Sandra Nåhdin
Stig åt sidan

Synopsis

Stig åt sidan är en dramakomedi som handlar om Stig, en drömmare i femtioårsåldern, som bor i en litet samhälle på landsbygden, där han är känd som KonStig på grund av sina konstnärsambitioner som ung. En dröm han alltid närt men inte gjort någonting av då han aldrig kom in på de "fina" konstskolorna. Han jobbar på bruket och livet har sin gilla gång. Men så kommer hans bonusson Jonathan hem över sommarlovet och säger att han ska börja på konstfack till hösten, vilket får Stig att helt tappa balansen. Stig känner sig gammal, förbisedd och misslyckad. Vad har han egentligen gjort med sitt liv? När så Stigs bästa vän Kenta i tidningen får syn på ett reportage om en skulpturtävling är Stig först tveksam men anmäler sig ändå, med lite påtryckningar från Kenta. Stig tar sig an projektet med liv och lust och den energi Stig känner inför att vara skapande igen smittar av sig på hela hans liv. Det enda smolket i bägaren är att han och Jonathan...

Stig åt sidan är en dramakomedi som handlar om Stig, en drömmare i femtioårsåldern, som bor i en litet samhälle på landsbygden, där han är känd som KonStig på grund av sina konstnärsambitioner som ung. En dröm han alltid närt men inte gjort någonting av då han aldrig kom in på de "fina" konstskolorna. Han jobbar på bruket och livet har sin gilla gång.

Men så kommer hans bonusson Jonathan hem över sommarlovet och säger att han ska börja på konstfack till hösten, vilket får Stig att helt tappa balansen. Stig känner sig gammal, förbisedd och misslyckad. Vad har han egentligen gjort med sitt liv?

När så Stigs bästa vän Kenta i tidningen får syn på ett reportage om en skulpturtävling är Stig först tveksam men anmäler sig ändå, med lite påtryckningar från Kenta. Stig tar sig an projektet med liv och lust och den energi Stig känner inför att vara skapande igen smittar av sig på hela hans liv.

Det enda smolket i bägaren är att han och Jonathan inte pratar längre, då Stigs frustration över att vara en misslyckad konstnär gått ut över Jonathan. Och när han försöker lappa ihop deras relation så blir det bara värre.

När skulpturtävlingen avgörs är Stig på plats och är ganska så säker på vinst, men han kommer inte ens med på prispallen. Förnedrad och misslyckad återvänder Stig hem, drar ett gammalt täcke över sig och förlorar både jobb och vänner i sin tycka-synd-om-sig-själv-misär.

En dag hittar han en spricka i färgen på sin köksvägg, det ser ut som en liten figur, så Stig fyller i den med en penna. Helt plötsligt har han målat hela sitt kök med olika motiv och återupptäcker att det är ju det här han älskar att göra.

Han bestämmer sig för att även om han inte vann tävlingen så ska hans skulptur upp i skulpturparken. Så han "lånar" en lastbil från bruket att frakta sin skulptur i, får med sina vänner på äventyret att sätta upp statyn nattetid, dagen innan de vinnande bidragen ska upp. Och han får tillbaka Jonathan, för han inser att det är han som varit rädd, varit avstängd och satt sig själv utanför sitt eget flow, något han nu har tagit tillbaka.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01985

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare