Allie Karlsson
Svart regn

Synopsis

Sverige år 2030, sju år efter ett kärnvarpenskrig slagit till i världen och lämnat den i ruiner. De få som lyckades överleva lever nu i en värld där svält och ett svart förgiftat regn faller från himlen. Folk tror att det kan vara det regn som medfört den pest som nu sprider sig som löpeld. Det är en sjukdom som gör den drabbade totalt galen. Man glömmer vem man är och blir till en stor fara för sina närmaste. I denna värld lever den tolvåriga flickan Liv som drömmer om en bättre plats än den hon länge levt i. Den platsen sägs vara en ö bortanför havet som aldrig drabbades av kriget, dit mänskligheten söker trygghet. Liv bor med sin familj på en liten bondgård i en enslig by i norra Sverige. Sedan kriget har byn börjat förfalla och grödorna ruttnar bort av de hemska föroreningarna och radioaktiviteten i marken. Allt fler och fler bybor har lämnat sina hem för att försöka fly från svält, elände och pesten som sprider sig bland husen. Men Livs f...

Sverige år 2030, sju år efter ett kärnvarpenskrig slagit till i världen och lämnat den i ruiner. De få som lyckades överleva lever nu i en värld där svält och ett svart förgiftat regn faller från himlen. Folk tror att det kan vara det regn som medfört den pest som nu sprider sig som löpeld. Det är en sjukdom som gör den drabbade totalt galen. Man glömmer vem man är och blir till en stor fara för sina närmaste. I denna värld lever den tolvåriga flickan Liv som drömmer om en bättre plats än den hon länge levt i. Den platsen sägs vara en ö bortanför havet som aldrig drabbades av kriget, dit mänskligheten söker trygghet.

Liv bor med sin familj på en liten bondgård i en enslig by i norra Sverige. Sedan kriget har byn börjat förfalla och grödorna ruttnar bort av de hemska föroreningarna och radioaktiviteten i marken. Allt fler och fler bybor har lämnat sina hem för att försöka fly från svält, elände och pesten som sprider sig bland husen. Men Livs familj har stannat kvar, då Livs pappa Jonatan har blivit smittad. I förhoppningen om att han kanske kommer bli frisk så tar Liv på sig ansvaret att hjälpa sin mamma Ide att försörja familjen. Hon lär sig jaga de djur som finns kvar och vad som fortfarande går att äta medan hon följer sin mamma som hon ser upp till och vill göra allt för att hjälpa.

Men Jonatan tillfrisknar inte. Så när sjukdomen tar över honom och han försöker ha ihjäl Liv, så måste Ide döda honom. Liv hjälper sin mamma begrava honom i jorden. Men genom tårarna packar hon väskan i tron om att de nu kan ge sig av och söka efter ön hon länge hört om. Men mamma Ide klamrar sig fast vid ett beslut om att deras chanser att överleva är större om de stannar kvar. Och Liv som alltid trott att hennes mamma alltid har rätt börjar nu tvivla, och med all rät. Efter en storm av det svarta regnen insjuknar även Ide, och nu är det upp till Liv att ansvara för deras överlevnad.

Grödorna har ruttnat, byn ligger öde och Liv har tappat bort sin mammas gevär. Desperat efter hjälp letar hon och Frida bland byns övergivna hus, men allt Liv finner är en man som tagit livet av sig själv och sin familj som alla var drabbade av sjukdomen. Liv inser då att det inte längre finns någon vuxens trygghet att fly till. Hon står helt ensam att besluta vad som måste göras för att hon och Frida ska överleva.

En natt tar sjukdomen över Ides förstånd. Hon bryter sig ut ur sitt rum och försöker döda sina döttrar. Liv måste då döda sin älskade mamma för att beskydda sig själv och Frida. Så efter att ha huggit ihjäl Ide med jaktkniven så möter Liv Frida utanför stugan med en packad väska och sin mammas jacka på sig. Hon är inget barn längre, utan accepterar att från och med nu förbli Fridas trygghet för att hon inte ska behöva lida så som hon själv gjort. Och tillsammans ger de sig av från stugan där de försvinner bort över det färglösa landskapet, i hopp om att finna trygghet igen.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00883

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare