Årets Filmdagar på VBU (Västerbergslagens utbildningsförbund) gjordes med hjälp av en livestreaming där 10 filmer visades som gjordes av deltagarna under endast 5 dagar. I år var Filmdagarna delvis på plats, delvis digitalt med 48 elever från 5 länder i 3 tidszoner i samarbete med VBU:s parter från Tyskland (FiSH - Festival im Stadthafen), Irland (Fresh Film Festival och Emerging Limerick Filmmakers), Grekland (Camera Zizanio) och Kroatien (XIII. Gimnazija) och med stöd av Film i Dalarna och Västerbergslagens Kulturskola.
Om filmprojektet
Eleverna arbetade i nio grupper: fem i Ludvika på plats (Estetiska, Samhällsvetenskapliga och Teknikprogrammets elever) och fyra i andra länder med internationella mentorer och gjorde tio filmer kopplade till ämnet ”Coronagenerationen”, som representerade fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, stopmotion och musikvideo. Efter själva filmningen bytte grupperna material, så varje grupp klippte en annan grupps film. Det var också ett pedagogiskt grepp för att kunna lära sig ”att ge upp sin filmbaby”. Som final av filmveckan, organiserades en online-filmpremiär med alla deltagare (som livestreaming), samt debatt med temat ”Hur är det att vara ung filmskapare i en tid av pandemi?”.
Elever mötte svenska regissörer digitalt
Parallellt med Filmdagarna deltog VBU i filmfestivalen FiSH som gick av stapeln samtidigt i Rostock. Som en del av samarbetet med FISH erbjöd VBU för Högbergsskolans elever filmvisningar i aulan – visningar av samma filmer som man kunde titta på FISH. På det sättet, när man inte kunde åka till någon festival (på grund av pandemin), kom festivalen till Ludvika, på skolan. Estet, Samhälle- inriktning media och Teknik-programmets elever som deltog i Filmdagarna hade också möjlighet att prata via Zoom med svenska regissörer av filmerna som visades på festivalen: med Jean-luc Mwepu ("Utan er"), med Astrid Söderberg ("A film to change a world") och med Eric Norberg & Halvar Wallman ("Lunik 1") som gav eleverna nyttiga råd, som till exempel ”att våga tänka utanför boxen och utveckla idéer som man brinner för”.
”Jag tycker att det har varit otroligt roligt och intressant. Eftersom att det nu var digitalt. Man fick ta ett mycket större ansvar över sitt arbete och på så sätt utvecklas inom filmskapandet genom att filma, redigera och planera. Och framförallt att få samarbeta både med min grupp och grupperna vi fick och gav material till”
/Ida Håkansson (ES19).
*Filmdagarna på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad som Västerbergslagens utbildningsförbund genomfört sedan 2019.