Allie Karlsson
Arne.- Fantasi och verklighet

Synopsis

Synopsis för Arne- fantasi och verklighet. En dokumentärfilm om min morfar Arne. ”Plötsligt stod jag ensam mitt ute i Norrlands urskogar. Det var mörkt och kallt. Jag såg mig runt i hopp om att mannen som förde mig hit skulle finnas där. Det var då jag fick syn på den, björnen… Jag tog ett fast grepp om geväret i min hand och siktade den mot björnen, men han var för långt borta. Jag kom och tänka på vad mannen sagt, att jag skulle försöka vinka till mig björnen, så det gjorde jag. Till min stora förvåning började björnen att springa mot mig. Jag höjde geväret och tryckte på avtryckaren, men inget hände. Geväret var inte laddat...” – Arne Erlandsson När min morfar var ung så rymde han hemifrån i två år utan att kontakta familjen hemma på Gotland. När han sedan kom hem så hade han med sig presenter, men också de mest fantastiska historierna. Tillexempel så hade han varit i Australien och tagit australiensiskt rekord i 800m löpning. Till historien...

Synopsis för Arne- fantasi och verklighet.

En dokumentärfilm om min morfar Arne.

”Plötsligt stod jag ensam mitt ute i Norrlands urskogar. Det var mörkt och kallt. Jag såg mig runt i hopp om att mannen som förde mig hit skulle finnas där. Det var då jag fick syn på den, björnen… Jag tog ett fast grepp om geväret i min hand och siktade den mot björnen, men han var för långt borta. Jag kom och tänka på vad mannen sagt, att jag skulle försöka vinka till mig björnen, så det gjorde jag. Till min stora förvåning började björnen att springa mot mig. Jag höjde geväret och tryckte på avtryckaren, men inget hände. Geväret var inte laddat...” – Arne Erlandsson

När min morfar var ung så rymde han hemifrån i två år utan att kontakta familjen hemma på Gotland. När han sedan kom hem så hade han med sig presenter, men också de mest fantastiska historierna. Tillexempel så hade han varit i Australien och tagit australiensiskt rekord i 800m löpning. Till historien tillhörde också att domarna räknar fel på varv, så han hade sprungit ett varv för lite. Denna historia alla trott var påhitt, men långt senare på 2000-talet kom det fram att historien faktiskt var sann. Plötsligt stod det i tidningen att Arne hade haft rekord i 800m i Australien.

Arne kom ofta med historier om sitt liv som kan utifrån verka omöjliga, men som han aldrig avslöjat om de var sanna eller inte. Arne dog år 2006, och han lämnade efter sig många frågetecken, vad var det egentligen som hände i hans liv? Vem var han?

Filmen kommer att utgå från de intervjuer jag kommer göra med de personer som känt Arne, där de kommer att berätta de versioner de hört av historierna. Tillsammans kanske vi kan sätta ihop en mer riktig version av historien. Där efter kommer jag att sätta ihop historierna och göra en filmisk gestaltning av dem. Filmen kommer även att undersöka de brev som vi efter hans död funnit på hans vind som avslöjar ett annat liv än det han haft när jag funnits. Jag kommer att försöka leta upp de personer som han nämnt var med i historierna, för att kunna få ett grepp om vad som EGENTLIGEN hände.

Jag vill att verkligheten skall stå i kontrast till det som händer i de filmiska visualiseringarna. Därför kommer jag att välja att dra mycket i realismen i de visualiserade klippen.

Vi kommer att se Arne i flera olika årtal och den kommer därför att var lite lik Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann. Jag vill att filmen skall ha en lättsam ton där man kan skratta åt Arne när han gör sina otyg. Jag skall dra i Arnes karaktär så att han blir komisk. Men filmen skall även ha allvarliga stunder där Arnes mörker kommer fram.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00882

Projektmedlemmar

Medverkande