Fredrik Caresten
Hon vars hjärta var som mitt

Synopsis

Hösten 2021 sätts en musikföreställning om Dan Anderssons kärlekshistoria med Märta Larsson upp som kommer att turnera runt i Sverige. Föreställningen är baserad på Göran Greiders bok ”Hon vars hjärta var som mitt”. Musikerna Sara Parkman och Johan Airijoki framför nyskrivna och klassiska folkkära tonsättningar av Dan Anderssons dikter. Detta vill falufilmarna Fredrik Caresten, Johan Efrik och Fred Yngström skildra i en dokumentärfilm. Hösten 1914 möts den fattige finnmarkspoeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellektuellt och erotiskt. Men när Märtas borgerliga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös. ”Hon vars hjärta var som mitt” är en fascinerande dokumentärroman som bygger på de många brev som Dan skickade till Märt...

Hösten 2021 sätts en musikföreställning om Dan Anderssons kärlekshistoria med Märta Larsson upp som kommer att turnera runt i Sverige. Föreställningen är baserad på Göran Greiders bok ”Hon vars hjärta var som mitt”. Musikerna Sara Parkman och Johan Airijoki framför nyskrivna och klassiska folkkära tonsättningar av Dan Anderssons dikter. Detta vill falufilmarna Fredrik Caresten, Johan Efrik och Fred Yngström skildra i en dokumentärfilm.

Hösten 1914 möts den fattige finnmarkspoeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellektuellt och erotiskt. Men när Märtas borgerliga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös.

”Hon vars hjärta var som mitt” är en fascinerande dokumentärroman som bygger på de många brev som Dan skickade till Märta. Göran Greider gestaltar en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner.

I dokumentärfilmen om projektet skildras processen med skapandet av föreställningen. Vi följer Sara Parkman och Johan Airijokis arbete med tonsättandet av Dan Anderssons dikter. De diskuterar hur hans verk bäst förmedlas musikaliskt och sätter sig in i Anderssons enorma produktion, utifrån vilken de väljer de dikter som passar föreställningen.

Vi gör även inspelningar i replokalen där idéer testas och arrangemang färdigställs. Filmen görs med observerande kamera – vi följer de medverkande utan att interagera med dem. Däremot förbereder vi våra huvudpersoner inför inspelningarna och leder in dem på samtalsämnen som vi vill få med filmen. Vi använder två kameror på steadicam/gimball för att enkelt kunna följa de medverkande i rörelse.

En annan inspelning görs i Luossastugan i Skattlösberg väster om Ludvika där Dan Andersson växte upp. I denna karaktäristiska torparmiljö med fäbodar och öppet ängslandskap låter vi Göran Greider berätta om Dan Anderssons liv för Sara Parkman och Johan Airijoki. Tonvikt läggs på historierna om diktarens kärlekshistoria med Märta Larsson. Berättelserna levandegörs med stillbildsfoton av de båda och deras familjer, samt arkiv-material med arbete från svedjebruk och kolmilor i Dalarna, liksom bilder från 1920-talets Stockholm.

Den tredje centrala inspelningen görs då föreställningen framförs på Magasinet i Falun. Det är ett gammalt godsmagasin intill järnvägsstationen som byggts om till evenemangs- och kulturhus. Sekelskiftesbyggnaden har en enorm rymd på 1250 kvadratmeter och är byggd i tegel med effektfulla järnbalkar i taket.

Vid konserter och andra evenemang ljussätts lokalen suggestivt på ett sätt som förstärker dess unika skönhet. Vi filmar med fem bemannade kameror och tre obemannade. Ljudet tappar vi ut från mixerbordet vid konserten. Vi kommer även att sätta upp egna mikrofoner för stöd-mickning. Kamerorna vi använder filmar i 4K – dvs mycket hög upplösning, vilket förstärker de fantasieggande miljöerna och färgerna.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01860

Projektmedlemmar

Medverkande