William "Wille" Pääjärvi
Visentens Återkomst

Synopsis

Visentens Återkomst tar med oss på en inspirerande resa, från dåtid till nutid och framtid av Europas största landlevande däggdjur: visenten.​ Berättelsen tar oss till tätorten Avesta, lokaliserat i södra Dalarna där stadens egen visentpark har drivit sin verksamhet sedan 1923. Vid den tidpunkten fanns det endast kvar 54 visenter i världen och Avesta huserade ett antal av dessa. Idag utgör Avesta Visentpark en viktig pelare för bevarandet av visentarten och är en av världens främsta avelscentraler.​ Bevarandet är ett viktigt initiativ som tillsammans med andra europeiska länders satsningar tidigare har hindrat total utrotning av visenten. Visentparken drivs av människorna och deras engagemang. Berättelsen dyker in i ett fåtal eldsjälars tankar, känslor och relationer till visenten. Berättelsen kommer även utforska deras syn på den potentiella återinföringen av arten i Sverige och deras egen avelsverksamhet. Publiken kommer bland annat att...

Visentens Återkomst tar med oss på en inspirerande resa, från dåtid till nutid och framtid av Europas största landlevande däggdjur: visenten.​

Berättelsen tar oss till tätorten Avesta, lokaliserat i södra Dalarna där stadens egen visentpark har drivit sin verksamhet sedan 1923. Vid den tidpunkten fanns det endast kvar 54 visenter i världen och Avesta huserade ett antal av dessa. Idag utgör Avesta Visentpark en viktig pelare för bevarandet av visentarten och är en av världens främsta avelscentraler.​ Bevarandet är ett viktigt initiativ som tillsammans med andra europeiska länders satsningar tidigare har hindrat total utrotning av visenten.

Visentparken drivs av människorna och deras engagemang. Berättelsen dyker in i ett fåtal eldsjälars tankar, känslor och relationer till visenten. Berättelsen kommer även utforska deras syn på den potentiella återinföringen av arten i Sverige och deras egen avelsverksamhet. Publiken kommer bland annat att få följa med parkens föreståndare Rikard som har jobbat med parken och djuren i 20 år. Hur har Rikards liv formats av det nära arbetet med visenterna? Hur känner han om visenterna? Hur ser han på att en dag kanske bidra till visentens återkomst i Sverige?

Publiken kommer även att möta visenterna och deras olika karaktärer, bland annat Skutt som är den största tjuren i parken och som stampar och frustar genom det vita landskapet. Skutt har även en son vid namn Harald, en kalv som är några månader gammal och som kanske en dag får leva ett liv i det vilda. Skutt och Harald, far och son: en skildring av deras olika öden.

Gestaltningen med bild och ljud ska tillsammans spegla en poetisk och episk känsla. Åskådaren kommer få se närbilder av visenternas ansikten, muskulösa ben och kraftfulla horn, samt följa bjässarna som rör sig i flock utomhus. Med hjälp av slow-motion bilder kommer förhållandet mellan storleken på dessa mäktiga djur och deras omgivning att gestaltas. För att förmedla den miljö visenterna befinner sig i kommer vi få höra ett lågmält ljud av naturen som vävs samman med djurens närvaro. Visenternas närvaro förstärks med lätena av deras rörelse, tunga steg och djupa frustande. Ljudbilden kommer även att vara i samspel med egenkomponerad filmmusik, som ämnar att vagga in åskådaren i en konstnärlig och filmisk känsla. Filmens narrativ kommer att förmedlas med intervjuer och en berättarröst som ska lugnt och stillsamt föra berättelsen framåt och informera publiken.

Den potentiella återkomsten av visenten blir en symbolisk och unik berättelse om det viktiga med bevarandet av naturen. Vi människor var anledningen till att visenten dog ut i det vilda. Är det nu vår skyldighet att hjälpa till att få tillbaka den mastodonta oxen till det vilda? Filmen utforskar inte bara frågan om visentens överlevnad utan också människans unika relation till det här magnifika djur, samt hur dennes återkomst kan forma framtiden för Sveriges vilda landskap. En poetisk skildring om människan, staden och visenten.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer