Stefan Erdman
Kora - en kärlekshistoria

Synopsis

"In our constant travels we have come to the understanding that we do not move in between, but within. It is not a meeting or a union of two worlds or cultures, but a musical voyage within the same sphere of people, rhythms and movements." - från texthäftet till albumet Stockholm - Dakar av Sousou & Maher Cissoko Denna film handlar om kärleken till musik och tradition och om kärleken mellan två människor. Den handlar om att bevarandet av traditionen och om hur man kan förnya samtidigt som man lyssnar till det gamla. Sousou och Maher är ett gift par och en musikerduo som tillsammans bygger två hem, ett i Skåne och ett i Senegal. Under denna process kommer de möta gamla lärare, föräldrar och syskon, och genom att dokumentera dessa möten och musiken de tillsammans skapar berättar vi Sousou och Mahers historia. Man kan spåra Sousou och Maher Cissokos bakgrund i musiken de tillsammans skapar. Man kan snappa upp influenser från svensk folkmusik såväl...

"In our constant travels we have come to the understanding that we do not move in between, but within. It is not a meeting or a union of two worlds or cultures, but a musical voyage within the same sphere of people, rhythms and movements." - från texthäftet till albumet Stockholm - Dakar av Sousou & Maher Cissoko

Denna film handlar om kärleken till musik och tradition och om kärleken mellan två människor. Den handlar om att bevarandet av traditionen och om hur man kan förnya samtidigt som man lyssnar till det gamla. Sousou och Maher är ett gift par och en musikerduo som tillsammans bygger två hem, ett i Skåne och ett i Senegal. Under denna process kommer de möta gamla lärare, föräldrar och syskon, och genom att dokumentera dessa möten och musiken de tillsammans skapar berättar vi Sousou och Mahers historia.

Man kan spåra Sousou och Maher Cissokos bakgrund i musiken de tillsammans skapar. Man kan snappa upp influenser från svensk folkmusik såväl som distinkt afrikanska rytmer och låttexterna är ibland på svenska och engelska; ibland på mandinka och wolof. Allt sammanflätas till något nytt, och skapar en helt unik musikalisk resa. Vi vill utforska resan de tagit för att komma dit de är idag, och resan de ännu har framför sig.

Vi vill berätta om instrumentet Kora, och om de som spelar det. Kora är ett instrument med tjugoen strängar som inte är lätt att kategorisera - det är delvis en harpa och delvis en luta, och kräver mycket fokus för att spela. "Ljudet går runt och runt, you wash your brain by playing it," säger Sousou Cissoko. Man kan inte separera koran från historien och traditionen som ligger bakom instrumentet. Det används främst i Västafrika, av mandinkafolket, och inom mandinkafolket föds man till en viss roll. Vad man kommer spendera sitt liv med beror till stor del på vilken familj man tillhör. En gång i tiden kunde man födas som kung eller slav, smed eller musiker - och det finns till och med särskilda familjer för olika instrument. Kunskap förs vidare från far till son, och även om det är inte lika skrivet i sten som det en gång var så är traditionen fortfarande stark.

Koran är samtidigt mer än ett instrument; det är ett verktyg för att kommentera och kritisera, att föra berättelser vidare, och som koraspelare fyller man en distinkt roll i samhället. En jali, eller griot som det ofta kallas, är en person född med denna uppgift och detta ansvar - en person född med musiken i blodet. Vår film handlar om en människa som föddes in i traditionen men ville komma ut ur den, och om en som föddes utanför men ville komma in.

Vi gör besök i två väldigt olika miljöer och utforskar de konflikter som kan uppstå i mötet mellan dessa två världar, och vi kommer att beskriva hur dessa två kulturer som kan verka så skilda i sin kärna ändå är enormt lika. Vår film handlar om musik och kärlek, om tradition och förnyelse.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00666

Projektmedlemmar

Medverkande