Adam Johansson
Från Standing Rock till Sapmi

Synopsis

Genom att berätta historien om Standing Rock ur samers perspektiv vill vi både lyfta det som hände år 2016 i USA men också dra paralleller till hur skandinaviska länder hanterar urfolksfrågan. Innan sommaren förväntas den svenska regeringen fatta beslut kring den omstridda Kallak-gruvan. Om gruvföretaget Beuwulf får klartecken till att börja bryta järnmalm i området kommer det få stora konsekvenser för naturen i området och möjligheten att fortsätta bedriva renskötsel på det vis de gjort i flera hundra år. Ett klartecken från regeringen kring gruvan skulle potentiellt få samefrågan i Sverige att explodera. Från den svarta ormen i Standing Rock till en gruva i Jokkmokk. En som var på plats i Standing Rock och sedan länge varit en del av den samiska kampen är Beaska Niilas. Han följde det som hände i Standing Rock på nätet och senare också på plats. “Skillnaden här i Sapmi om vi jämför med Standing Rock där naturlagarna är utraderade är a...

Genom att berätta historien om Standing Rock ur samers perspektiv vill vi både lyfta det som hände år 2016 i USA men också dra paralleller till hur skandinaviska länder hanterar urfolksfrågan. Innan sommaren förväntas den svenska regeringen fatta beslut kring den omstridda Kallak-gruvan. Om gruvföretaget Beuwulf får klartecken till att börja bryta järnmalm i området kommer det få stora konsekvenser för naturen i området och möjligheten att fortsätta bedriva renskötsel på det vis de gjort i flera hundra år. Ett klartecken från regeringen kring gruvan skulle potentiellt få samefrågan i Sverige att explodera. Från den svarta ormen i Standing Rock till en gruva i Jokkmokk.

En som var på plats i Standing Rock och sedan länge varit en del av den samiska kampen är Beaska Niilas. Han följde det som hände i Standing Rock på nätet och senare också på plats.

“Skillnaden här i Sapmi om vi jämför med Standing Rock där naturlagarna är utraderade är att här kan vi fortfarande leva av fisket och rennäring”-Beaska Niilas.

Vi vill vara med från början i denna konflikt precis som Adam var med från när Standing Rock rörelsen växte fram. Vi har flera intervjuer med personer som hade en framträdande roll men även med flera namnkunniga samiska aktivister. Dessutom har vi ett brett kontaktnät för att knyta samman dessa två parallella historier.

Länk till ett iscensatt bildspel som Adam Johansson och Leo Konstenius gjort! https://vimeo.com/334533994

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01515

Projektmedlemmar

Medverkande