johannes Engdahl
Längdskidåkarens Liv; att leva under existensminimum

Synopsis

Denna dokumentär kommer granska längdskidåkarnas ekonomiska förutsättningar och varför utövarnas inkomst är så låg. Majoriteten av dagens längdskidåkare lever under existensminimum eller under den beräknade levnadsnivån (5158 kr + boendekostnad). Landslags åkaren Leo Johansson har gått ut och sagt att han lever på ca 7000 kr månaden och detta är pengar som ska gå till hyra, bil och mat. I samma nyhetsartikel berättar Bengt-Ove Dahlqvist att Maja Dahlqvist levde på 6000kr i månaden innan hon gjorde sitt stora genombrott. Under premiären i Bruksvallarna år 2022 kollade över en halvmiljontittare på SVT:s sändningar under respektive tävling. Men med dessa tittare och sponsorintäkter som bruksvallarna samlade in, så var den maximala prissumman per dag 1500kr för en förstaplats. Med denna bakgrund kommer vi genomföra intervjuer med en klubbordförande och längdskidåkare som är bland de bästa i Sverige. Dessa intervjuer kommer låta tittaren få upplev...

Denna dokumentär kommer granska längdskidåkarnas ekonomiska förutsättningar och varför utövarnas inkomst är så låg. Majoriteten av dagens längdskidåkare lever under existensminimum eller under den beräknade levnadsnivån (5158 kr + boendekostnad). Landslags åkaren Leo Johansson har gått ut och sagt att han lever på ca 7000 kr månaden och detta är pengar som ska gå till hyra, bil och mat. I samma nyhetsartikel berättar Bengt-Ove Dahlqvist att Maja Dahlqvist levde på 6000kr i månaden innan hon gjorde sitt stora genombrott. Under premiären i Bruksvallarna år 2022 kollade över en halvmiljontittare på SVT:s sändningar under respektive tävling. Men med dessa tittare och sponsorintäkter som bruksvallarna samlade in, så var den maximala prissumman per dag 1500kr för en förstaplats.

Med denna bakgrund kommer vi genomföra intervjuer med en klubbordförande och längdskidåkare som är bland de bästa i Sverige. Dessa intervjuer kommer låta tittaren få uppleva propagandist skidmiljö från tävlingar och tränings spåret, som i djupet kommer förmedla ett djupgående problem. Dokumentären kommer även genom grafik belysa alla tittarsiffror och fakta vart kring hur mycket Expressen tjänar på att livesända Sverige cuper.

Planen är att intervjua OS-atleten Leo Johansson kring hans ekonomiska situation. Kontakt har även tagits med Moa Hansson som är med i andra landslaget och Ella Olsson som är utanför landslaget men som har presterat på topp i Sverige och skandinavisk cup för eventuell intervju. Med hjälp av Johanssons berättelser kring verkligheten kommer vi få en generell bild av respektives levnadssituation och hur mycket det skiljer sig mellan att vara med i A-landslaget eller inte. Genom intervjuerna kommer vi berätta hur längdskidåkarnas levnadssituationer ser ut. Till exempel om de studerar eller jobbar vid sidan av? hur ser sponsorstödet ut? vad för inkomster och utgifter har de? hur mycket deras föräldrar stöttar dem? hur jobbar dem med sponsorer? Dokumentären kommer även granska hur skidklubben Falun-Borlänge SK ser på detta ämne för att backa upp Johanssons uttalanden. Då kommer det göras en intervju med Johan Eriksson som är ordförande för Falun-Borlänge SK. Hans synpunkter kommer ge tittarna ett perspektiv kring hur det ser ut för flera åkare i en klubb och vad han tror problemet ligger samt vad klubben jobbar med för att lösa detta problem. Vi kommer även intervjua Längdchefen Lasse Öberg för att höra hur skidförbundet jobbar med att lösa detta problem.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-02097

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare