emellan ungdomar och franska gendarmer. Mitt i den stigande anspänningen inför folkomröstningen ska konstnärskollektivet anordna en konstvernissage i syfte att visa en annan sida än våldet och konflikterna. 


Filmens tempo stegras i takt med att huvudpersonernas individuella kamp utvecklas och folkomröstningen skrider närmre, vilket leder oss mot filmens klimax. Den tilltagande spänningen före valet kommer förhoppningsvis att bli en katalysator och få folk att uttrycka och visa hur dom verkligen känner. 


Konflikt, förtryck och svårighet att leva tillsammans är en del i vardagen på Nya Kaledonien som samtidigt har så mycket vackert att erbjuda. Det finns stor potential att visa människor som hjälper varandra villkorslöst trots att de tillhör olika läger och kulturer. 


De utmanande förutsättningarna ger också en chans att visa det vackra i våra huvudpersoners liv.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01627

Projektmedlemmar

Medverkande