Cia Embretsen
Krigaren

Synopsis

SOMEYA vill skapa ett positivt sammanhang för sin arga dotter ANISA, där kvinnor kan finna styrka och gemenskap. Hon får avslag från gubben på kommunen för sitt wrestlingprojekt. Someya övertalas av en vän att hitta en vit person som går i god för projektet. Efter en jobbig natt i väntan på Anisa och en jobbig arbetsdag på förskolan träffar hon Mary-Kay-försäljaren ANETTE på ett språkcafé. Anettes intentioner verkar goda, och hon hoppar på projektet med Someya, ordnar träningslokal och ser dessutom till att det hela ska bli en dokumentärfilm något som inte egentligen tilltalar Someya. Kvinnorna i projektet bestämmer sig för att iklä sig roller som drottningar. Efter gruppens önskemål syr Someya kläder till deltagarna, men hamnar sedan i blåsväder med Anette över detta. Anisa ser hur Someya mesigt backar angående de fina egensydda dräkterna för att ge plats åt Anette och hennes idéer med sponsorloggor, och hoppar frustrerat av projektet. Someya...

SOMEYA vill skapa ett positivt sammanhang för sin arga dotter ANISA, där kvinnor kan finna styrka och gemenskap. Hon får avslag från gubben på kommunen för sitt wrestlingprojekt.

Someya övertalas av en vän att hitta en vit person som går i god för projektet. Efter en jobbig natt i väntan på Anisa och en jobbig arbetsdag på förskolan träffar hon Mary-Kay-försäljaren ANETTE på ett språkcafé. Anettes intentioner verkar goda, och hon hoppar på projektet med Someya, ordnar träningslokal och ser dessutom till att det hela ska bli en dokumentärfilm något som inte egentligen tilltalar Someya.

Kvinnorna i projektet bestämmer sig för att iklä sig roller som drottningar. Efter gruppens önskemål syr Someya kläder till deltagarna, men hamnar sedan i blåsväder med Anette över detta. Anisa ser hur Someya mesigt backar angående de fina egensydda dräkterna för att ge plats åt Anette och hennes idéer med sponsorloggor, och hoppar frustrerat av projektet. Someya känner ett ansvar gentemot de andra kvinnorna som sökt sig till projektet, och blir kvar.

Someya övertalas av Anette att överta platsen efter Anisa för att de ska bli ett jämnt antal deltagare. Nu är Someya projektledare, tränare och deltagare. Samtidigt blir det allt sämre stämning både på Someyas arbetsplats och hemma med Anisa.

Anette har börjat åka runt och föreläsa om projektet, och bjuder så småningom med Someya som hon presenterar endast som en deltagare. Someya får en liten slant medan Anette tar den större delen, vilket Someya inte känner sig självsäker nog i att ifrågasätta. Efter att Anette utlovat Someya fler föreläsningar samt meddelat att hon fått till en tränartjänst på 25% genom kommunen för projektet, så räknar Someya med att det blir tillräckligt med pengar för att hon ska kunna klara sig, hon har dessutom en del sparpengar. Someya säger upp sig från jobbet.

Men vid nästa träning kommer det plötsligt en tränare från Gävle. Han imponeras dock mycket av Someyas egenlärda wrestlingkunskaper som hon både lär de andra och demonstrerar själv i ringen. De andra börjar kalla Someya för ARAWEELO (namn på somalisk krigardrottning).

Anette nomineras till ett stipendium på 50 000 kronor för sitt engagemang för kvinnor i orten, men berättar inget för Someya. Someya blir chockad av att höra detta under en föreläsning på Anisas skola. Skolkamrater till Anisa fnissar åt Someyas felsägningar och osäkerhet. Anisa har svårt att hantera sina känslor av utsatthet och bestämmer sig för att lämna Borlängea och stjäl en del av Someyas sparpengar. På väg till centralstationen tvingas hon dock tänka om när hon måste ingripa för att rädda sin egen mobbare från övergrepp. Anisa inser att hon har det bättre än många andra ungdomar och ägnar natten på mobbarens soffa till att skriva klart en novelluppgift, med sin mamma Someya som inspiration.

Anisa kommer hem efter att ha skrivit på soffan hos tjejen hon hjälpte i parken. Someya är dock så besviken på dotterns beteende den senaste tiden att hon kompromisslöst ställer ett tufft ultimatum - polisanmälan eller miljöombyte - som slutar med att Anisa väljer att flytta till Someyas kusin på landet under en provperiod. Anette får stipendiet, och Someya ifrågasätter vad hon tänker göra med pengarna. Someya rings samtidigt in från förskolan som behöver henne, och hon tackar av ekonomiska skäl ja. Men efter en halv dag får hon nog och säger ifrån. Det blir dags för deltagarna att lämna över rättigheterna till filmaren. Someya bestämmer sig för att inte skriva på eftersom hela projektet bara varit ett sätt för Anette att få omvärldens bekräftelse och att de alla blivit utnyttjade. De andra kvinnorna sluter upp bakom Someya, och dokumentären skrotas under hot och protester från Anette.

I slutet av lovet kommer ett oväntat besök från Anisas lärare som överlämnar en tryckt liten bok med Anisas novell Krigaren, som vunnit en novelltävling för högstadieelever i hela Sverige. Someya blir rörd när hon ser att den tillägnats henne själv, och kontaktar sin dotter hos kusinen på landet. De försonas.

Det kommer ut en tjänst som handlar om att stärka tjejer i orten. Someya söker den och förbereder inför att återigen tala för sig själv på kommunhuset. Anette söker också tjänsten, och de möts under spänd tystnad i väntrummet. Someya får strax därefter beskedet att det är hon som fått kommunens förtroende.

Den 1:a officiella matchen hålls under kommunens jubileum och blir en succé. Efter jubileet ser Anette snopet på medan Someya hyllas av deltagarna och dottern Anisa.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01813

Projektmedlemmar

Medverkande