Joel Grip
NYÅRSFESTEN

Synopsis

Extensions Hagen - det unika konstnärsresidenset i Dala-Floda - ifrågasätter återigen skapandet. Det sista residenset för i år tar ton mitt i mellandagsrean och ljuder året ut med ett balliknande Sylvesterfirande. Detta vinterresidens sammankallar inte bara till insyn och deltagande av individuella konstnärers förkovran och framföranden, det har också som övergripande form framställandet av en film. En film som är djuplodar det kollektiva skapandet och experimenterar i kulturens och identitetens bortre gränsland. Den blir mötet mellan landsbygdens invånare och deras besökare. Den blir, i sin improviserade framfart, förändringen i sig. Den blir ett möte mellan filmskapare, improvisation och performance där resultatet överlever in i nästa år både som verk och dokumentation. Filmen byggs runt det gemensamma förberedandet och genomförandet av en Nyårsfest i byn Dala-Floda. På så vis stöter teamet på konkreta situationer och ting som förknippas oc...

Extensions Hagen - det unika konstnärsresidenset i Dala-Floda - ifrågasätter återigen skapandet. Det sista residenset för i år tar ton mitt i mellandagsrean och ljuder året ut med ett balliknande Sylvesterfirande. Detta vinterresidens sammankallar inte bara till insyn och deltagande av individuella konstnärers förkovran och framföranden, det har också som övergripande form framställandet av en film.

En film som är djuplodar det kollektiva skapandet och experimenterar i kulturens och identitetens bortre gränsland. Den blir mötet mellan landsbygdens invånare och deras besökare. Den blir, i sin improviserade framfart, förändringen i sig. Den blir ett möte mellan filmskapare, improvisation och performance där resultatet överlever in i nästa år både som verk och dokumentation.

Filmen byggs runt det gemensamma förberedandet och genomförandet av en Nyårsfest i byn Dala-Floda. På så vis stöter teamet på konkreta situationer och ting som förknippas och definieras som Nyårsfirandet. Filmens skapare stöter således på tusenåriga traditioner och moderna normer. Bybor intervjuas, festen planeras och röster, intryck och musik vävs samman till en icke-linjär reflektion över tidens gång.

Människorna i filmen utgörs av filmteamet och boende i byn, men filmen regisseras inte utifrån tänkta karaktärer som fyller olika roller i berättandet. Filmen filmas främst på gården men utflykter görs också i närmiljö.

Allt detta i byn Hagen i Dala-Floda. Vargtimmen är slagen.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00903

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare