Maja Daniels
Gertrud

Synopsis

Titel: Gertrud Format: Långfilm Regi: Hanna Bergfors och Maja Daniels Manus: Jonas Hammarbäck Logline: En berättelse från 1660-talet förflyttad till 2050-talet, om den 12-åriga Gertrud Svensdotter från Älvdalen som vid inledningen av de svenska häxprocesserna anklagades för att ha gått på vattnet. Summering: En fri tolkning av den konflikt mellan världar som blev startskottet för de svenska häxprocesserna. Vi följer älvdalsflickan Gertrud Svensdotter under de händelser som för 400 år sedan kom att markera början på den svenska nationalstaten, kapitalismen och modernitetens avförtrollning av världen, men den här gången utspelar sig berättelsen i ett framtida Sverige. Landet har drastiskt polariserats, delvis som en konsekvens av den ekologiska krisen. Detta har tvingat fram en hårdare industri och stat men också en mer utpräglad motståndsrörelse som har hittat tillbaka till och slagit rot i tidigare epokers fäbodkultur. I et...

Titel: Gertrud

Format: Långfilm

Regi: Hanna Bergfors och Maja Daniels

Manus: Jonas Hammarbäck

Logline:

En berättelse från 1660-talet förflyttad till 2050-talet, om den 12-åriga Gertrud Svensdotter från Älvdalen som vid inledningen av de svenska häxprocesserna anklagades för att ha gått på vattnet.

Summering:

En fri tolkning av den konflikt mellan världar som blev startskottet för de svenska häxprocesserna. Vi följer älvdalsflickan Gertrud Svensdotter under de händelser som för 400 år sedan kom att markera början på den svenska nationalstaten, kapitalismen och modernitetens avförtrollning av världen, men den här gången utspelar sig berättelsen i ett framtida Sverige. Landet har drastiskt polariserats, delvis som en konsekvens av den ekologiska krisen. Detta har tvingat fram en hårdare industri och stat men också en mer utpräglad motståndsrörelse som har hittat tillbaka till och slagit rot i tidigare epokers fäbodkultur. I ett skede där revolutionen hänger i luften kan anklagelsen mot Gertrud komma att bli startskottet för en ny kraftmätning mellan världar. I denna film inspireras vi av det historiska skeendet för att ur Gertruds perspektiv skildra det gamla systemets undergång och hur världen blir förtrollad återigen.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02034

Projektmedlemmar

Medverkande