Jacob Eklund
Gabi

Synopsis

Gabi, 8 år, känner att hen skiljer sig från de andra tjejerna i klassen och funderar ofta på vart hens beteende kommer från. Gabi är inte rädd att säga vad hen tycker är rätt eller fel i världen, eller hur det inte borde vara skillnader mellan tjejer och killar. Även om Gabi ibland blir retad av jämnåriga för att hen använder kalsonger eller blir kär i tjejer är hens största problem, de vuxnas ologiska regler och bestämmelser kring vad en tjej bör och inte bör göra. Vuxna utanför familjen som vill forma Gabis beteende på ett sätt som hen känner är blockerande leder till återkommande raseriutbrott och efter en händelse i skolan där Gabis lärare förklarar hens beteende är ”oacceptabelt för en tjej", beslutar Gabis föräldrar att hen ska byta skola. Gabi heter egentligen Gabriella Jude Fletcher, men hen har alltid velat heta något coolt, som Brad, Mike eller Paulo. Paulo, precis som hens biologiska pappa. Gabi har aldrig träffat sin biologiska...

Gabi, 8 år, känner att hen skiljer sig från de andra tjejerna i klassen och funderar ofta på vart hens beteende kommer från. Gabi är inte rädd att säga vad hen tycker är rätt eller fel i världen, eller hur det inte borde vara skillnader mellan tjejer och killar. Även om Gabi ibland blir retad av jämnåriga för att hen använder kalsonger eller blir kär i tjejer är hens största problem, de vuxnas ologiska regler och bestämmelser kring vad en tjej bör och inte bör göra. Vuxna utanför familjen som vill forma Gabis beteende på ett sätt som hen känner är blockerande leder till återkommande raseriutbrott och efter en händelse i skolan där Gabis lärare förklarar hens beteende är ”oacceptabelt för en tjej", beslutar Gabis föräldrar att hen ska byta skola.

Gabi heter egentligen Gabriella Jude Fletcher, men hen har alltid velat heta något coolt, som Brad, Mike eller Paulo. Paulo, precis som hens biologiska pappa. Gabi har aldrig träffat sin biologiska pappa men tänker ofta på honom. De personlighetsdrag Gabi har men inte ser hos sin mamma, föreställer hen sig kommer från Paulo. Gabis bästis Henry blir ibland trött på att höra Gabis prat om hens biologiska pappa eller hur hen tycker att det inte är någon skillnad på killar och tjejer, men mest av allt tycker Herny att Gabi är super cool, eftersom hen är både modigare och busigare än honom.

Hemma är Gabi accepterad som den hen är av mamma Tracy och bonus-pappa Thomas. Thomas är arbetslös. Han söker jobb men drömmer egentligen om att få vara hemma-pappa, spela TV-spel och leka med Gabi och hens två småbröder Ike och Ted. Tracy är en före detta musiker som flyttade till Sverige för 7 år sen och brottas med utanförskapet som skapas då hon ännu inte pratar flytande svenska. Föräldrarna kämpar med att finna balansen mellan att stötta och skydda Gabi, en balansgång som Gabi inte alltid förstår vilket leder till återkommande konflikter i familjen.

När Gabi är 10 flyttar familjen från Stockholm till Mora. Ännu en gång kämpar Gabi med att bli accepterad på en ny skola, men denna gång i en stad där alla känt varandra sen födseln. Gabi känner dig ensam, olycklig och saknar Henry. För att passa bättre in i klassen, börjar Gabi att censurera sig själv och tonar ner sina åsikter. Men efter ett tag börjar det äntligen ljusna. Påväg hem från skolan börjar hen prata med klasskompisen Jasin som också visar sig vara hens granne. Gabi har nu fått sin första vän i Mora.

Gabi börjar hitta sin plats i det nya, men så snart hen fyllt 11 börjar kroppen att förändras. I takt med att detta sker en förändring i hela klassen. Barnen blir mer uppdelade mellan killar och tjejer. Plötsligt är alla intresserade av kärlek och det motsatta könet. När puberteten starta förlorar Gabi kontrollen. Hen känner sig främmande i sin kropp och bland sina vänner i skolan. Allt vänds upp och ner och tiden är nu hens värsta fiende.

Vi följer Gabi från åldern 8‐13 där vi, genom en inblick i ett barns universum utmanar vi tittaren att omvärdera sina förutfattade meningar kring genus och könsidentitet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01519

Projektmedlemmar

Medverkande