Matilda Friman
Healing from healing (arbetstitel)

Synopsis

Utkast på synopsis version 1 220523 Filmen handlar som en kvinna, Klara, som i ett försök att återhämta sig ifrån en utmattningsdepression åker till ett mindfulness/natur-retreat utanför staden som hon bo i. På retreatet som pågår under en vecka, sker olika aktiviteter som bl.a. innefattar ”skogsbad”, ”jordning”, kakaoceremoni, shaman/trumcirklar, mindfullnessmeditationer samt konsert med en inhyrd (utklädd) ”urinvånare” som ska spela ”autentisk musik”. Bland deltagarna på retreatet finns människor i olika åldrar och bakgrunder. En sak har de dock gemensamt; en önskan om att må bättre och att hitta sig själva genom att komma närmare naturen. Ledaren av retreratet är en kvinna som utåt sätt är väldigt trevlig och som med sina metoder verkligen vill hjälpa människor. Ju längre filmen går desto mer märker man av hennes mer ”affärsmässiga” inställning till retreatet och hur hon vill tjäna pengar på det. För att kunna delta i vissa av akt...

Utkast på synopsis version 1 220523

Filmen handlar som en kvinna, Klara, som i ett försök att återhämta sig ifrån en utmattningsdepression åker till ett mindfulness/natur-retreat utanför staden som hon bo i.

På retreatet som pågår under en vecka, sker olika aktiviteter som bl.a.

innefattar ”skogsbad”, ”jordning”, kakaoceremoni, shaman/trumcirklar, mindfullnessmeditationer samt konsert med en inhyrd (utklädd) ”urinvånare” som ska spela ”autentisk musik”.

Bland deltagarna på retreatet finns människor i olika åldrar och bakgrunder. En sak har de dock gemensamt; en önskan om att må bättre och att hitta sig själva genom att komma närmare naturen.

Ledaren av retreratet är en kvinna som utåt sätt är väldigt trevlig och som med sina metoder verkligen vill hjälpa människor. Ju längre filmen går desto mer märker man av hennes

mer ”affärsmässiga” inställning till retreatet och hur hon vill tjäna pengar på det.

För att kunna delta i vissa av aktiviteterna måste deltagarna köpa dyra tillbehör som till exempel jordningslakan för att ”få ut det mesta av sin vistelse”. Den naturnära vistelsen blir dyrare än vad Klara hoppats, men hon stannar ändå kvar med förhoppningen om att det ska hjälpa hennes psykiska hälsa.

Klara har svårt att känna samhörighet med de andra deltagarna på retreatet. I ett samtal med en deltagare, ”Ulva Skogstass” berättar Klara att hon tar antidepressiva sedan ett tag tillbaka. Klara blir varnad av Ulva med anledning att det inte är ”naturligt” med antidepressiva och att läkemedelsföretagen bara vill göra alla till zombies och tjäna pengar. Ulva Skogstass berättar att hon själv går till en privat terapeut som är ”superhärlig” som arbetar med alternativa metoder och som är ”värd varenda krona”.

Klaras mamma ringer då och då och frågar hur det är med henne. Klaras mamma är orolig och undrar om hon sökt in på de utbildningar som hon tänkt till hösten, då mamman vill att Klara då förhoppningsvis ska vara frisk från sin utmattning. Samtalen med sin mamma stressar Klara som inte vill påminnas om de val utanför retreatet hon inte orkar ta. Här känns ”new age”-rörelsen frigjord jämfört med de krav som finns utifrån.

Samtidigt som retreatet pågår förändras skogen runtom dem, vilket dock ingen av deltagarna märker förutom Klara. Den blir mörkare och det blåser upp till storm. Ett träd välter ner över en elmast, vilket får elen att sluta fungera på retreatet. Den trevliga naturnära vistelsen förändras och blir mer naturnära än vad deltagarna först hade tänkt. Deltagarna klagar och vill att ledaren ska ordna upp saken, de vill reklamera sin vistelse och få pengarna tillbaka.

Klara lyckas i uppståndelsen äntligen få en stund för sig själv och smyger i mörkret ut från retreatet. Hon sätter sig och tittar mot skogen och lyssnar på fåglarna och drar sig en lättnandets suck.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-02146

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare