Cia Embretsen
Krigaren-inspelning

Synopsis

Akt 1 När vi träffar Someya är hon i kommunhuset och söker stöd för att starta ett wrestling-projekt för kvinnor, med hopp om att skapa ett positivt sammanhang för sin arga dotter Anisa. Someya får dessvärre avslag och tvingas inse att hon behöver ett vitt alibi, en vit person som går i god för projektet. Detta leder till att hon tar kontakt med Anette på språkcafét, en kvinna som i verkligheten inte är där främst för att stötta människor med språket, utan för att bli sedd och bekräftad av Peter som är caféansvarig. Anette ser en god chans till bekräftelse och projektet drar igång. Anette insisterar på att det ska bli en dokumentär, vilket Someya går med på enbart för att dottern Anisa gillar det. I samband med första träningspasset pratar deltagarna om vilka roller de vill ha, och kommer fram till att de alla ska utnyttja denna möjlighet till att ta fram sina inre drottningar. Efter gruppens önskemål syr Someya kläder till deltagarna, vilket...

Akt 1

När vi träffar Someya är hon i kommunhuset och söker stöd för att starta ett wrestling-projekt för kvinnor, med hopp om att skapa ett positivt sammanhang för sin arga dotter Anisa. Someya får dessvärre avslag och tvingas inse att hon behöver ett vitt alibi, en vit person som går i god för projektet. Detta leder till att hon tar kontakt med Anette på språkcafét, en kvinna som i verkligheten inte är där främst för att stötta människor med språket, utan för att bli sedd och bekräftad av Peter som är caféansvarig.

Anette ser en god chans till bekräftelse och projektet drar igång. Anette insisterar på att det ska bli en dokumentär, vilket Someya går med på enbart för att dottern Anisa gillar det.

I samband med första träningspasset pratar deltagarna om vilka roller de vill ha, och kommer fram till att de alla ska utnyttja denna möjlighet till att ta fram sina inre drottningar. Efter gruppens önskemål syr Someya kläder till deltagarna, vilket gör att hon dagen därpå hamnar i blåsväder med Anette som inte uppskattar att Someya fattar egna beslut. Anisa ser hur Someya mesigt backar angående de fina egensydda dräkterna för att ge plats åt Anette och hennes idéer med sponsorloggor. Hemma ber Someya Anisa om hjälp med ett diskberg i köket, vilket utlöser ett bråk eftersom dottern är frustrerad över att hennes mamma lät sig köras över av Anette tidigare. Anisa hävdar att hårt arbete inte lönar sig, och hoppar av projektet och skiter i disken.

Akt 2

Someya övertalas av Anette och filmaren om att fylla den tomma platsen efter Anisa för att de inte ska bli för få. Someya är nu tränare, projektledare och deltagare. Anette har börjat föreläsa om projektet, och när en i publiken säger att det hade varit roligt om en deltagare också varit med så bjuder hon med Someya. Someya får en liten slant av Anette för föreläsningen, vilket Someya ändå tycker är bra pengar, och när Anette också berättar att det blir fler föreläsningar samt att hon lyckats få till en 25 % tränartjänst genom kommunen för projektet, så bestämmer sig Someya för att äntligen säga upp sig från förskolejobbet.

På nästa träningspass kommer dock plötsligt en tränare från Stockholm som har fått tjänsten som tränare. Someya blir besviken men säger inget. Han visar sig vara trevlig och imponeras dessutom mycket av Someyas egenlärda wrestlingkunskaper. Someya och Anette föreläser på Anisas skola. När Someya uttalar något fel börjar flera skolkamrater fnissa, och Anisa upplever hur Someya blir förödmjukad inför alla. Anisa har svårt att hantera sina känslor och snor en del av Someyas sparpengar och rymmer. Samtidigt blir Anette och projektet nominerad till ett stipendium.

Akt 3

Anisa kommer hem efter att ha fått tid att rannsaka sig själv genom sitt skrivande. Someya är dock så besviken på dottern att hon ställer ett tufft ultimatum som slutar med att Anisa väljer att flytta till Someyas kusin på landet. Anette får stipendiet på 50000kr och Someya får höra att Anette tänker ut och resa för pengarna. Someya tvingas gå tillbaka till förskolejobbet, vilket håller en halv dag tills hon får hon nog och äntligen säger ifrån.

Det är lov och Someya lämnar av Anisa vid bussen som ska ta henne till kusinen på landet. Stämningen mellan dem är svår och de har svårt att nå varandra.

Det blir dags för deltagarna att lämna över rättigheterna till dokumentärfilmaren. Someya bestämmer sig för att inte skriva på och de andra kvinnorna sluter upp bakom henne. Anette blir hotfull när hon får veta att allt är förstört, men Someya står på sig!

I slutet av lovet kommer ett oväntat besök från Anisas SVA-lärare som överlämnar en tryckt liten bok med Anisas novell Krigaren. Someya blir rörd när hon ser att den handlar om henne som förebild, och hon och dottern försonas.

Det kommer ut en tjänst som handlar om att stärka tjejer i orten. Someya söker och får nu stå upp för och tala för sig själv. Anette söker också tjänsten, men det är Someya som slutligen får kommunens förtroende.

Den 1:a officiella matchen hålls under kommunens jubileum och blir en succé. Inför en snopen Anette blir Someya hyllad av tjejerna och Anisa som kommit hem.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01853

Projektmedlemmar

Medverkande