Jerker Eriksson
Läger 4 Älgberget

Synopsis

I den numer öde byn Älgberget i skogen mellan Leksand, Dala-Järna och Dala-Floda fanns under andra världskriget ett träningsläger för norska soldater som lyckats fly det ockuperade hemlandet. Här utbildades de till sabotörer med uppgift att ta sig tillbaka till Norge och delta i motståndsrörelsen. Som mest fanns här 1200 personer och var därmed ett av de största och viktigaste av dessa läger som fanns utspridda i Sverige. I lägret upptäckte man att det fanns en spion från fiendeled då tyska spionplan började cirkulera. De fick också ett år en julhälsning från ockupationsmakten där de önskade alla (här återgavs det exakta antalet personer i lägret) en god jul. Under lägrets ca två år långa existens hände en hel del. Bland annat lyckades man avslöja tyskarnas man. Ett antal dagar senare fanns han inte kvar i lägret och på frågan vart han hade tagit vägen var det ingen som ”kunde” ge ett svar. Än idag vägrar de som var inblandade i försvinnandet att...

I den numer öde byn Älgberget i skogen mellan Leksand, Dala-Järna och Dala-Floda fanns under andra världskriget ett träningsläger för norska soldater som lyckats fly det ockuperade hemlandet. Här utbildades de till sabotörer med uppgift att ta sig tillbaka till Norge och delta i motståndsrörelsen. Som mest fanns här 1200 personer och var därmed ett av de största och viktigaste av dessa läger som fanns utspridda i Sverige. I lägret upptäckte man att det fanns en spion från fiendeled då tyska spionplan började cirkulera. De fick också ett år en julhälsning från ockupationsmakten där de önskade alla (här återgavs det exakta antalet personer i lägret) en god jul. Under lägrets ca två år långa existens hände en hel del. Bland annat lyckades man avslöja tyskarnas man. Ett antal dagar senare fanns han inte kvar i lägret och på frågan vart han hade tagit vägen var det ingen som ”kunde” ge ett svar. Än idag vägrar de som var inblandade i försvinnandet att diskutera händelsen. Varför?

Ovanstående är information om det verkliga lägret och verkliga händelser. I nuläget vet jag inte om jag vill göra en dokumentär av detta eller en spelfilm/tv-serie som bygger på verkliga händelser. Det jag vet är att det är en spännande och viktig berättelse som förtjänar att berättas. Jag vill ha Älgbergets händelser som ett huvudspår i filmen, som jag sedan placerar i en större kontext där hela den norska motståndsrörelsen och dess stöd från svenska lierade utgör basen. Jag kan också tänka mig att det finns flera punkter att knyta samman med dagens samhälle och främlingsfientliga/nazistiska strömningar.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01644

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare