Joel Grip
Oki

Synopsis

“Oki” är historien om begravningsceremonin till minne av en man med samma namn. Han blev 118 år gammal och lämnar efter sig en stor och i världen utspridd släkt. Till begravningen, som hålls i hans lilla hemby Dala-Floda, samlas för första gången alla olika grenar av Okis familj. Familjeleden är många och innefattar många olika språk och kulturer. Minnena om denna för många imaginära avlidne urfader har blivit legender och godnattsagor för de många barn, barnbarn och barnbarnsbarn som nu för första gången träffas i en okänd byggd i ett okänt land. Hur kommunicerar man ett minne på ett icke delat språk? Missförstånd och tvivel uppstår. Man frågar sig om Oki överhuvudtaget är död eller om han överhuvudtaget funnits till. En man som bär på en trumpet går som en osynlig åskådare genom den dygnslånga ritualens alla delar. Efter ceremonin i kyrkan tas släkten med på en New Orleans-inspirerad parad hem till Okis gård. Här väntar ett dukat långbord. Efte...

“Oki” är historien om begravningsceremonin till minne av en man med samma namn. Han blev 118 år gammal och lämnar efter sig en stor och i världen utspridd släkt. Till begravningen, som hålls i hans lilla hemby Dala-Floda, samlas för första gången alla olika grenar av Okis familj. Familjeleden är många och innefattar många olika språk och kulturer. Minnena om denna för många imaginära avlidne urfader har blivit legender och godnattsagor för de många barn, barnbarn och barnbarnsbarn som nu för första gången träffas i en okänd byggd i ett okänt land. Hur kommunicerar man ett minne på ett icke delat språk? Missförstånd och tvivel uppstår. Man frågar sig om Oki överhuvudtaget är död eller om han överhuvudtaget funnits till. En man som bär på en trumpet går som en osynlig åskådare genom den dygnslånga ritualens alla delar. Efter ceremonin i kyrkan tas släkten med på en New Orleans-inspirerad parad hem till Okis gård. Här väntar ett dukat långbord. Efter maten börjar festen och komplikationerna samtidigt förhöjs och suddas ut.

Oki är en experimentel och lustfylld fiktion som tar upp frågor om ritualer och tidsuppfattning, samt ställer historieberättandet i sig på kant.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01595

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare