Marija Ratkovic Vidakovic
VÄSTERBERGSLAGENS FILMDAGAR FÖR BARN

Synopsis

Västerbergslagensfilmdagar för barn är festival av svenska filmer som är gjorda AV barn. Festivalen ska gå av stalpen på första gången 2-3 oktober 2023 i Ludvika och Smedjebacken. Festivalen kommer att visa filmer som är gjorda av barn i svenska skolor, kulturskolor, fritidsverksamheter eller på eget hand under deras fritid. Filmerna visas för grundskolebarn i Ludvika och Smedjebacken kommun i två lokala biografer i Ludvika och Smedjebacken, samtidigt som de streamas online så de kan vara tillgängliga till alla typer av undervisningsverksamheter i Sverige under tiden när festivalen pågår, 2-3 oktober. Varför hade vi valt de specifika datumen? Eftersom, på symboliskt sätt festivalen kan vara en del av firandet av Internationella barndagen som pågår 3 oktober. I Ludvika och Smedjebacken kommun finns nuvarande ca 3600 grundskolelever. Tanken är att de alla deltar på filmvisningarna av filmer som är gjorda av deras jämnåriga "kollegor" runt hela S...

Västerbergslagensfilmdagar för barn är festival av svenska filmer som är gjorda AV barn. Festivalen ska gå av stalpen på första gången 2-3 oktober 2023 i Ludvika och Smedjebacken.

Festivalen kommer att visa filmer som är gjorda av barn i svenska skolor, kulturskolor, fritidsverksamheter eller på eget hand under deras fritid. Filmerna visas för grundskolebarn i Ludvika och Smedjebacken kommun i två lokala biografer i Ludvika och Smedjebacken, samtidigt som de streamas online så de kan vara tillgängliga till alla typer av undervisningsverksamheter i Sverige under tiden när festivalen pågår, 2-3 oktober. Varför hade vi valt de specifika datumen? Eftersom, på symboliskt sätt festivalen kan vara en del av firandet av Internationella barndagen som pågår 3 oktober.

I Ludvika och Smedjebacken kommun finns nuvarande ca 3600 grundskolelever. Tanken är att de alla deltar på filmvisningarna av filmer som är gjorda av deras jämnåriga "kollegor" runt hela Sverige. Det vill säga att filmerna och visningarna kommer att bli delade efter ålder (beroende på hur många filmer anmälas till festivalen) och teman. Varje filmvisning ska kompletteras med en kort analys som det brukar vara på "Skolbio". Som sagt, ska allting detta samtidigt streamas för andra grundskolor i Sverige som inte kunde delta fysiskt på festivalen (först och främst på grund av kostnader). Filmvisningarna kommer att ske under dagtid (kl.9 - 16.30). Efter det, under seneftermiddags/kvällstid (17.00 - 20.00) ska allmänheten (barn som är mellan 7 och 15 år gamla) vara inbjudna till olika prova-på workshops (filmsmink, jobba med green-screen, stop-motion, VR…) som ska fungera efter anmälningssystem.

Båda två dagarna (parallellt med prova-på film workshop under seneftermiddags/kvällstid) ska organiseras en nätverksträff för Sveriges film- och mediepedagoger som jobbar med barn (både inom skolor och kulturskolor). Nätversträff ska vara digitalt (så alla kan delta) och den ska fokuseras på utbyte av erfarenhet och kunskap.

Festivalen ska dela ut priser i olika kategorier: bästa film i varje undervisningsstadiet, det vil säga i lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet, både från professionell juryn (som består av svenska film- och mediepedagoger) och elevjuryn (som består av elever från Ludvika och Smedjebacken kommun).

Varför är denna typ av festivalen viktigt? Eftersom det finns redan svenska festivaler av filmer gjorda både AV ungdomar (Novemberfestivalen) och FÖR barn (BUFF), men det finns inte en svensk festival av filmer som är gjorda AV barn, vad som är väldigt synd. T.ex, Kroatien, som har 40% av Sveriges befolkning har en national festival av filmer som är gjorda av barn (med mer än 200 filmer varje år), en internationell festival av animationsfilmer som är gjorda av barn och en festival av filmer som är gjorda av barn som bor i medelhavets region - med andra ord, tre festivaler som är fokuserade på barnfilmskapande.

Varför Ludvika och Smedjebacken? Ludvika/Smedjebacken är inte för stor och inte för liten stad, så den kan branderas som barnfilmstad på lätt sätt; när någonting händer här kan hela staden vara i festivals stämning. Ludvika/Smedjebacken är också i närhet (1 – 2,5 timmar) av andra större städer (Västerås, Örebro, Karlstad, Gävle, Stockholm…) och andra Dalarnas kommuner (Borlänge, Falun, Säter, Leksand, Rättvik, Mora…)

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02078

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare