Mattias Löw
Den Indiske Prästen

Synopsis

DEN INDISKE PRÄSTEN Prästen och missionären Fader Raphael Kurian har levt och verkat i Sverige under snart 15 år, först i Olofström i Blekinge och sedan i Falun i Dalarna, det kanske svenskaste av alla landskap. Hösten 2014 får Raphael besked från biskopsämbetet i Stockholm och från karmelitorden i indiska Kerala att han måste återvända hem för att samla tankarna och ladda sina andliga batterier genom att spendera minst sex månader i kloster. Beslutet om att återvända till Indien innebär att Raphael motvilligt måste ta farväl av sin församling i Falun där han verkat och varit centralpunkt under 10 års tid, och som sakta men säkert kommit att bli Raphaels närmaste familj och stora kärlek i livet. Med utgångspunkt i församlingen i Falun har Raphael haft hela Dalarna som arbetsplats med ständiga gudstjänster hos nunnorna i klostret Birgittagården i Hosjö utanför Falun, i Borlänge, Hedemora, Mora, Rättvik och Ludvika. Han har döpt församlingens n...

DEN INDISKE PRÄSTEN

Prästen och missionären Fader Raphael Kurian har levt och verkat i Sverige under snart 15 år, först i Olofström i Blekinge och sedan i Falun i Dalarna, det kanske svenskaste av alla landskap.

Hösten 2014 får Raphael besked från biskopsämbetet i Stockholm och från karmelitorden i indiska Kerala att han måste återvända hem för att samla tankarna och ladda sina andliga batterier genom att spendera minst sex månader i kloster.

Beslutet om att återvända till Indien innebär att Raphael motvilligt måste ta farväl av sin församling i Falun där han verkat och varit centralpunkt under 10 års tid, och som sakta men säkert kommit att bli Raphaels närmaste familj och stora kärlek i livet.

Med utgångspunkt i församlingen i Falun har Raphael haft hela Dalarna som arbetsplats med ständiga gudstjänster hos nunnorna i klostret Birgittagården i Hosjö utanför Falun, i Borlänge, Hedemora, Mora, Rättvik och Ludvika. Han har döpt församlingens nyfödda, konfirmerat ungdomar, biktat församlingsmedlemmarna, arrangerat bröllop, givit sista smörjelsen, hållit i begravningar och konverterat människor. Men om söndagskvällarna har Raphael också känt sig ensam.

I samband med återkomsten till Indien märker Raphael hur kontakten med hemlandet och hans familj förändrats efter alla år i Sverige, och att saknaden av Raphaels nya hemland samt församlingen i Falun är oerhört svår att hantera. Raphael hoppas kunna återvända till Sverige även om församlingen i Falun fått en ny kyrkoherde.

Raphaels indiska ordensföreträdare avvaktar med att ge Raphael hans nya postering som kan komma att innebära att han kan tvingas stanna kvar i Indien, eventuellt få komma tillbaka Sverige eller hamna någon annanstans i världen.

Dokumentärfilmen Den indiske prästen följer en katolsk missionspräst från ett hinduiskt land som i stället för att resa från västvärlden till en fattig del av Asien gör den motsatta resan till det sekulariserade rika Sverige långt upp i norra Europa.

Under resans gång förälskar sig Raphael i sitt nya hemland och människorna där blir hans nya familj, och även om de kulturkrockar som Raphael inledningsvis möts av är stora, språket och klimatet svårt att hantera, blir kulturkrockarna i samband med hemkomsten till Indien än större än vad Raphael kunnat föreställa sig.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00876

Projektmedlemmar

Medverkande