Josef Skir
Gubben i lådan

Synopsis

Under en vanlig dag på jobbet i Göteborgs hamn går Hasse (60) runt och svär åt sina kollegor. Han är en SD förespråkande surgubbe som hatar den nya generationen som vuxit fram i samhället. Hasse går senare runt och kontrollerar fraktgods i containrar. Av en slump ramlar Hasse i en av containrarna och svimmar av bakom godset, dörrarna stängs. Han skeppas av misstag iväg till Agadir i Marocko. Hasse vaknar av att några marockanska tjänstemän står och pickar på honom med en pinne. Hasse blir smått förvirrad och aggressiv och tumult uppstår. Chefen i hamnen pratar för dålig engelska för att Hasse ska förstå vad han säger. Chefen skickar efter städaren Amid (20) som kan prata hyfsat bra engelska och svenska. Amid kommer och möter en förvirrad Hasse, och han lyckas lugna ner situationen. Efter att de kommit fram till vad som hänt, får Amid i uppdrag av chefen att köra Hasse till den svenska ambassaden i Rabat. Ambassaden ligger cirka 30 mil nordväst...

Under en vanlig dag på jobbet i Göteborgs hamn går Hasse (60) runt och svär åt sina kollegor. Han är en SD förespråkande surgubbe som hatar den nya generationen som vuxit fram i samhället. Hasse går senare runt och kontrollerar fraktgods i containrar. Av en slump ramlar Hasse i en av containrarna och svimmar av bakom godset, dörrarna stängs. Han skeppas av misstag iväg till Agadir i Marocko.

Hasse vaknar av att några marockanska tjänstemän står och pickar på honom med en pinne. Hasse blir smått förvirrad och aggressiv och tumult uppstår. Chefen i hamnen pratar för dålig engelska för att Hasse ska förstå vad han säger. Chefen skickar efter städaren Amid (20) som kan prata hyfsat bra engelska och svenska. Amid kommer och möter en förvirrad Hasse, och han lyckas lugna ner situationen. Efter att de kommit fram till vad som hänt, får Amid i uppdrag av chefen att köra Hasse till den svenska ambassaden i Rabat. Ambassaden ligger cirka 30 mil nordväst om Agadir. Amid lockas av tanken att Hasse kan hjälpa honom att få komma till Sverige. Hasse tvingas förlita sig på Amid och de båda beger sig ut på en Roadtrip genom landet med huvudstaden som mål.

Under resans gång händer det en hel del knasiga saker, bilen går sönder när Amid och Hasse befinner sig nånstans öde i Marocko. Gängledaren Hussien jagar Amid då han stulit en diamant som han vill lägga beslag på, och en jakt på liv och död inleds. Hasse som knappt har några pengar får lära sig genom Amid hur man överlever som fattig i landet. Hasse som inte gillar andra kulturer tvingas uppleva hur det är att vara desperat i ett främmande land. Hasse och Amid utvecklar en oväntad vänskap under tiden de spenderar tillsammans. Hasse lär bland annat Amid att simma vid ett tillfälle. De lär känna en rad människor på deras resa som hjälper dom mot sitt mål att nå Ambassaden. Bland annat träffar de två studenter från Norge, Oskar och Noah (23) som bor i ett studentkollektiv där Hasse och Amid får husrum. När Hussien senare får tag på Amid och Hasse, räddar Amid Hasses liv genom att slänga sig i ett kulregn över honom. De båda överlever och Hussien blir påkörd av en bil när han står på en gata och skjuter mot dom.

När det väl är dags för Hasse att åka hem så förklarar han för Amid att han inte kan hjälpa han att komma till Sverige. Hasse åker till flygplatsen men inser där och då att han svikit sin enda vän i världen. Hasse åker tillbaka till studentkollektivet och bestämmer sig för att smuggla Amid över gränsen till Europa. De får en gammal och sliten bil av studenterna som gör att de kan resa till Sverige.

Efter att nästan ha blivit tagna på gränsen från Marocko till Spanien så lyckas Amid och Hasse efter många om och men komma fram till Sverige.

Filmen slutar ”Några månader senare” då Amid har fått uppehållstillstånd och Hasse går i pension, de båda förblir goda vänner för resten av livet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01861

Projektmedlemmar

Medverkande