Thomas Toivonen
Ursprungsfolk

Synopsis

Filmen kommer att handla om två ursprungsfolk i östra Brasilien. Trùka-folket som bor på en ö i Sao Fransisco-floden. Potiguara-folket som bor i reservat utanför Joao Pessoa. Trùka-folket har en gripande historia som handlar om att återta deras identiet och mark. Nu står de inför ett nyt hot. Ett projekt att leda om delar av Sao Fransicso-floden vilket kommer att dränka deras ö som de har kämpat för att återta. En amerikansk antropolog kommer även att delta i filmen, samt en expert på Trùka-folket. Potiguara-folket har en intressant historia eftersom de var ett av de första ursprungsfolk i Brasilien som mötte de Portugisiska kolonisatörerna. De har en femhundraårig historia av kolonisering, förtryck och slaveri. Men även kamp, motstånd och dignitet. Genom alla dessa år har de lyckats bevara deras identitet och kultur. Syftet med filmen är att öka medvetenheten om ursprungsfolk och deras situation. Samt även genom dem förstå vår egen histori...

Filmen kommer att handla om två ursprungsfolk i östra Brasilien. Trùka-folket som bor på en ö i Sao Fransisco-floden. Potiguara-folket som bor i reservat utanför Joao Pessoa.

Trùka-folket har en gripande historia som handlar om att återta deras identiet och mark. Nu står de inför ett nyt hot. Ett projekt att leda om delar av Sao Fransicso-floden vilket kommer att dränka deras ö som de har kämpat för att återta. En amerikansk antropolog kommer även att delta i filmen, samt en expert på Trùka-folket.

Potiguara-folket har en intressant historia eftersom de var ett av de första ursprungsfolk i Brasilien som mötte de Portugisiska kolonisatörerna. De har en femhundraårig historia av kolonisering, förtryck och slaveri. Men även kamp, motstånd och dignitet. Genom alla dessa år har de lyckats bevara deras identitet och kultur.

Syftet med filmen är att öka medvetenheten om ursprungsfolk och deras situation. Samt även genom dem förstå vår egen historia eftersom vi alla vid något tillfälle i historien har varit koloniserade. Syftet är också att öka medventenhet om vikten av att tänka på miljön och vikten av att lyfta fram mer miljövänliga alternativ istället för att bara tänka på kortsiktig vinning.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00718

Projektmedlemmar

Medverkande