Medan många har sommarlov deltog fyra VBU:s (Västerbergslagensutbildningsförbund) gymnasieelever i ett internationellt filmutbyte i Estland. Under en intensiv och lärorik vecka fick eleverna uppleva kultur, samarbete över landsgränser och utvecklas både tekniskt och personligt inom filmområdet.
Under de första två dagarna deltog eleverna Isabell Rillo Andersson, Meja Flink, Maja Jakobsson och Stina Nyyssönen, tillsammans med sin lärare Marija Ratkovic Vidakovic, i aktiviteter i Tallinn. Där besökte de bland annat den estniska sångfestivalen – ett av världens största körsångsevenemang som arrangeras vart femte år med över 30 000 deltagande sångare.
Därefter reste gruppen vidare till Rannapungerja Noortelaager i östra Estland för att delta i en fem dagars filmworkshop. Tillsammans med 25 ungdomar och ledare från Estland, Georgien och Storbritannien skapade de kortfilmer i små internationella grupper. Filmerna skulle vara två minuter långa och producerades helt med mobiltelefoner och appen Luma Fusion. Deltagarna fick också skapa "behind the scenes"-filmer som visade arbetsprocessen bakom produktionerna.

Som avslutning på workshopen fick alla deltagare varsin Lark 150-mikrofon gratis, särskilt framtagen för mobilljudinspelning, samt en aktiveringskod för att behålla Luma Fusion-appen permanent på sina enheter – ett stöd för fortsatt kreativt arbete även efter utbytet.

– Det har varit en otroligt lärorik resa. Vi har lärt oss mycket om film, redigering och hela processen bakom. Vi har utvecklat vår engelska, fått inblick i andra kulturer och fått prova olika roller inom filmproduktionen. Grupperna var små och internationella, vilket gjorde att vi både behövde ta plats och kunde lära känna varandra ordentligt. Ledarna var väldigt pedagogiska och kunniga – det har hjälpt oss att utvecklas både som filmskapare och som människor, berättar Isabell, Meja, Maja och Stina.
Filmerna kommer att ha premiärvisning på den internationella Koolifilmfestivalen i Tallinn i slutet av oktober och därefter delta i ungdomsfilmfestivaler runt om i världen. Under det kommande läsåret planeras även särskilda visningar i Ludvika och Smedjebacken.
-Sådana här internationella samarbeten ger våra elever inte bara tekniska färdigheter inom filmproduktion, utan också värdefulla insikter i kulturellt utbyte, kommunikation och kreativt samarbete. Det är erfarenheter som stärker både deras självförtroende och framtida möjligheter – långt bortom klassrummets ramar, avslutar pedagogen Marija Ratkovic Vidakovic.