Alexandra Chalupa
Utveckling manus långfilm

Synopsis

Synopsis Saltet En kung på ålderns höst måste bestämma vem av hans tre döttrar som ska ta över makten. Han kommer på en idé hur han ska sätta dem på prov. De ska avslöja vad som är viktigast här i livet. (På så sätt får han även reda på vem av dem som håller av honom mest. :)) Två av döttrarna pratar om guld, dyrbara smycken, materiella rikedomar, upprustningar, arméer och erövringar. Den sista dottern lägger fram salt, varpå fadern blir så förolämpad att han kastar ut henne. Hon tar sin tillflykt till skogen där hon träffar en häxa/väsen. Häxan sätter henne i hårt arbete, lär henne praktiska ting kring hushåll, jordbruk och naturen.   Under tiden har kungen fallit i depression. Systrarna har tagit över och blivit maktfullkomliga. Mitt i allt detta kommer kocken med den förfärliga nyheten att allt salt har försvunnit från hela riket. Och även från alla andra riken. Från hela världen. Saltet har blivit mer värt än guld. Kungen ställer till fes...

Synopsis Saltet

En kung på ålderns höst måste bestämma vem av hans tre döttrar som ska ta över makten. Han kommer på en idé hur han ska sätta dem på prov. De ska avslöja vad som är viktigast här i livet. (På så sätt får han även reda på vem av dem som håller av honom mest. :)) Två av döttrarna pratar om guld, dyrbara smycken, materiella rikedomar, upprustningar, arméer och erövringar. Den sista dottern lägger fram salt, varpå fadern blir så förolämpad att han kastar ut henne. Hon tar sin tillflykt till skogen där hon träffar en häxa/väsen. Häxan sätter henne i hårt arbete, lär henne praktiska ting kring hushåll, jordbruk och naturen.  

Under tiden har kungen fallit i depression. Systrarna har tagit över och blivit maktfullkomliga. Mitt i allt detta kommer kocken med den förfärliga nyheten att allt salt har försvunnit från hela riket. Och även från alla andra riken. Från hela världen. Saltet har blivit mer värt än guld. Kungen ställer till fest med tårtor, puddingar, kakor. Sjukdom, svält, förödelse och nöd följer.

Nu kallar häxan/väsenet på den exkluderade dottern, berättar vad som hänt och ger henne ett magiskt trollspö. Vad häxan inte avslöjar är att det är hon som trollat bort saltet. Därefter visar Häxan ett berg i skogen. När man slår på berget med trollspöet, öppnar sig ett Saltrike som en oas med växter, blommor, grönska. Här finns obegränsade mängder av salt (Vi har gjort om denna scen, så det blir bara salt i ett berg. ) Därefter försvinner häxan magiskt och dottern återvänder hem med saltet och får makten. Alla blir vänner, lyckligt slut.

Början av berättelsen påminner om Kung Lear. Svårt att veta vad som är hönan och ägget, men det spelar ingen roll. Som det är med folksagor, så är de ofta gemensamma nämnare över hela världen.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-02137

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare