Vi möter skaparna av ungdomsserien Spotlight i Borlänge. Det är Kevin Brown och Tim Selin som tagit fram idén till porträttserien som bygger på verklighetsskildringar från ungdomar där tanken är att väcka idékulturen och nyansera bilden av ungdomarnas liv och vardag. Serien är inne på sin andra säsong och en tredje planeras. Film i Dalarna har premiär för serien på vår Instagram i juni, då släpper vi ett avsnitt i veckan. Vi träffade Kevin och Tim på Fryshuset i Borlänge för att ställa några frågor om Spotlight.
Vad är Spotlight?
Spotlight är en filmisk porträttserie från ungdomar och en verklighetsskildring av Borlänge. Filmserien bygger på begreppet ”inifrån och ut”. Kevin och Tim som skapat idén till serien vill att Spotlight ska vara en serie som kan väcka idékulturen och nyansera bilden av ungdomarnas liv och vardag. De vill ge en bredare och djupare förståelse kring hur det är att vara ung idag. De vill lyfta aktuella ämnen som omger ungdomar i deras vardag. De vill även skapa reflektion och stärka individen. Kevin och Tim vill vara tydliga med att ungdomarnas röst ska vara en viktig del av samtalet i det offentliga rummet och att ungdomarna ska känna att de har en plats i samhället. Att få vara precis som man är.
Hur föddes idén till Spotlight serien?
Tanken kom när Kevin satt hemma och planerade en workshop som skulle heta Framtidens Förebilder. Han ville skapa filmmaterial som når unga vuxna och tänkte att sociala medier är ett bra forum att sprida berättelserna, där intryck från ungdomar ska bli uttryck. Under en bandyträning kom Kevin på seriens namn ”Spotlight”. Kevin ville ha med Tim i porträttserien och lyfta hans berättelse kring musik, men istället blev han med att driva Spotlight tillsammans med Kevin.
Hur ser processen ut?
De ungdomar som är intresserade av att delta i serien får anmäla sig via hemsidan eller sociala medier. Därefter intervjuar Kevin de som ansökt. Därefter bjuds ungdomarna på en gemensam träff där Spotlight och Framtidens Förebilder presenteras. Sedan inleds arbetet med flera olika Dreamshops där ungdomarna arbetar fram innehållet tillsammans med Kevin som handleder. Ungdomarna ska där författa porträttet och deras livsberättelser till ett manus för att spela in serien tillsammans med Tim som handleder den praktiska delen kring inspelningen. Spotlight tar hjälp av Anton Jerfström som filmat serien och även möjliggjort plattformen.
Varför behövs serien?
Ungdomarna får göra deras röster hörda som utgör en stor och viktig del för t.ex. social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet, klimatfrågor, ideal och värden och en självklar plats i samhället. Kevin beskriver det som en länk i det civila samhället.
Vad har ni fått för reaktioner?
De har fått bra respons, uppskattning och positiv feedback. Även utanför Borlänge har serien spridits kring hur de är att bo och vara Borlänge. Det har växt en trygghet bland ungdomarna som deltagit, och andra vill också vara delaktiga nu. Utifrån deltagarnas reaktioner så har det överträffat förväntningarna kring feedback och respons. Intro filmen ”Vi bor här” fick 2000 följare och därefter släpptes fyra avsnitt till serien.
Blir det fler serier i framtiden?
Ja, Spotlight kommer att växa. Vi kommer fortsätta med Spotlight säsong 3.
Vilka är ni?
Tim Selin, 20 år.
Bakgrund: Soltorgsgymnasiet inriktning teknik. Han har ett brinnande intresse för musik, jobbar som UX designer på Framtidens Förebilder, verksamhetsutvecklare på Framtidens Förebilder och varit med och startat upp Framtidens Förebilder.
Kevin Brown, 26år.
Bakgrund: Född i Stockholm, men har bott i Borlänge i fem år. Han har
spelat Bandy i Peace and Love City. Jobbat som idrottslärare i Borlänge och klassresurs, projektchef på Möjligheternas Stad.
Studerat på Högskolan Dalarna på Ämneslärarprogrammet.
Projektchef på Framtidens Förebilder och initiativtagare och verksamhetsutvecklare ABF Blg.
Vi är stolta över vår samproduktion av serien och önskar Spotlight serien lycka till!