Shataw Anayati
21 ROJ

Synopsis

Det har gått nittiofyra timmar sedan kaos bröt ut i staden Halabja, nittiofyra timmar sedan protagonisten och ‘wallflowern’ Aten var tvungen att bevittna den giftiga gasen som dödade större befolkningen av hans hemstad. Flera tusen kilometer därifrån fortsätter Aten kämpa sig vidare till tryggheten som Europa lovar. Tillsammans med en grupp andra överlevare från hans skola tar Aten sig fram genom mörka skogar, höga fjäll och djupa dalar. Bland dessa överlevare finns Yasin, en manipulerande och kall individ som också är Atens värsta mardröm samt Zahid, den rebelliska men charmiga killen, som Aten alltid har haft ögonen för. Utan internationella rättigheter tvingas dessa flyktingar helt förlita sig på sig själva för att överleva, fastän de fortfarande är barn. När ungdomarna får höra att Iran-Irak-kriget har eskalerat och garanterar en mörk framtid för deras hemland börjar spänningarna ytterligare stiga. Snart kan de inte ens förlita sig på varandr...

Det har gått nittiofyra timmar sedan kaos bröt ut i staden Halabja, nittiofyra timmar sedan protagonisten och ‘wallflowern’ Aten var tvungen att bevittna den giftiga gasen som dödade större befolkningen av hans hemstad. Flera tusen kilometer därifrån fortsätter Aten kämpa sig vidare till tryggheten som Europa lovar. Tillsammans med en grupp andra överlevare från hans skola tar Aten sig fram genom mörka skogar, höga fjäll och djupa dalar. Bland dessa överlevare finns Yasin, en manipulerande och kall individ som också är Atens värsta mardröm samt Zahid, den rebelliska men charmiga killen, som Aten alltid har haft ögonen för. Utan internationella rättigheter tvingas dessa flyktingar helt förlita sig på sig själva för att överleva, fastän de fortfarande är barn. När ungdomarna får höra att Iran-Irak-kriget har eskalerat och garanterar en mörk framtid för deras hemland börjar spänningarna ytterligare stiga. Snart kan de inte ens förlita sig på varandra längre, utan mentaliteten ‘varje man för sig’ sprider sig successivt genom gruppen.

21 ROZH är en naturalistisk coming-of-age kortfilm som följer Aten i hans resa genom Europa. Genom små ögonblick möter vi en ny vardag där livet som flykting står i centrum, en vardag där barn tvingas växa upp i de mest absurda, men verkliga omständigheterna. Det dröjer inte länge innan det visar sig att tryggheten de längtat efter kanske bara var en dröm. Ungdomarna inser snart inte bara sina olikheter utan även det faktum att de bara har varandra.

Atens flykt är en identitets resa där den osäkra pojken som hittills överlevt genom att hålla sitt huvud nere men blicken framåt måste nu lära sig att stå upp för sig själv för att överleva. Aten mognar känslomässigt, mentalt, fysiskt och sexuellt under loppet av sin resa till Sverige. Gång på gång möter han utmaningar som han tvingas tackla trots att han i slutändan ännu bara är ett barn. Samtidigt är 21 ROZH också en historia om ett kamratskap mellan Aten och Zahid som kommer från två helt olika samhällsskikt. Det dröjer inte länge innan det visar sig att Aten får stå inför ännu fler utmaningar när hans känslor för Zahid inte längre är bara platoniska.

21 ROZH är en fiktiv berättelse baserad på en verklig historisk händelse. Filmen lyfter fram allvaret i den nuvarande globala flyktingkrisen genom berättelser och perspektiv från riktiga överlevare. 21 ROZH är en direkt uppmaning som visar omfattningen av flyktingkrisen och utmanar frågor som rör frihet och mänskliga rättigheter. Parallellt är det också en berättelse om människor som delar sin sorg, sin rädsla men även deras lycka från dessa farliga resor.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02033

Projektmedlemmar

Medverkande