Lisette Merenciana
Dala

Synopsis

SYNOPSIS Dala är en souvenierdalahäst av trä. Hon står i Siris fönster i en gammal stuga i byn Mörkret i Dalarna, Sverige. Dala är dekorerad med en ljusslinga som i sin tur ger en mysig atmosfär i det lilla stugan. Siri (5) bor med sin pappa (30). Mamman bor i Spanien. Varken Siri eller pappan har haft kontakt med mamman på tre år. Siris pappa är snickare men sedan ett år tillbaka är han sjukskriven på grund av en bruten arm. Pappan går på krogen varje dag och när han är hemma på kvällen är han berusad. Han skriker och sjunger högt vilket gör att Siri inte kan koncentrera sig på sina poesiböcker som hon gillar att läsa på kvällarna. Istället för att lyssna på pappans rytande, fokuserar hon på den lysande souvenierdalahästen som står i fönstret. Siri stirrar på Dala och låter fantasin skena iväg med henne. I bakgrunden håller den berusade pappan sig upptagen med att ramla på golvet och förstöra det lilla som är kvar i stugan. Det är när han med...

SYNOPSIS

Dala är en souvenierdalahäst av trä. Hon står i Siris fönster i en gammal stuga i byn Mörkret i Dalarna, Sverige. Dala är dekorerad med en ljusslinga som i sin tur ger en mysig

atmosfär i det lilla stugan.

Siri (5) bor med sin pappa (30). Mamman bor i Spanien. Varken Siri eller pappan har haft kontakt med mamman på tre år.

Siris pappa är snickare men sedan ett år tillbaka är han sjukskriven på grund av en bruten arm.

Pappan går på krogen varje dag och när han är hemma på kvällen är han berusad. Han skriker och sjunger högt vilket gör att Siri inte kan koncentrera sig på sina poesiböcker som hon gillar att läsa på kvällarna.

Istället för att lyssna på pappans rytande, fokuserar hon på den lysande souvenierdalahästen som står i fönstret. Siri stirrar på Dala och låter fantasin skena iväg med henne.

I bakgrunden håller den berusade pappan sig upptagen med att ramla på golvet och förstöra det lilla som är kvar i stugan.

Det är när han med en rasande kraft nästan ramlar på Siri och tar med sig Dala och hela ljusslingan på golvet som hon börjar att gråta av rädsla.

ANIMATION (Bara Dalahästen är animerad)

Dala som levande dalahäst fångar upp Siri på ryggen, puttar pappan åt sidan och galopperar iväg.

Siri är chockad men samtidigt nyfiken på hur Dala som är ett föremål har kunnat omvandlas till ett riktigt levande djur.

Dala kan bara svara och kommunicera genom sitt kroppsspråk och sina hästljud.

Tillsammans flyr de till skogen.

Nästa dag går Dala till en sjö i Njupeskär för att dricka vatten medan Siri promenerar genom skogen och beundrar det fina naturreservatet. Hon plockar blåbär och äter dem.

Plötsligt ser hon en thailändsk man som också plockar blåbär. Därtill upptäcker hon flera thailändska män som plockar blåbär. Siri hälsar på dem men männen stirrar bara på henne.

En man kommer närmare och ber henne om hjälp. Siri förstår inte hans språk.

En vakt träder långsamt fram och ropar på mannen. Mannen reagera inte och forsätter att prata med Siri.

Vakten slår larm för att få hjälp av sina kollegor. Siri skyndar sig iväg men vakterna jagar henne. Siri blir rädd och springer vilse. Hon letar efter Dala men hittar inte henne.

Hon skriker efter henne.

Dala är vid sjön men skyndar sig till skogen för att hjälpa henne.

Dalas framträdande gör att vakterna står och tittar med stor förvåning på henne eftersom de har aldrig sett en levande dalahäst förut. Som följd, av en chock svimmar vaktarna en

efter en. De thailändska männen förstår inte händelsen men tar chansen att fly.

Efter en lång vandring genom fulufjällets naturreservat kommer Dala och Siri till Gördalen.

De hör musik. Siri och Dala bestämmer sig för att följa ljudet och de kommer fram till ett hus där två barn leker på gården. Siri tittar på dem och ser att de har mat på trädgårdsbordet.

SLUT ANIMATION DALAHÄST

Siri tar Dalahästen och hänger den som ett hänge i sitt halsband och går in i trädgården. Hon tar mat från bordet och börjar att äta.

De två glada tjejerna, Gul (5) som är i en rullstol och Irum (6), kommer fram till Siri och börjar att prata med henne. En snabb introduktion sker och Siri är med i leken.

Gul och Irum tar med Siri inomhus där de vuxna äter, dansar, spelar musik och sjunger på Pashtospråket.

Alla kvinnor är klädda i en svart Niqab. Siri tittar på kvinnorna med stor nyfikenhet. Hon härmar Gul och Irum. De dansar, äter och gömmer sig under kvinnornas niqabs.

Det är inte förrän festen är slut som en medarbetare i huset upptäcker Siri. Hon tar Siri till köket, förhör henne och förklarar att hon får inte stanna kvar. Och att stället är ett

asylboende för kvinnor och barn som flytt från krigsområden i Pakistan och Afghanistan. Men Siri vägrar att lämna stället och börjar att gråta och förklarar att hon är också på flykt.

Medarbetaren ringer polisen. Siri tar dalahästen från halsbandet och håller den i händerna precis när hon hör polissirenen. Medan asylboendets medarbetare skyndar sig till

dörren, tar hon mat och dryck med sig i en svart soppåse och flyr genom bakdörren.

ANIMATION (Bara Dalahästen är animerat)

Siri sitter på Dalas rygg och de rusar in i skogen. De går genom skogen och hittar en plats att sova.

SLUT ANIMATION DALAHÄST

Siri vaknar av ett gevär. Hon inser att hon ligger ensam på marken. Dala är borta. Siri är omringad av polisen och vakterna. Polisen och en av vakterna förhör henne om dalahästen.

Siri tittar omkring sig och är ensam. Hon börjar att gråta.

Polisen föreslår att eskortera henne tillbaka hem till sin pappa men Siri gråter mer och vill helst åka till Spanien till sin mamma.

Med hjälp av socialtjänsten får Siri kontakt med sin mamma i Spanien. Hon ordnar att Siri flyttar till Barcelona. På flygplanet äter Siri resten av de bullarna hon gömde i sin påse och tittar ut genom fönstret. Hon tänker på Dala och skogen och får tårar i ögonen.

Siri somnar så småningom. Hon försöker att sova men det är någonting i hennes påse som rör på sig. Siri tittar i påsen och hittar hennes lilla dalahästsouvenier.

Hon blir jätteglad, tar fram dalahästen och hänger det som en hänge i sitt halsband. Hon smeker Dala och skrattar högt.

SLUT

© 2016 Lisette Merenciana

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00966

Projektmedlemmar

Medverkande