a a
Smittan

Synopsis

Kortfilmen Smittan är en dramatisk kärlekshistoria som tar plats i en nära framtid och i ett Sverige som kämpar för att motverka en epidemi. Ett virus vars effekt bäst liknas med filmvärldens zombievirus har svept genom landet, men myndigheterna har situationen under relativ kontroll. Men stämningen är spänd och viruset har orsakat en markant minskning i aktivitet och utveckling, och många väljer att minimera tiden utomhus, då de riskerar att konfronteras med smittade. Ett tydligt klassamhälle har bildats. Ett motgift har utvecklats som klarar att rädda infekterade individer förutsatt att det tas i tid, men kostnaden är hög och det är upp till varje enskild drabbad att finansiera sig egen räddning. I småstaden Falun möter vi Anna och hennes man Ibrahim, som kämpar med ekonomin. Filmen inleds då Ibrahim kommer hem en dag och har blivit biten av någon som är påverkad av viruset. Han har inga avsikter att lämna in sig själv till det militära och be...

Kortfilmen Smittan är en dramatisk kärlekshistoria som tar plats i en nära framtid och i ett Sverige som kämpar för att motverka en epidemi. Ett virus vars effekt bäst liknas med filmvärldens zombievirus har svept genom landet, men myndigheterna har situationen under relativ kontroll. Men stämningen är spänd och viruset har orsakat en markant minskning i aktivitet och utveckling, och många väljer att minimera tiden utomhus, då de riskerar att konfronteras med smittade. Ett tydligt klassamhälle har bildats. Ett motgift har utvecklats som klarar att rädda infekterade individer förutsatt att det tas i tid, men kostnaden är hög och det är upp till varje enskild drabbad att finansiera sig egen räddning.

I småstaden Falun möter vi Anna och hennes man Ibrahim, som kämpar med ekonomin. Filmen inleds då Ibrahim kommer hem en dag och har blivit biten av någon som är påverkad av viruset. Han har inga avsikter att lämna in sig själv till det militära och berättar för sin fru hur han tänker avsluta sitt liv på egen hand.

Anna finner sig inte i Ibrahims planer och lovar honom att samla ihop de nödvändiga pengarna för en dos av motgiftet innan det är försent. Hon säljer deras bil och lånar pengar av föräldrarna, men när hon väl är på väg att hämta ut motgiftet så visar sig pengarna inte räcka trots allt. Anna får då ett oanständigt förslag som slutar med att hon pressas till att bruka våld för att få tag i motgiftet.

Med motgiftet i sin hand beger sig Anna hemåt, men blir själv biten av en infekterad, rädd och desperat moder som försöker rädda sin också infekterade dotter. När Anna väl finner Ibrahim som i hennes frånvaro har lämnat hemmet, så är han ögonblick från att ta sitt liv. Ibrahim går från melankolisk, till lycklig över Annas framgång, men sedan till förtvivlan när han inser att även hans älskade fru nu är infekterad.

En diskussion bryter ut mellan de två angående vem som ska nyttja den begränsade mängden motgift och det hela slutar med att de inser att de varken vill eller kan leva utan varandra.

Filmen slutar hemma hos den infekterade modern och dottern. Anna har sett till att motgiftet levereras ditt. Flickan är räddad.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00970

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare