Cia Embretsen
Maryam Mursal

Synopsis

Vi får följa med Iiman Barkhadle 21år på en resa till England där hon möter en av Somalias största kvinnliga artister, Maryam Mursal. Få somaliska artister har nått samma ikonstatus som Maryam Mursal. Redan i tonåren nådde hon stjärnstatus genom sina spelningar på nattklubbar i Mogadishu. Mursal var en av de första kvinnorna i musikbranchen 1966 när hon började sjunga. Efter att ha utvecklat "Somali Jazz", en unik blandning av soul, jazz och lokala somaliska rytmer, blev Mursal sedan en av de största somaliska artisterna under mitten av 80-talet. Hon uppträdde på den finaste scenen, national teatern i Mogadishu. Innan inbördeskriget turnerade hon i Ryssland, Kina, Mellanöstern och Östeuropa. Men när den civila oron växte och regimen blev mer förtryckande, kunde Maryam inte vara tyst om de orättvisor som hon såg runt henne och hennes arbete blev mer politiskt. Releasen av hennes singel, "Ulimada (The Professor)", år 1986 ändrade hela hennes...

Vi får följa med Iiman Barkhadle 21år på en resa till England där hon möter en av Somalias största kvinnliga artister, Maryam Mursal.

Få somaliska artister har nått samma ikonstatus som Maryam Mursal. Redan i tonåren nådde hon stjärnstatus genom sina spelningar på nattklubbar i Mogadishu. Mursal var en av de första kvinnorna i musikbranchen 1966 när hon började sjunga. Efter att ha utvecklat "Somali Jazz", en unik blandning av soul, jazz och lokala somaliska rytmer, blev Mursal sedan en av de största somaliska artisterna under mitten av 80-talet. Hon uppträdde på den finaste scenen, national teatern i Mogadishu. Innan inbördeskriget turnerade hon i Ryssland, Kina, Mellanöstern och Östeuropa.

Men när den civila oron växte och regimen blev mer förtryckande, kunde Maryam inte vara tyst om de orättvisor som hon såg runt henne och hennes arbete blev mer politiskt. Releasen av hennes singel, "Ulimada (The Professor)", år 1986 ändrade hela hennes värld då den ansågs politisk känslig. Mursal tvingades då tillfälligt ge upp sin musikaliska karriär och arbetade under en tid som Somalias första kvinnliga taxi och lastbilschaufför.

De politiska oroligheterna i Somalia gjorde att Musal och hennes barn tvingades lämna landet. De inledde en lång resa över Afrikas horn och kom så småningom till Danmark där de fick flyktingstatus. Efter några år startade Mursal upp sin karriär igen och blev signad av Peter Gabriel skivbolag Real World Records. Detta blev en nystart för Mursals karriär och hennes musik nådde nu även fans utanför Somalias gränser genom flertalet turnéer.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01692

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare