Johan Efrik
Familjen

Synopsis

Familjen Syfte: Vi vill visa en socialrealistisk dystopi som speglar det sociala arvet i dåtid/nutid om några personer som kom att i massmedia bli rikskända under fenomenet,”Familjen”. Samt skapa en förståelse för och bringa insyn i marginaliserade människors liv, utanförskapets överlevnadsmekanismer och dess sociala strukturer. Budskap: Varje brott och tragedi har ett trauma bakom sig. Vi vill på en osminkat sätt spegla en dos av hopplösheten i att inte kunna förändra något som hänt. Det räcker med ett slag, för hög dos, en impuls, en sekund och sen är allt förstört. Det finns så mycket film där våld är glorifierat och något som är en del av vardagen och inte särskilt farligt. Vi vill i vår film inte på något sätt romantisera våldet, droger eller gängmentalitet utan vara konsekvenserna och vara lidandet nära. Publiken ska gå ifrån med nya tankar och en klump i magen. Vi vill väcka tankar som, går det till så här, vart var samhället någons...

Familjen

Syfte: Vi vill visa en socialrealistisk dystopi som speglar det sociala arvet i dåtid/nutid om några personer som kom att i massmedia bli rikskända under fenomenet,”Familjen”. Samt skapa en förståelse för och bringa insyn i marginaliserade människors liv, utanförskapets överlevnadsmekanismer och dess sociala strukturer.

Budskap: Varje brott och tragedi har ett trauma bakom sig. Vi vill på en osminkat sätt spegla en dos av hopplösheten i att inte kunna förändra något som hänt. Det räcker med ett slag, för hög dos, en impuls, en sekund och sen är allt förstört. Det finns så mycket film där våld är glorifierat och något som är en del av vardagen och inte särskilt farligt. Vi vill i vår film inte på något sätt romantisera våldet, droger eller gängmentalitet utan vara konsekvenserna och vara lidandet nära. Publiken ska gå ifrån med nya tankar och en klump i magen. Vi vill väcka tankar som, går det till så här, vart var samhället någonstans, varför hjälper ingen, det där skulle kunna vara jag eller mina barn.

Form: Spelfilm/tv-serie baserad på verkliga händelser.

Målgrupp: Filmen ska göras som ett tidsdokument och fiktion för alla.

Längd: 360-450 min.

Story: Den tungt beväpnade ungdomsligan Familjen satte skräck i Dalarna under 1990-talet när de utförde flera attentat mot polisen, begick grova våldsbrott, utförde rån, inbrott samt drogernas lavinartade effekter. Så såg rubrikerna ut under 90-talet.

Den riktiga berättelsen om vägen in i det kriminella livet, droger, skateboardkulturen, ravekulturen, tjuvheder och all dess komplexitet, etc. Men även om gemenskap, kärlek, hopp som övergår i besvikelse, svek och konsekvenser såväl inom gruppen som samhällsenliga.

Historien går genom dysfunktionella familjer och speglar det sociala arvet genom 70-80-tal fram till crescendot i 1900-talets sista årtionde 90-talet. Här får vi följa ungdomsgängets frigörelse och radikalisering från vuxenvärldens gängse normer i uppbyggnaden av en kriminell livsstil och identitet.

Allt bygger på verkliga historier som för första gången återberättas och skrivs ner av individerna själva.

(Fem st avsnitt, P3 dokumentär, där vi endast får en fingervisning innehållet)

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1101346?programid=2519

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01630

Projektmedlemmar

Medverkande