John Wahl
Hon är som hon är

Synopsis

"Bland tårtor och partyhattar samlas en mamma, en moster och en mormor runt barnets födelsedag. En konflikt uppstår då mormor ger hunden resterna av tårtan, rester som verkar innehålla allt annat än söt grädde och choklad." I fönstren till ett hyreshus ges små inblickar i liven som försiggår där inne. I en av lägenheterna sitter Maria, 45-55, med sin hund Flisa som precis kommit hem från veterinären med strikta instruktioner om kosten, ingen mat från bordet! Hon pratar i telefon med sin syster Susanne som är på jobbet, de pratar om Susannes barn Ira som fyller tio år imorgon. Det ska bli en trevlig tillställning med systrarna och deras mamma Kattis som ska samlas och fira hemma hos Maria, som har bakat tårta och förberett allt. När alla väl anlänt hos Maria flyttas fokus snabbt från födelsedagsbarnet till matriarken Kattis som dominerar tillställningen med en dekadent chokladtårta hon tagit med sig. Chokladtårtan står i stark kontrast m...

"Bland tårtor och partyhattar samlas en mamma, en moster och en mormor runt barnets födelsedag. En konflikt uppstår då mormor ger hunden resterna av tårtan, rester som verkar innehålla allt annat än söt grädde och choklad."

I fönstren till ett hyreshus ges små inblickar i liven som försiggår där inne. I en av lägenheterna sitter Maria, 45-55, med sin hund Flisa som precis kommit hem från veterinären med strikta instruktioner om kosten, ingen mat från bordet! Hon pratar i telefon med sin syster Susanne som är på jobbet, de pratar om Susannes barn Ira som fyller tio år imorgon. Det ska bli en trevlig tillställning med systrarna och deras mamma Kattis som ska samlas och fira hemma hos Maria, som har bakat tårta och förberett allt.

När alla väl anlänt hos Maria flyttas fokus snabbt från födelsedagsbarnet till matriarken Kattis som dominerar tillställningen med en dekadent chokladtårta hon tagit med sig. Chokladtårtan står i stark kontrast med Marias hemgjorda gräddtårta och Kattis är inte sen med att lyfta sin tårta som den viktigaste. Kattis orkar inte äta upp sin tårtbit och ger resterna till hunden. Det blir droppen för Maria som ryter ifrån och ett bråk utbryter.

Bråket eskalerar medan Ira går och sätter sig i hallen med hunden och lyssnar på det som händer. Maria får nog och börjar diska medan hon skriker för hon orkar inte se på sin mor längre. Men allt får sig en vändning när Kattis tar sig för bröstet och säger att hon får ont i hjärtat. Maria släpper allt och hjälper sin svaga mor till ett gästrum där hon kan vila.

Systrarna börjar plocka med disken och viskar med varandra. De tar upp diskussionen om mormorn och vem som ska ta hand om henne nu när hon börjar bli äldre. Maria känner att hon tar störst ansvar för deras mamma och måste stå ut med henne mer än vad Susanne gör. Susanne känner inte att hon varken vill eller behöver ta ansvar för deras mamma och säger till Maria att hon heller inte behöver det. Maria kan inte strunta i att ta ansvar och uttrycker att de väl inte kan låta mamman dö i ensamhet.

Trots deras viskningar har Ira ändå överhört vad mamman och mostern pratar om, dock uppfattar Ira det som att diskussionen handlar om hunden Flisa. Ira känner mycket för hunden och vill inte förlora henne. Ira bestämmer sig för att ta med sig hunden på en promenad och lämna mamman och mostern som Ira tror inte vill ta hand om hunden mer.

Kattis kommer in i köket och frågar om döttrarna konspirerar mot henne, varpå bråket drar igång igen. Denna gången med båda systrarna involverade. Ira går ut med hunden och smäller igen dörren bakom sig. Ute på gatan tittar Ira upp mot hyreshuset och ser på sin familj genom fönstret.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01876

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare