fredrik olsson
Colors

Synopsis

Colors Dokumentärfilm av Fredrik Olsson Colors är en visuell och illustrativ film om människor som arbetar med färg. De berättar om sina arbetsmetoder, sitt förhållande till färger och dess betydelser och laddningar. I filmen möter vi Modir Ahmed, en grafisk konstnär från Irak, utbildad i Baghdad och Polen och nu verksam I Sverige. Han ställer ut sina abstrakta motiv över hela världen och berättar om sina arbetsmetoder och vad han vill utrycka och söka med färgen som en stark faktor. Timo Salminen, en världsberömd filmfotograf från Finland visar hur han ljusätter i sina filmer och delar med sig av sina tankar och reflektioner om färg och ännu viktigare – avsaknaden av färger. Vi möter även en anonym graffiti målare i den gråa staden ?ód? i Polen som sätter färg på alla ställen han kan komma åt. I kontrast till konstnärerna berättar Cesar, en 22 årig kille, född i Colombia men uppvuxen i Falun om hans ointresse för färg. Han jobbar som målare oc...

Colors

Dokumentärfilm

av

Fredrik Olsson

Colors är en visuell och illustrativ film om människor som arbetar med färg. De berättar om sina arbetsmetoder, sitt förhållande till färger och dess betydelser och laddningar.

I filmen möter vi Modir Ahmed, en grafisk konstnär från Irak, utbildad i Baghdad och Polen och nu verksam I Sverige. Han ställer ut sina abstrakta motiv över hela världen och berättar om sina arbetsmetoder och vad han vill utrycka och söka med färgen som en stark faktor.

Timo Salminen, en världsberömd filmfotograf från Finland visar hur han ljusätter i sina filmer och delar med sig av sina tankar och reflektioner om färg och ännu viktigare – avsaknaden av färger.

Vi möter även en anonym graffiti målare i den gråa staden ?ód? i Polen som sätter färg på alla ställen han kan komma åt.

I kontrast till konstnärerna berättar Cesar, en 22 årig kille, född i Colombia men uppvuxen i Falun om hans ointresse för färg. Han jobbar som målare och lägger inget större konstnärligt värde i den färg han använder i sitt jobb.

Filmens narrator, Sanis?aw Szymanski, en intellektuell och meriterad professor vid den polska filmskolan i ?ód? förklarar teoretisk vad färg egentligen är och varför det är just så.

Färgblindhet, färg-trender och temperament är också teman som kommer att tas upp under filmes gång.

Filmen planeras bli 10 minuter lång och ska även visa färgerna i vår vardag och hur de påverkar oss dagligen. Vad gör att vi klär oss i en viss färg, varför är påsken gul, varför ”ser man rött” i raseri när rött är kärlekens färg och vilka har egentligen blått blod i ådrorna?

Alla som intervjuas pratar olika spår och kommer från olika länder. De har olika förhållande till färg men det deras gemensamma och är en av den viktigaste nämnaren i deras arbete.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00647

Projektmedlemmar

Medverkande