Martin Andersson
Varför vi strider

Synopsis

Synopsis Dokumentär på 15-20 min Dokumentären handlar om de soldater som just nu håller på att förbereda sig för sin första tjänstgöringsrunda utomlands, i Afghanistan. Fokus kommer att ligga på tre soldater, där vi genom intervjuer och att filma dom i deras vardag – militärvardagen såväl som hemmavardagen – kommer att undersöka vad de är för personer och vad som fått dom att vilja strida i ett fjärran land. Handling Filmen börjar med ett montage från Livgärdet, utanför Kungsängen, där soldater håller på med olika övningarna. Därefter introduceras de tre olika personerna vi valt att följa, och där vår strävan är att få en varierad samling personer. De berättar kort om sig själva och deras olika bakgrunder. Sökte de till denna utlandstjänst för att de brinner av en vilja att skapa en förändring i det globala samhället eller ser de det endast som ett jobbalternativ? Kanske är dom endast spänningssökare? Vi tar sedan diskussionen till deras hem, s...

Synopsis

Dokumentär på 15-20 min

Dokumentären handlar om de soldater som just nu håller på att förbereda sig för sin första tjänstgöringsrunda utomlands, i Afghanistan. Fokus kommer att ligga på tre soldater, där vi genom intervjuer och att filma dom i deras vardag – militärvardagen såväl som hemmavardagen – kommer att undersöka vad de är för personer och vad som fått dom att vilja strida i ett fjärran land.

Handling

Filmen börjar med ett montage från Livgärdet, utanför Kungsängen, där soldater håller på med olika övningarna. Därefter introduceras de tre olika personerna vi valt att följa, och där vår strävan är att få en varierad samling personer. De berättar kort om sig själva och deras olika bakgrunder. Sökte de till denna utlandstjänst för att de brinner av en vilja att skapa en förändring i det globala samhället eller ser de det endast som ett jobbalternativ? Kanske är dom endast spänningssökare?

Vi tar sedan diskussionen till deras hem, så att vi får se hur de agerar i deras hemmiljö. Här kommer de reflekterar över sina hemmarelationer, hur dessa påverkat deras val och ur detta val i sin tur påverkar deras hemmarelationer.

Tillbaka på militärförläggningen umgås soldaterna med sin pluton. Det är en uppsluppen församling och alla verkar stå varandra väldigt nära. Vi diskuterar huruvida denna gemenskap är en av huvudorsakerna till att folk söker sig till militären? Har de tidigare levt ett liv i utanförskap och här funnit den närhet de sökt efter?

Tiden för när de ska åka närmar sig; kan de fortfarande stå fast vid sina val? Drivet som motiverande dom, vad består det av?

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00704

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare