Emilia Henriksson
Grrrlcollection goes NYC

Synopsis

BAKGRUND 2002: Två musikintresserade tonårstjejer från Falun förenas genom intresset för musik, feminism och D.I.Y (Do It Yourself/Gör det själv). Inspirerade av 90-talets riot grrrl-rörelse, en feministisk punkrörelse som spred sig från USA och världen över, spenderar de dagarna med att göra fanzines, blandband, bandmerch och att spela musik. Riot grrrl-rörelsens fokus var att ”skapa scen” för tjejer och rum där tjejer kunde prata om musik, film, feminism och sexsim. Tjejer fann ett rum där killar inte satte normen eller hade tolkningsföreträde. I Falun arrangeras Sveriges första Ladyfest, ett globalt riot grrrl-koncept, en festival med syfta att främja kvinnliga musiker.    2013: 20 år efter att rörelsen startades i USA upptäcker Malin och Emilia att den håller på att glömmas bort som ett resultat av en icke-jämställd historieskrivning. Sidan grrrlcollection.com skapas med syfte att samla minnen av forna riot grrrls samt berätta om det som...

BAKGRUND

2002: Två musikintresserade tonårstjejer från Falun förenas genom intresset för musik, feminism och D.I.Y (Do It Yourself/Gör det själv). Inspirerade av 90-talets riot grrrl-rörelse, en feministisk punkrörelse som spred sig från USA och världen över, spenderar de dagarna med att göra fanzines, blandband, bandmerch och att spela musik.

Riot grrrl-rörelsens fokus var att ”skapa scen” för tjejer och rum där tjejer kunde prata om musik, film, feminism och sexsim. Tjejer fann ett rum där killar inte satte normen eller hade tolkningsföreträde.

I Falun arrangeras Sveriges första Ladyfest, ett globalt riot grrrl-koncept, en festival med syfta att främja kvinnliga musiker.   

2013: 20 år efter att rörelsen startades i USA upptäcker Malin och Emilia att den håller på att glömmas bort som ett resultat av en icke-jämställd historieskrivning. Sidan grrrlcollection.com skapas med syfte att samla minnen av forna riot grrrls samt berätta om det som skapas idag. 

Grrrlcollection får ett stort genomslag i olika medier, exempelvis i kulturprogrammet Kobra.

Se inslaget här: https://www.youtube.com/watch?v=paJNGQ939Ts

2015: Malin och Emilia genomför en crowdfunding-kampanj med hjälp av Grrrlcollections sociala kanaler. De vill producera en dokumentärserie i New York om riot grrrls. Kampanjen gick i mål med 112% vilket täcker resa och boende. Inspelning planeras i maj 2016 och sker i samarbete med fotografen Klara Persson.  

PROJEKTETS INNEHÅLL.

Grrrlcollection goes NYC är en dokumentärserie i webbformat där vi får följa Malin och Emilias resa från Falun till New York - ett centrum för riot grrrls. De träffar några av riot grrrl-rörelsens grundare, nya band samt fanzine-/tidningsmakare. 

Grrrlcollection goes NYC är även ett crossmedia-projekt som publiceras via Instagram, Facebook och Youtube.

I konceptet ingår material och innehåll anpassat efter de kanaler det visas i samt avsnitt på 15 minuter. 

Seriens dramaturgiska båge består av resan till New York. Utöver det innehåller avsnitten följande, i korthet:

1. GRRRLCOLLECTION.

I första avsnittet träffar vi Malin och Emilia. De berättar om sin ingång till riot grrrl-rörelsen och vi får även höra om rörelsens svenska historia. 

2. HERSTORY.

Malin och Emilia åker till New York och besöker The riot grrrl collection på Fales Library. De får titta på gamla fanzines, set-listor och affischer. Detta följs upp av en intervju med Kathleen Hanna, en av riot grrrl-rörelsens grundare.  

3. REVOLUTION GRRRL STYLE NOW.

Malin och Emilia hänger med Jigsaw Youth, ett nutida riot grrrl-band. 

4. FANZINE.  

Malin och Emilia träffar tidningsredaktören Tavi Gevinson, grundare av Rookie Magazine, och pratar om fanzines, bloggar och D.I.Y.

5. KONSERT. 

Malin och Emilia träffar hiphop-artisten Lizzo, en nutida riot grrrl. De följer förberedelserna inför hennes spelning i New York. 

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00984

Projektmedlemmar

Medverkande