Matilda Friman
Skattungbyn (arbetsnamn)

Synopsis

Alla människor har en uppfattning om begreppet hem. Ett hem kan betyda olika saker för olika människor. Är det en specifik plats eller är det en känsla? Till Skattungbyn i Dalarna flyttar många unga människor för att börja ett nytt liv. Många av dem bygger sina egna hem i form av vagnar (hus på hjul) eller hyr rum i kollektiv. Några av dem har börjat timra ett hus enligt traditionella tekniker. Johan, en av de medverkande, är påväg att lämna sin vagn för att bli bygga ett hus. Vad innebär detta för honom? Vad har han för funderingar och vad är viktigt i hans nya hem? Jag har filmat både hans nuvarande boende och den nya platsen som han ska bygga sitt hus på. Tre andra personer har köpt mark bredvid Johans. Även de planerar att bygga sina nya hem där. Kerstin är en av dem. Hon är Johans kompis och de planerar mycket tillsammans med tomterna. Mona är en energifull och uttrycksfull person. Mona hyr en vagn där hon bor tillsammans med hund...

Alla människor har en uppfattning om begreppet hem. Ett hem kan betyda olika saker för olika människor. Är det en specifik plats eller är det en känsla?

Till Skattungbyn i Dalarna flyttar många unga människor för att börja ett nytt liv. Många av dem bygger sina egna hem i form av vagnar (hus på hjul) eller hyr rum i kollektiv. Några av dem har börjat timra ett hus enligt traditionella tekniker.

Johan, en av de medverkande, är påväg att lämna sin vagn för att bli bygga ett hus. Vad innebär detta för honom? Vad har han för funderingar och vad är viktigt i hans nya hem? Jag har filmat både hans nuvarande boende och den nya platsen som han ska bygga sitt hus på. Tre andra personer har köpt mark bredvid Johans. Även de planerar att bygga sina nya hem där. Kerstin är en av dem. Hon är Johans kompis och de planerar mycket tillsammans med tomterna.

Mona är en energifull och uttrycksfull person. Mona hyr en vagn där hon bor tillsammans med hunden Lucy.

Elin bor i en vagn och har flyttat till Skattungbyn för att hon ville ha en plats att bo på mer permanent efter mycket resande.

Dennis håller på att bygga en timmerstuga till sig själv och sin familj (fru och ett barn på 1 år)

Den ”yttre berättelsen” utgörs av personernas boendeform och vardag. Den handlar om det praktiska kring livet och om planeringen av sina framtida hem.

Den ”inre berättelsen” handlar om vad de strävar efter. Upplever de en konflikt kring sitt boende? Längtar de någonsin någon annanstans? Känner de hemlängtan och vad längtar de då till? Vad har de ”flytt” ifrån, om de har flyttat för att fly.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01829

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare