• Dokumentär
  • Inspelning
Annika Kämpe
Höglunds Universum

Synopsis

En generationsöverskridande dokumentär om det mänskliga perspektivet, om tidlöshet och ständig aktualitet. En film om musikern Kjell Höglunds egensinniga konstnärskap och varför han fortfarande är relevant än idag. Själv har han knappt stått på en scen sedan han kollapsade innan en spelning för elva år sedan. Nu är det istället andra som berättar hans historia. Den 23-åriga trubaduren Ellinor Brolin (Dalarna), har fått ärva Kjells outgivna texter. Hela hans livsverk ordningsamt sparat i en pärm har hon fått till skänks. Nu tonsätter hon materialet och kommer med ett album senare i år. Även Ellen Sundberg (Jämtland) har släppt en skiva med egna tolkningar av Kjells låtar. Den populära Stockholmsklubben Kväll Höglund spelar enbart Kjells musik och drar en allt yngre publik. I Svenska kyrkan hålls mässor med Kjells musik, På Systembolaget säljs ölen En riktig stor stark och varje år vid hemmapremiär tågar 10.000 Bajenfans över Skanstullsbron sjungan...

En generationsöverskridande dokumentär om det mänskliga perspektivet, om tidlöshet och ständig aktualitet. En film om musikern Kjell Höglunds egensinniga konstnärskap och varför han fortfarande är relevant än idag. Själv har han knappt stått på en scen sedan han kollapsade innan en spelning för elva år sedan. Nu är det istället andra som berättar hans historia. Den 23-åriga trubaduren Ellinor Brolin (Dalarna), har fått ärva Kjells outgivna texter. Hela hans livsverk ordningsamt sparat i en pärm har hon fått till skänks. Nu tonsätter hon materialet och kommer med ett album senare i år. Även Ellen Sundberg (Jämtland) har släppt en skiva med egna tolkningar av Kjells låtar. Den populära Stockholmsklubben Kväll Höglund spelar enbart Kjells musik och drar en allt yngre publik. I Svenska kyrkan hålls mässor med Kjells musik, På Systembolaget säljs ölen En riktig stor stark och varje år vid hemmapremiär tågar 10.000 Bajenfans över Skanstullsbron sjungandes en strof ur Genesarets sjö.. Så varför är intresset kring Kjell större än någonsin? Och varför väljer två unga, kvinnliga musiker att föra det Höglundska arvet vidare?

En 54 minuter lång film med Kjell Höglund, Ellinor Brolin, Ellen Sundberg, Johan Johansson, Uje Brandelius och många andra som rör sig i Höglunds universum.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01684

Projektmedlemmar

Medverkande