Lillieanne Johansson
Om de visste

Synopsis

När Lillemors tonårsromans slutar med en oplanerad graviditet vänds hennes värld uppochned. Med en oberäknelig, våldsbenägen mor som gör allt för att upprätthålla en fin fasad blir Lillemors kärleksbarn droppen som får bägaren att rinna över. 17 år gammal blir Lillemor tvungen att klara sig själv och lyckas få anställning som piga på en gård. När husbonden gör närmanden har Lillemor inget försvar. Maktbalansen och tacksamheten hon känner över att husbonden släppte in henne och hennes lille son gör att hon dras in i ett förhållande med mannen. Till en början trivs hon i sin nya fristad, men när mannen visar en annan sida inser Lillemor snart att fristaden bara är ännu ett fängelse. Om de visste är en adaption av Lillemor Helanders självbiografiska verk och med serien vill vi gestalta de villkor som leder till att våld inom familjen samt i nära relationer kan fortgå närmast obemärkt och obehindrat. Om de visste vill även från offrets perspektiv vis...

När Lillemors tonårsromans slutar med en oplanerad graviditet vänds hennes värld uppochned. Med en oberäknelig, våldsbenägen mor som gör allt för att upprätthålla en fin fasad blir Lillemors kärleksbarn droppen som får bägaren att rinna över. 17 år gammal blir Lillemor tvungen att klara sig själv och lyckas få anställning som piga på en gård. När husbonden gör närmanden har Lillemor inget försvar. Maktbalansen och tacksamheten hon känner över att husbonden släppte in henne och hennes lille son gör att hon dras in i ett förhållande med mannen. Till en början trivs hon i sin nya fristad, men när mannen visar en annan sida inser Lillemor snart att fristaden bara är ännu ett fängelse. Om de visste är en adaption av Lillemor Helanders självbiografiska verk och med serien vill vi gestalta de villkor som leder till att våld inom familjen samt i nära relationer kan fortgå närmast obemärkt och obehindrat. Om de visste vill även från offrets perspektiv visa på kampen för frihet och livet efter.

Titel: Om de visste

Format: Limited series, 12x40 min

Genre: Drama

Författare: Lillieanne Johansson och Alexander Teurnberg

Logline:

En ung kvinna växer upp med en våldsam mor som lär henne att det viktigaste av allt är en fin fasad. Fast besluten att som vuxen ge sina barn den uppväxt hon själv aldrig fick blir hon en bullbakande mamma som gör allt för att dölja det nya helvete hon dragits ner i.

AVSNITT 1

Lillemor är en ung kvinna med drömmar och ambitioner, klipsk och charmig, men med en närmast orubblig plikttrogenhet som formats av en uppväxt med en aggressiv mor.

Varje dag får Lillemor utstå stryk och trakasserier, något som hon lärt sig se som en normalitet. Men en dag vänder allt. Lillemor träffar Rolf och blir kär. Hon börjar inse att det finns något bättre utanför hemmet och ser framför sig ett nytt liv. Hon berättar inget för modern då hon förstår hur illa det skulle tas emot.

När modern får nys om vad som pågår konfronterar hon dottern. För en gångs skull står Lillemor upp för sig själv och säger att man får skaffa sig ute det man inte får hemma. Modern blir rosenrasande och trissar Lillemors passive far till att misshandla henne så att hon en gång för alla får lära sig att sånt horaktigt beteende inte accepteras. På jobbet i affären säger Lillemor att hon har ramlat på cykeln och skadat sig, men ett samtal från Barnavårdsnämnden vittnar om att någon anar oråd. Med modern vakande över henne tvingas Lillemor ringa upp och berätta “sanningen”: Att hon ramlat på cykeln. Allt är som det ska. Barnavårdsnämnden släpper ärendet, och därmed Lillemor.

Några veckor senare lider Lillemor fortfarande av sviterna från misshandeln och uppsöker läkare. Doktorn konstaterar att hon har en spricka i revbenet, men även något mer: Hon är gravid. Vad ska hon säga till föräldrarna? Svaret blir… ingenting.

AVSNITT 2

Trots förnekelsen av graviditeten så kommer verkligheten ikapp Lillemor och med tiden börjar hennes mage växa. För att dölja det lindar hon varje dag bandage runt midjan. Lillemor och Rolf har inte träffats sen de blev påkomna, men nu tar Lillemor åter kontakt och ber honom möta henne. De träffas hos Rolf och medan de lyssnar på en skiva berättar Lillemor till slut att hon är gravid. Rolf blir oväntat glad och försäkrar henne om att de kommer att fixa det tillsammans.

Graviditeten blir svårare och svårare att dölja. Lillemor börjar känna hur blickarna riktas mot henne på jobbet men försöker att låtsas som att allt är som vanligt. Men när Vivi, en av hennes närmaste arbetskamrater, inte kan låta bli att fråga när det är dags blir det allt svårare att förneka sanningen. Det är bara en tidsfråga innan mamman får reda på det.

En dag när Lillemor kommer hem från jobbet så inser hon att den ovälkomna nyheten har nått hennes mor. Efter att först ha verkat lugn blir mamman rasande och ger sig på Lillemor fysiskt. Hon säger att hon ska slå ungen ur magen på henne. Enligt mamman har Lillemor, med sitt själviska beteende, släpat familjens goda anseende i skiten, en oförlåtlig handling. Mamman säger att Lillemor ska klippa banden med Rolf. Han förtjänar bättre än en hora som hon.

Ensam och blåslagen börjar Lillemor känna en trygghet i barnet hon bär på. Hon inser att hon inte längre är ensam. Det är hon och barnet mot världen. Ett barn som hon nu har börjat älska. Hon inser att hon måste vara modern till lags för att skydda barnet mot hennes vrede. Men att göra slut med Rolf är lättare sagt än gjort. Efter tafatta försök att säga som det är så väljer Lillemor att stoppa huvudet i sanden. När de träffas på en avskild plats för att prata om framtiden så känner Lillemor plötsligt att hon måste åka hem. Det hon inte berättar är att värkarna har satt igång. Efter en lång mödosam cykeltur kommer hon hem och vädjar till sin mor att hon ska skjutsa henne till sjukhuset.

Modern bara flinar åt henne och säger att hon har det värsta framför sig, men “går med på” att skjutsa henne. Hon lämnar henne där och åker hem igen för att hämta sin make. Medan Lillemor ligger och har värkar hör hon en sjuksköterska tala i telefon med mamman och hör att hon försöker spela hjälte och frågar vad hon kan göra och säger att hon ska komma dit. Sjuksköterskan vidarebefordrar meddelandet till Lillemor. Men mamman kommer inte.

AVSNITT 3

Lillemor är kvar på sjukhuset med barnet i famnen. De är i en lycklig bubbla. Henrik ska han heta. Den kalla verkligheten kommer ikapp då dopet ska ske. Barnet döps i hemmet inför endast familjen. Det är ingen munter tillställning. Rolf får träffa barnet först några dagar senare. Han har inte ens fått veta att det är fött, men är nu glad och pratar om framtiden och vad hans föräldrar har sagt att de kan hjälpa till med. Lillemor är tyst. Säger till slut att de måste gå skilda vägar. Rolf blir chockad, sen arg. Han frågar om det är Lillemors mamma som tvingat henne till detta. Lillemor står svarslös, och kan endast upprepa att det är såhär det måste bli. När Rolf förstår att hon menar allvar blir han istället kall.

I hemmet verkar mamman till en början försöka ta hand om Henrik, men hon blir mer och mer irriterad och låter det gå ut över både Lillemor och barnet. När Henrik inte vill sluta gråta tar hon upp och skakar honom. Lillemor försöker stoppa henne, men då kastar hon Henrik på henne, säger åt henne att få tyst på “den jävla horungen”.

Nästa dag väntar Lillemor tills hon hör att mamman åker till jobbet. Sen tar hon Henrik med sig och skyndar ut. Hon beger sig till Arbetsförmedlingen, noggrant undvikande mammans jobb. I entrén håller en bonde upp dörren för henne. Lillemor blir först avfärdad som ung och oansvarig, men hon ger sig inte och sätter sig bestämt i väntrummet med Henrik i famnen. Till sist kommer en man, bonden, in och beklagar sig i receptionen över att de inte hittat en piga åt honom som vet hur man mjölkar kor och tar hand om en bondgård. Lillemor hör konversationen och ser sin chans. Hon går fram till mannen och börjar ljuga om att hon mjölkat kor hela sitt liv. Mannen är skeptisk, speciellt när han får se att Lillemor har ett litet barn med sig. Lillemor står dock på sig, och menar skämtsamt att om ett par år så kommer även han kunna hjälpa till att mjölka kossorna. Mannen, som nu presenterar sig som Bengt, ger henne ett försiktigt leende.

AVSNITT 4

Bengt bestämmer sig för att anställa Lillemor som piga på sin gård, trots hennes ringa ålder. Innan hon kan flytta ut till honom så vill Bengt försäkra sig om att allt går rätt till, så de beger sig hem till Lillemors föräldrar. Lillemor håller andan. Vad händer om föräldrarna säger nej? Mamman förhör Bengt om gården, ställer smått omöjliga frågor. Den tafatte Bengt verkar mest förvirrad, men svarar så gott han kan. Modern verkar skeptisk, men ger trots det sitt godkännande till flytten. Han är ju ändå bonde med egen gård, det ser ju bra ut utåt. Lillemor kan andas ut.

Lillemor är fast besluten om att snabbt lära sig att hantera bondgårdssysslorna. För henne känns det som en kamp för överlevnad och hon måste göra allt perfekt på grund av rädslan för att Bengt ska kasta ut henne och pojken. Men farhågorna tycks obefogade då Bengt, till skillnad från mamman, faktiskt berömmer henne för det hårda arbetet. Är det möjligt att han kanske är en bättre person än mamman?

Bengt förklarar att han ibland åker iväg på skogsarbete och sover borta varpå han förväntar sig att Lillemor sköter ruljansen på gården. När Lillemor blir ensam på gården firar hon sin nyvunna frihet genom att dansa och sjunga till radion.

När Bengt återvänder har han med sig sin far och delar av skogslaget. Lillemor förväntas laga mat åt dem alla och får under tiden utstå skämt och nedvärderande kommentarer om sin ålder. Bengt tonar ner kommentarerna och säger att hon iallafall jobbar bra, och som tur är så tycker gubbarna om maten Lillemor lagat och går med på att hon kanske inte är så dum ändå.

Middagen blir till fest med frejdigt drickande. En av männen ger Lillemor lite extra uppmärksamhet, något som en berusad Bengt lägger märke till. Han utmanar mannen på armbrytning och vägrar ta ett nej. Bengt vinner duellen och insisterar på fler omgångar tills någon av de andra avbryter det hela med grogg.

Efter festen när alla gått hem och Lillemor gått och lagt sig så kommer Bengt in till henne. Han frågar om hon fryser och säger att han kan värma henne. Lillemor säger att det inte behövs, men Bengt lägger sig ändå i hennes säng. När han lägger armen om henne känner hon för ett ögonblick en slags trygghet, men när hon förstår vartåt det barkar så blir hon närmast lamslagen. Bengt tar för sig av henne, och Lillemor kan inget göra. Efteråt menar Bengt att det var det här han var rädd för att det skulle hända när han tog in en så ung piga.

AVSNITT 5

Månaderna går och Lillemor börjar finna sig i situationen och hennes och Bengts relation flyter över i någon slags tvåsamhet. Lillemor tänker att det kanske är priset hon får betala för allt som Bengt har gjort för henne och Henrik.

När julen står för dörren känner Lillemor optimism och förbereder sin första jul hemifrån. För första gången är det på hennes egna villkor och hon är glad över att få fira en trygg jul med sitt barn. Men i och med det krävande skogsarbetet hyr Bengts föräldrar ut sitt hus till säsongsarbetare och börjar spendera mer och mer tid på Bengts gård. Hemmet känns plötsligt för litet och Lillemor känner sig konstant till besvär. Hon kan inte släppa känslan av att ständigt bli bedömd av Bengts skeptiska föräldrar. Hon börjar också känna sig undanskuffad av Bengts mor som vill att Lillemor ska rätta sig efter hennes regler i hushållet.

Varje kväll festas det. När Lillemor till slut blir inbjuden att sitta med så får hon en snaps i handen, och innan hon vet ordet av så är hon för första gången berusad. Känslan är underbar och hon börjar ha riktigt trevligt. I sitt berusade tillstånd fäller hon en skämtsam kommentar om att Bengt fortfarande är sin fars lilla pojke. Bengts far finner det underhållande, medan Bengt känner sig förödmjukad. När Bengt och Lillemor blir ensamma slår han henne för första gången, ett hårt slag i magen.

Instinktivt flyr Lillemor tillbaka till föräldrarna. Det lackar mot jul och hon märker med ens att hemma har ingenting förändrats. Dessutom är modern uppenbart skadeglad över att Lillemor, precis som hon förväntat sig, inte klarade av arbetet hos gårdsägaren. Lillemor faller tillbaka i sin gamla roll som den kuvade dottern.

Bengt är dock inte beredd att släppa Lillemor så lätt. Han bönar och ber att hon ska komma tillbaka och ber gång på gång om förlåtelse för sitt övertramp. Lillemor ber att få suga på den karamellen och återkomma med besked. När Lillemor inser att hon är gravid kommer hon efter noggrant övervägande fram till att detta barn bör få chansen att växa upp med sin far. Hon går med på att flytta tillbaka.

Väl tillbaka på gården möts Lillemor av allt hon har fixat inför julen. Hon slås av hur fint det är med allt pynt och alla ljus. Här råder julstämning, till skillnad från i föräldrahemmet. Kanske är det här trots allt bättre än alternativet?

AVSNITT 6

(cirka 15 år senare)

Många år har gått och Lillemor har blivit äldre. Hon har nu tre barn, Henrik, Peter och Linn. Hemmet är välordnat och det doftar nybakat i köket. Allt verkar harmoniskt och bra. Bengt har funnit ett nytt intresse i travhästar och lär Peter, som är pappas pojke, allt han kan. Den yngre Linn tycker om att hjälpa Lillemor med hushållet och de har roligt tillsammans med alla sysslor. Henrik har blivit en självständig ung man med hög moral som Lillemor är väldigt stolt över. När resten av familjen är ute på gården och Lillemor är ensam i huset händer det att hon öppnar skafferiet. Om någon kommer in skyndar hon sig att stänga det innan någon hinner se.

I och med det stora travintresset har Bengt skaffat sig en hästkarl vid namn Edvin. Edvin är lite trög och spenderar i stort sett all sin tid antingen på gården eller i deras kök. Bengt skryter gärna och ofta om Peters framsteg som kusk och om hur snabb och stark hans häst är. Tillsammans med sina travkompisar planerar han för Peters stora debut på travbanan.

Bengt insisterar på att Lillemor ska följa med på en fest för travintresserade och hon går med på det, trots att hon egentligen inte har någon större lust. Inför festen står Lillemor och gör sig fin. Hennes klänning är kortärmad och på armen skymtar ett stort blåmärke som hon täcker över med en kofta.

På festen smider Bengt planer med sina travkompisar medan Lillemor passar på att dansa, och hon har trots allt riktigt trevligt. Lite för trevligt, enligt Bengt som ilsket ser på när Lillemor dansar med en annan karl. När de ska åka hem slår han till henne så hon ramlar omkull, slår i huvudet och skrapar upp armar och händer. Bengt börjar slåss med Lillemors kavaljer och Lillemor passar på att fly iväg. Hon har inga pengar till taxi, men en vänlig främling hjälper henne med taxipengar så att hon kan åka hem.

Väl hemma tittar Lillemor till barnen, “råkar” väcka Linn för att få lite tröst. Sen gör hon iordning kaffe och en smörgås som hon ställer på bordet i väntan på Bengt. Bengt kommer hem och får fikat, men snart står det klart att fikat inte kompenserar för Lillemors skamliga beteende. Han börjar slå henne igen och fortsätter tills Linn kommer in och avväpnar honom genom att krypa upp i hans knä och fråga varför han gör så mot mamma fast Linn tycker så mycket om honom. Bengt lugnar ner sig och sätter sig och äter upp smörgåsen.

Morgonen efter gråter Bengt och är ångerfull och Lillemor får trösta honom innan hon är tvungen att gå till jobbet. På väg ut stannar hon till vid skafferiet och tar sig en snabb sup efter att hon försäkrat sig om att ingen ser.

Väl i affären kommer en man in, samma man som betalade Lillemors taxi. Han stannar och pratar länge och väl. Efter jobbet går de två ut till hans bil och pratar längre. Innan de skiljs åt ger Lillemor honom en spontan puss, som hon snabbt ber om ursäkt för. Men mannen ler, ger henne en snabb puss på kinden och säger att nu är de kvitt. Lillemor vet inte om det är rätt, men gläds inombords.

AVSNITT 7

Henrik kommer hem från jobbet, sliten och irriterad. Han går för att ta en dusch. Lillemor står i köket och diskar och sjunger lite glatt, med Honom i tankarna. Plötsligt hör hon en smäll. Vattnet slutar rinna. Henrik svär inifrån badrummet.

När Bengt kommer in med Peter i släptåg säger Henrik att varmvattenberedaren har gått sönder och att de behöver investera i en ny. Bengt säger att han har viktigare saker för sig och att det får vänta, men att han minsann snart kommer att ha gott om pengar och blinkar åt Peter. När Henrik och Lillemor blir ensamma så börjar Henrik ventilera. Han känner att han inte har något att säga till om hemma. Bengt är den enda pappa han har, men Bengt har i sin tur bara en son, och det är inte Henrik. Henrik känner att han inte längre har någon plats i hemmet och har bestämt sig för att flytta till stan med sin flickvän. Lillemor säger att hon självklart hjälper honom med flytten, om det är det han vill.

Lillemor, Henrik och hans flickvän Nina hjälps åt att ställa i ordning i lägenheten. Lillemor njuter för fulla drag av att vara tillbaka i stan och säger till Henrik att hon kanske skulle flytta in till stan. Henrik svarar skämtsamt att Bengt väl aldrig skulle gå med på att flytta, om han inte fick ta hästen med sig det vill säga.

Peter drillas av Bengt på travbanan. Snart är det dags för Peters debut som kusk. Han är duktig och Bengt är stolt, men säger åt honom att spara på hästens energi i första loppet. Enligt instruktionen så vinner Peter inte loppet. Lillemor säger att det var tråkigt, men Bengt försäkrar henne om att i nästa lopp ska hon få se vad Peter och hästen går för.

Lillemors affär med Honom har med tiden utvecklats till ett riktigt förhållande. När de ligger i hans säng frågar hon vad han skulle tycka om hon flyttade in till stan. Han säger att det vore ju väldigt trevligt. Lillemor kommer tillbaka till verkligheten och säger att det nog inte kommer att bli av.

Ny dag, nytt lopp. Den här gången säger Bengt åt Peter att låta hästen ge allt den har. Peter gör som han säger och vinner loppet. Efteråt blir han inkallad till måldomartornet där han får veta att hans agerande räknas som fusk. Det visar sig att Bengt har gjort en stor summa pengar på de höga oddsen, men den som får ta skulden är Peter som blir avstängd från fortsatt tävlande. När Bengt kommer hem med pengar förutsätter Lillemor att de ska gå till en ny varmvattenberedare. Till hennes stora förtret lägger han istället handpenning på en till travhäst. När Lillemor frågar Peter hur loppet gick så vill han inte svara. Edvin som sitter i köket som vanligt försöker muntra upp Peter och säger att det är smällar man får ta. Sen förklarar han stolt för Lillemor hur Bengt lyckades vinna så pass mycket pengar genom hästen fick högre odds genom att förlora sitt första lopp.

Lillemor blir fly förbannad på Bengt. Hur kan han utnyttja sin son på det viset? Så fort Bengt kommer in så säger hon åt honom att nu ska de flytta in till stan, och om han inte följer med så tar hon barnen och flyttar ändå. Bengt försöker skrämma Lillemor med att det kommer gå åt helvete för henne om de skiljs. Lillemor står på sig, men när hon senare blir ensam så gråter hon eftersom hon “förstår” att Bengt har rätt. Hur ska hon klara sig själv? Bengt kommer in och meddelar att han väl följer med ändå. Lillemor blir lättad, och när Bengt säger att villkoret är att de flyttar tillbaka om han rustar upp huset så går Lillemor med på det. Det lär ändå aldrig hända.

AVSNITT 8

Bengt spenderar mycket tid utanför hemmet. Lillemor tycker det är ganska skönt och ifrågasätter inte vad han gör. Hon får mer tid med Honom istället.

En dag ringer Lillemors pappa med ett förslag. Vad sägs om att Lillemor och mamman åker till Italien ihop? Lillemor tackar förvånat ja. På väg till destinationen är mamman besvärlig som vanligt, men väl i Italien visar mamman en lugnare, mer harmonisk sida. Hon delar till och med med sig av upplevelsen att omvärlden verkar tycka att hon är svår att ha att göra med och att hon inte förstår varför. Lillemor känner att de kommer varandra lite närmare, att det kanske finns en chans att hon till slut får en mamma. När de landar i Sverige igen är dock allt som vanligt.

När pappan skjutsar hem Lillemor gör de ett stopp på vägen. Pappan frågar om resan, hur det har gått med mamman. Efter ett tag avslöjar han den verkliga anledningen till att han ville att de skulle resa: Han ville få tid att umgås med sin älskarinna. Efter att förvåningen har lagt sig antyder Lillemor att hon också har någon vid sidan om. De delar varandras glädje.

När Lillemor kommer tillbaka visar det sig att Bengts frånvaro från hemmet har berott på att han jobbat på renovering av huset. Nu vill han överraska Lillemor med att de kan flytta tillbaka. Huset är inte riktigt färdigt, men Lillemor inser att hon måste hålla sitt ord om att flytta tillbaka om huset renoveras. Resignerad går hon och dricker för sig själv.

Bengt har inflyttningsfest. Under festen blir det tydligt att han fått reda på att Lillemor umgås med en annan man. Han muttrar under festen att när alla har gått hem ska han fanimej skjuta ihjäl henne. När folk börjar gå hem drar han in Lillemor i huset, upprepar gång på gång att han ska skjuta ihjäl henne, letar efter bössan som han sen riktar mot henne. Lillemor ringer i panik den enda hon kan komma på, sin arbetskamrat Vivi, och ber henne komma och hämta henne. Dagen efter återvänder Lillemor till huset, efter att Linn ringer och frågar när hon kommer hem.

När Lillemor kommer tillbaka förklarar Bengt att jo, han kanske tog i lite, men det var Lillemor som drev honom till det, och det var så det kändes för honom. Men nu anser han att de är kvitt och kan dra ett streck över det hela.

AVSNITT 9

Lillemor är som i en dimma. Dagar, månader, år passerar utan att Lillemor egentligen tar notis om det. Skåpsupandet går knappt att dölja längre och Lillemor går på autopilot. De har flyttat tillbaka till huset, men gården är fortfarande inte färdig eftersom Bengt tappade intresset mitt i jobbet och började lägga allt fokus på hästarna igen.

Henrik har inte kommit och hälsat på sen han flyttade ut, men en dag när Lillemor är på väg att ta en sup så kommer Henrik in genom dörren. Henrik berättar att han och flickvännen ska gifta sig och att de gärna vill ha bröllopsfesten på gården. Lillemor säger såklart ja till detta trots att gården inte ens är färdig. Bengt lovar att hjälpa till, men tappar snabbt orken. Till slut kommenderar Lillemor Edvin att hjälpa henne tillsammans fixar de gården och blir nöjda med sitt jobb.

Lillemor anstränger sig till max för att bröllopsfesten ska bli så bra som möjligt. Hon tar tag i och styr upp alla förberedelser och ser till att alla gör sin del, men skåpsuper för att orka fixa allt. Till och från känner hon hugg av smärtor i buken. På bröllopet visar en rörd Bengt för en gångs skull att han är stolt över Henrik. Bröllopet är vackert och gästerna är glada. Medan festligheterna pågår så blir Lillemors smärtor mer påtagliga. Flaggan hissas och gästerna stämmer upp i nationalsången. Lillemor syns inte till ute på gården. Henrik frågar efter henne, men ingen har sett henne på ett tag. Till ljudet av skrålande röster ligger Lillemor ihopkrupen på köksgolvet i smärtor. Hon försöker resa sig, men kräks och lägger sig ner igen. Ligger kvar tills Henrik kommer in och hittar henne.

AVSNITT 10

Lillemor körs till akuten. Där konstateras det att hon har akut bukspottkörtelinflammation. Läkaren säger åt henne att hon absolut inte får dricka mer och skriver ut magmedicin åt henne.

När Lillemor kommer hem igen väntar en ny vardag. Utan alkohol. Hon tas emot med kramar och tårta. Familjen är samlad och Lillemor blir fylld av kärlek. Till en början är Lillemor målmedveten och avstår från att dricka trots att Bengt inte tar hennes tillstånd på allvar och fortsätter festandet därhemma. Men långsamt kommer begäret smygande tillbaka. En liten droppe kan väl inte skada, eller? Snart är drickandet igång igen och på nolltid är hon tillbaka där hon var innan, och det tycks inte stanna där. Lillemors drickande blir värre än någonsin.

Under ett arbetspass i affären träffar Lillemor på Honom. De utbyter några stela artigheter, Lillemor säger att hon har det bra. Efteråt sitter Lillemor inne på toaletten och kämpar förgäves med gråten. Hon sjukskriver sig, orkar inte jobba mer.

Till slut orkar Lillemor inte längre kliva upp. Bengt är till en början irriterad och tycker att hon allt får gå upp och laga mat, men allteftersom blir han mer och mer orolig.

En morgon säger Bengt grinigt att nu får hon för fan kliva upp för han har gjort kaffe. Lillemor går som i trans ner till köket där Bengt och några andra sitter. Hon tar en kopp kaffe som hon inte dricker, sjunker ner på golvet och sitter där och stirrar tomt framför sig. Någon kommer fram och frågar hur det är med henne, men hon är okontaktbar. Alla röster låter avlägsna. Till slut får Bengt med henne in i bilen och när Lillemor inser att hon är på väg till psykakuten vaknar hon till liv och protesterar vilt, men till ingen nytta.

AVSNITT 11

Lillemor ligger på psyket och varken pratar eller äter. En psykolog kommer och hälsar på henne dagligen, men han lyckas inte få ur henne några sanningar.

Efter ett tag får Lillemor permission och åker hem och fixar så att Bengt och Peter har mat för någon vecka framöver. Linn har flyttat ut och hemma råder konstant oordning.

Bengt hälsar regelbundet på henne under tiden hon är inlagd, tar alltid med sig choklad och blommor och är både snäll, trevlig och omtänksam. Det slutar dock för det mesta med att han tar henne med sig i bilen för att åka ut i skogen och ligga med henne. Efter alla år är Lillemor apatisk inför detta.

Lillemors tillstånd förbättras inte märkbart. Så kommer Peter och hälsar på. Han uttrycker för första gången att han inte helt trivs med rollen som Bengts pojke, men känner sig fast. Han luktar sprit och när Lillemor konfronterar honom så erkänner han att han har fyllkört dit. Lillemor börjar förstå att hon trots sina goda intentioner har svikit sina barn känslomässigt genom att sopa problemen under mattan. Hon må inte slå sina barn som hennes egen mor, men tomtebolyckan har uteblivit ändå.

Insikten får henne att välja att öppna sig för psykologen. Hon utvecklar ett starkt förtroende för psykologen då han bemöter henne på helt rätt sätt. Innan Lillemor lämnar psykiatriska avdelningen så ordinerar psykologen antabus och säger att de ska fortsätta sin kontakt.

När Lillemor väl kommer hem så går det inte att bortse från hur kallt och smutsigt huset känns. Men istället för att städa upp som hon vanligtvis skulle göra börjar hon istället att sortera och packa upp ur sin väska. Hon börjar göra lite fint i sovrummet och öppnar fönstret för att vädra. Hon hör en bil komma in på gården och tittar ut. Det är en bil med en hästskjuts. En man kliver ur och säger till Bengt att han är från Kronofogden. Bengt blir upprörd och säger att de inte får ta en av hästarna. De gör det ändå och säger att de blir tvungna att ta den andra om han inte lyckas betala av sina skulder inom kort. De kör iväg och Bengt står kvar och svär och sparkar omkring sig. Efter en stund kommer han in i sovrummet. Han blänger på Lillemor och gnäller över att det är omöjligt att bo och driva en sån stor gård med någon som åker in och ut ur sjukhuset titt som tätt. Istället är det lika bra att de packar ihop allting, säljer gården och flyttar. Peter får köpa gården. Lillemor blir glad över beslutet, men tycker att de andra barnen borde få säga sitt om gårdens öde. Bengt går med på att låta dem dra lott om gården.

AVSNITT 12

Lillemor och Bengt flyttar till en lägenhet i stan. Henrik vill inte ha gården och står över lotteriet, något som Bengt förväntat sig. Det står mellan Linn och Peter. När Linn drar vinstlotten börjar Bengt genast pressa henne till att släppa gården. Han menar att det kommer att vara för mycket jobb för henne och att hon istället kan få en summa pengar och en liten båt. Linn försöker protestera, men ger till slut upp och Bengt ger gården till Peter, som inte har något att säga till om. Skogen och det tillhörande torpet behåller Bengt dock.

Lillemor lyckas hålla sig nykter trots Bengts påtryckningar, och när han åker ut till torpet för att supa så stannar hon hemma. En dag när Bengt är borta kommer Linn. Hon gråter och berättar om hur hon upplevt sin uppväxt.

Peter ringer och säger att de inte längre vill ha gården. Bengt blir arg och besviken. De åker till gården och det är misskött och förfallet. Det har blivit för mycket för Peter och sambon. Linn hjälper Lillemor och Bengt att städa ur. Bengt lägger ut gården för försäljning och när de ska ha visning kommer Linn och hennes fästman och säger att de vill köpa gården. Bengt säger återigen att de inte kommer att klara det och att de har en spekulant som vill betala mer. Lillemor sätter ner foten och säger att nu får han vara glad att ett av barnen vill ha gården.

Bengt vill att Lillemor ska följa med på skogsägarresa. Vivi med man ska också med, så Lillemor åker. Resan blir ett helvete, Bengt super konstant, snackar skit om Lillemor helt öppet, och när de är ensamma i hytten slår och våldtar han henne.

Någon dag efter hemkomsten ringer Vivi för att kolla läget. Lillemor säger att hon inte vet hur hon skulle klara sig på egna ben. Vivi säger att hon är väldigt kapabel att klara sig själv.

Bengt kommer hem och det blir bråk. Till slut häver han som vanligt ur sig att då får de väl skilja sig då, och då kommer det gå åt helvete för Lillemor. Lillemor säger att det tror hon inte. Hon kommer nog att klara sig. Bengt blir först tyst, sen börjar han skrika och svära och säger att nu ska han minsann åka ut till torpet och hänga sig så blir hon av med honom.

Natten går utan att Bengt kommer hem. Lillemor gör flera gånger en ansats till att ringa honom, men låter bli. Nästa dag ringer telefonen. Det är Bengt. Han är tystlåten, men säger efter en stund att det är bäst om Lillemor skaffar sig en advokat.

Lillemor får behålla lägenheten och får en summa kontanter, men Bengt insisterar också på att de ska dela på skulderna. Lillemor går med på det för att få det hela avklarat. Inser sen att pengarna inte räcker till skulderna och får sälja något viktigt som vi får komma på sen vad det är. När hon betalat skulderna är hon fri. Hon känner ändå ett visst vemod när Bengt kommer för att hämta det sista av sina saker från lägenheten. När han gått går Lillemor runt i sin tomma lägenhet. Sen drar hon isär gardinerna och ljuset flödar in.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01922

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare