sophie Bordenave
Volontärturismens baksida

Synopsis

Synopsis Tusentals turister åker utomlands varje år för att kombinera arbete på barnhem med surfing och bergsklättring, eller att undervisa i engelska för att sedan åka på safari. Det kallas Volontärturism och är en av de snabbast växande grenarna inom turismnäringen. Det har blivit en allt mer kommersiell industri där stora företag kan tjäna mycket pengar på att erbjuda volontärresor kombinerat med en härlig semester. Rapporter har skrivits om ämnet och visar på att denna "välgärning" som volontärturisterna gör i själva verket kan skada mer en den gör nytta. Speciellt hos unga barn på barnhem som kontinuerligt är i kontakt med nya volontärturister. Att som barn aldrig ha en fast vuxen människa att knyta an till tidigt i livet har visat sig kunna ge psykiska men som påverkar barnets välmående livet ut. Idag tjänar en stor del av förmedlarna och länderna som tar emot volontärer pengar genom att indirekt utsätta barnen för destruktiva situation...

Synopsis

Tusentals turister åker utomlands varje år för att kombinera arbete på barnhem med surfing och bergsklättring, eller att undervisa i engelska för att sedan åka på safari. Det kallas Volontärturism och är en av de snabbast växande grenarna inom turismnäringen. Det har blivit en allt mer kommersiell industri där stora företag kan tjäna mycket pengar på att erbjuda volontärresor kombinerat med en härlig semester.

Rapporter har skrivits om ämnet och visar på att denna "välgärning" som volontärturisterna gör i själva verket kan skada mer en den gör nytta. Speciellt hos unga barn på barnhem som kontinuerligt är i kontakt med nya volontärturister. Att som barn aldrig ha en fast vuxen människa att knyta an till tidigt i livet har visat sig kunna ge psykiska men som påverkar barnets välmående livet ut.

Idag tjänar en stor del av förmedlarna och länderna som tar emot volontärer pengar genom att indirekt utsätta barnen för destruktiva situationer. Vem ska stå för barnens psykiska välmående?

Vi kommer att åka till Kapstaden som har blivit ett allt mer populärt resmål för volontärturister för att ta reda på de negativa effekterna den växande industrin har på lokalbefolkningen. Genom att intervjua barnpsykologer, socialmyndigheter och organisationer kommer vi få en större förståelse över barnens psykiska mående. Hur påverkas de av att ständigt bli utsatta för separationer från människor som dem har utvecklat en känslomässig relation till? De barn som bor på barnhemmen har redan separerats från sina föräldrar i en tidig ålder, ofta med emotionella svårigheter som resultat.

Vi vill även undersöka hur mycket pengar landet tjänar på att ta emot volontärturister och hur mycket pengar går egentligen till barnhemmen? Hur stor del av den höga avgiften som volontärerna betalar till förmedlingarna stannar i deras fickor?

Vi anser att volontärturism skadar mer ett land än det gör nytta då man sällan jobbar med långsiktiga förändringar för lokalbefolkningen. Man tar ofta in unga människor utan relevant erfarenhet eller utbildning i korta perioder. Därför kommer vi även titta på organisationer som inte använder sig av volontärturister utan istället anställer lokalarbetskraft.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00757

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare